Na Međunarodni dan porodice posjetili smo višečlanu porodicu Drljača iz Banjaluke

Na Međunarodni dan porodice posjetili smo višečlanu porodicu Drljača iz Banjaluke

Kad god imamo vremena odemo porodično na piknik i u šetnju, ali i na porodične događaje, a sve kako bismo što više bili zajedno i njegovali vrijednosti koje su simbol jedne porodice.

Rekla je ovo juče majka Slađana Drljača, a njenu šestočlanu porodicu iz naselja Motike, iz Banjaluke, posjetili smo povodom Međunarodnog dana porodice.

Srebrenko i Slađana imaju četiri kćerke, najmlađa Nataša ima osam godina, blizanke Anja i Vanja imaju po devet, a najstarija Tamara ima 10 godina. Srebrenko ima i još jednu kćerku iz prvog braka.

Za održavanje porodice i odgajanje djece, kaže Slađana, najvažniji je porodični razgovor, u kojem se svi ukućani dogovaraju o svemu, a važno je i djeci pričati anegdote koje su roditelji imali kada su bili njihovih godina, i slično.

Poredeći odrastanje i odgoj djece prije nekoliko godina i sada, Slađana kaže da je ogromna razlika, jer su se djeca prije znala igrati i provoditi više vremena zajedno.

Ona ističe da problema u odgoju četiri kćerke nema, ali da su uglavnom određeni problem društvene mreže i da djeca sve više provode vrijeme na telefonima.

"Zbog toga smo muž i ja odlučili da im oduzmemo telefone, koje smo ostavili kod supruga u automobilu dok je na poslu, jer provode previše vremena na internetu, ali čim on dođe s posla odmah trče da ih uzmu", priča Slađana za "Nezavisne" i kaže da, iako su višečlana porodica, imaju normalan život bez finansijskih problema.

Slađana kaže da savjetuje svim porodicama da što više vremena provode zajedno i rade aktivnosti u kojima svi učestvuju, jer se tako dodatno povezuju.

Sklad koji vlada u porodici Drljača ipak nemaju sve porodice u BiH, jer se i porodična zajednica danas suočava s brojnim izazovima.

Sociolog Ivan Šijaković kaže da je, ako poredimo današnju porodicu s onom od prije 20 ili 30 godina, došlo do velikih promjena, socijološki gledano.

"Promenile su se i mnoge funkcije porodice, počevši od ekonomske, gde je većina članova porodice nezavisnija", smatra Šijaković.

Šijaković dodaje da se promijenila i socijalna dimenzija porodice, jer se ona sada doživljava kao slobodna grupa, s ne tako tradicionalnim pravilima kao ranije.

On kaže da je popustila i vaspitna dimenzija, koja je bila osnovna funkcija u odgajanju djece, ali i u izgradnji i stabilnosti porodice, kao što je bilo prije 40 ili 50 godina.

Danas je riječ, naglašava Šijaković, o transformisanoj porodici, koja više liči na drugu društvenu grupu ili individualnu zajednicu, a ne, kao što je to prije bilo, na osnov izgradnje društva i oslonac za socijalizaciju i vaspitanje.

On smatra da teza "porodica je osnovna ćelija društva" više ne važi.

"Uloga porodice će se sve više menjati i gubiti. Postojaće uvek ta forma, ali će brojne funkcije sadašnjih i prethodnih generacija nestati", zaključio je on.

Psiholog Tatjana Preradović smatra da svaka porodica živi u društvenom kontekstu gdje određene društvene promjene utiču na način funkcionisanja svake porodice.

"Kada govorimo o porodici, ona je generalno osnov zdravlja svakog pojedinca. Gledajući porodicu unutar šireg društvenog konteksta možemo stvarno reći da je današnja moderna porodica suočena s različitim izazovima", kaže ona.

Dodaje da su problemi s kojima se porodice najćešće susreću poremećaj međusobnih odnosa između članova, zatim različita pitanja roditeljstva, ali i problemi koji nastaju u fazama razvoja neke porodice i mnogi drugi. Poredeći današnje proodice s onim prije nekoliko godina, Preradovićeva kaže da se dosta toga promijenilo.

"Kao što se sve mijenja, tako se mijenja i porodica, od one tradicionalne do ove današnje moderne, jer mijenjanjem društvene zajednice mijenja se i porodica", rekla je Preradovićeva.

32 programa za jačanje porodice

Grad Trebinje će i u ovoj godini sagledati sve mogućnosti da obezbijedi dodatne benefite kojim se jačaju pronatalitetna politika i porodica kao osnova svake zdrave sredine.

Ovo je, povodom Međunarodnog dana porodice, istakao juče gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, nakon prijema organizovanog u Gradskoj upravi za predstavnike udruženja koja se bave zaštitom djece i porodice.

Podsjetivši na 32 programa koja se zasnivaju na jačanju porodice, Ćurić je napomenuo da grad daje pomoć djeci koja pohađaju škole u ruralnom području, finansira četvrtu vantjelesnu oplodnju, ali pomaže i djeci teškog imovinskog stanja za odlazak na ekskurzije, a naknada za svako novorođeno dijete iznosi od 150 do 2.400 maraka.

Predsjednica Udruženja parova s problemom steriliteta "Bebe" Snežana Misita podsjetila je da je za manje od deceniju postojanja ovog udruženja dobijeno 99 beba, a da se naredne sedmice očekuje stota koja se rađa zahvaljujući vantjelesnoj oplodnji. (V.D.)

 

(nezavisne.com)

Pao dogovor između Breda i Anđeline

Poslije višemjesečnih dugih parnica najpoznatiji bivši holivudski par konačno je uspio da se dogovori oko starateljstva nad djecom. Iako je mjesecima ...

Nakon najave kontrole UIO, ugostitelji prijavili 12 miliona KM veći promet

PDV obveznici u BiH koji se bave ugostiteljstvom prijavili su u martu i aprilu 2019. godine 12 miliona KM veći promet u odnosu na isti period prošle ...

Đorđe Gajić pobjednik u skokovima sa Gradskog mosta

Đorđe Gajić pobjednik je takmičenja u skokovima sa Gradskog mosta u Vrbas. Na takmičenju u Banjaluci učestvovalo je ukupno 18 takmičara čime je ...

Zemljotres u Tuzli, osjetio se do Novog Sada

Zemljotres jačine 4,3 jedinice Rihterove skale pogodio je jutros nešto poslije devet sati područje između Srebrenika i Tuzle, javlja sarajevski portal ...

"Dnevnik Diane Budisavljević" pobjednik Pulskog festivala

Ostvarenje “Dnevnik Diane Budisavljević” u režiji Dane Budisavljević, koje govori o herojskim podvizima austrijske aktivistkinje koja je iz užasa ...

Banjaluka: Sutra skokovi sa Gradskog mosta

Skokovima sa banjalučkog gradskog mosta sutra će biti otvorena tradicionalna manifestacija "Ljeto na Vrbasu". Skokovi sa mosta počeće u 14.00 časova, a ...

Isidora Bjelica u kolumni za "Nezavisne": Emotivni botoks

Seksualni promiskuitet je ništa prema novom trendu - emotivnom promiskuitetu. Sve te orgije, menjanje partnera šezdesetih, to nekako čovek može i da ...

Udžbenici veliki trošak za višečlane porodice

Iako raspust traje još skoro mjesec i po dana, roditelji su već počeli sa nabavkom udžbenika za narednu školsku godinu za svoje školarce, a posebnu brigu ...

Natalitet u Srpskoj najmanji u regionu

Broj rođenih u Republici Srpskoj u odnosu na ukupnu populaciju prošle godine bio je najmanji u regionu. Cifre su i te kako zabrinjavajuće: lani je Srpska ...

Boho stil: Za romantične i osobe slobodnog duha

Blizak hipi i džipsi stilu, ali romantičniji i umjereniji, boho je prilagodljiv svačijoj ličnoj estetici i zaista može osvježiti ormar i razbiti ...