Na Međunarodni dan porodice posjetili smo višečlanu porodicu Drljača iz Banjaluke

Na Međunarodni dan porodice posjetili smo višečlanu porodicu Drljača iz Banjaluke

Kad god imamo vremena odemo porodično na piknik i u šetnju, ali i na porodične događaje, a sve kako bismo što više bili zajedno i njegovali vrijednosti koje su simbol jedne porodice.

Rekla je ovo juče majka Slađana Drljača, a njenu šestočlanu porodicu iz naselja Motike, iz Banjaluke, posjetili smo povodom Međunarodnog dana porodice.

Srebrenko i Slađana imaju četiri kćerke, najmlađa Nataša ima osam godina, blizanke Anja i Vanja imaju po devet, a najstarija Tamara ima 10 godina. Srebrenko ima i još jednu kćerku iz prvog braka.

Za održavanje porodice i odgajanje djece, kaže Slađana, najvažniji je porodični razgovor, u kojem se svi ukućani dogovaraju o svemu, a važno je i djeci pričati anegdote koje su roditelji imali kada su bili njihovih godina, i slično.

Poredeći odrastanje i odgoj djece prije nekoliko godina i sada, Slađana kaže da je ogromna razlika, jer su se djeca prije znala igrati i provoditi više vremena zajedno.

Ona ističe da problema u odgoju četiri kćerke nema, ali da su uglavnom određeni problem društvene mreže i da djeca sve više provode vrijeme na telefonima.

"Zbog toga smo muž i ja odlučili da im oduzmemo telefone, koje smo ostavili kod supruga u automobilu dok je na poslu, jer provode previše vremena na internetu, ali čim on dođe s posla odmah trče da ih uzmu", priča Slađana za "Nezavisne" i kaže da, iako su višečlana porodica, imaju normalan život bez finansijskih problema.

Slađana kaže da savjetuje svim porodicama da što više vremena provode zajedno i rade aktivnosti u kojima svi učestvuju, jer se tako dodatno povezuju.

Sklad koji vlada u porodici Drljača ipak nemaju sve porodice u BiH, jer se i porodična zajednica danas suočava s brojnim izazovima.

Sociolog Ivan Šijaković kaže da je, ako poredimo današnju porodicu s onom od prije 20 ili 30 godina, došlo do velikih promjena, socijološki gledano.

"Promenile su se i mnoge funkcije porodice, počevši od ekonomske, gde je većina članova porodice nezavisnija", smatra Šijaković.

Šijaković dodaje da se promijenila i socijalna dimenzija porodice, jer se ona sada doživljava kao slobodna grupa, s ne tako tradicionalnim pravilima kao ranije.

On kaže da je popustila i vaspitna dimenzija, koja je bila osnovna funkcija u odgajanju djece, ali i u izgradnji i stabilnosti porodice, kao što je bilo prije 40 ili 50 godina.

Danas je riječ, naglašava Šijaković, o transformisanoj porodici, koja više liči na drugu društvenu grupu ili individualnu zajednicu, a ne, kao što je to prije bilo, na osnov izgradnje društva i oslonac za socijalizaciju i vaspitanje.

On smatra da teza "porodica je osnovna ćelija društva" više ne važi.

"Uloga porodice će se sve više menjati i gubiti. Postojaće uvek ta forma, ali će brojne funkcije sadašnjih i prethodnih generacija nestati", zaključio je on.

Psiholog Tatjana Preradović smatra da svaka porodica živi u društvenom kontekstu gdje određene društvene promjene utiču na način funkcionisanja svake porodice.

"Kada govorimo o porodici, ona je generalno osnov zdravlja svakog pojedinca. Gledajući porodicu unutar šireg društvenog konteksta možemo stvarno reći da je današnja moderna porodica suočena s različitim izazovima", kaže ona.

Dodaje da su problemi s kojima se porodice najćešće susreću poremećaj međusobnih odnosa između članova, zatim različita pitanja roditeljstva, ali i problemi koji nastaju u fazama razvoja neke porodice i mnogi drugi. Poredeći današnje proodice s onim prije nekoliko godina, Preradovićeva kaže da se dosta toga promijenilo.

"Kao što se sve mijenja, tako se mijenja i porodica, od one tradicionalne do ove današnje moderne, jer mijenjanjem društvene zajednice mijenja se i porodica", rekla je Preradovićeva.

32 programa za jačanje porodice

Grad Trebinje će i u ovoj godini sagledati sve mogućnosti da obezbijedi dodatne benefite kojim se jačaju pronatalitetna politika i porodica kao osnova svake zdrave sredine.

Ovo je, povodom Međunarodnog dana porodice, istakao juče gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, nakon prijema organizovanog u Gradskoj upravi za predstavnike udruženja koja se bave zaštitom djece i porodice.

Podsjetivši na 32 programa koja se zasnivaju na jačanju porodice, Ćurić je napomenuo da grad daje pomoć djeci koja pohađaju škole u ruralnom području, finansira četvrtu vantjelesnu oplodnju, ali pomaže i djeci teškog imovinskog stanja za odlazak na ekskurzije, a naknada za svako novorođeno dijete iznosi od 150 do 2.400 maraka.

Predsjednica Udruženja parova s problemom steriliteta "Bebe" Snežana Misita podsjetila je da je za manje od deceniju postojanja ovog udruženja dobijeno 99 beba, a da se naredne sedmice očekuje stota koja se rađa zahvaljujući vantjelesnoj oplodnji. (V.D.)

 

(nezavisne.com)

Novi avioprevoznik stiže u Tuzlu

Turski čarter i leisure prevoznik Tailwind će letjeti na sezonskoj čarter liniji Antalija – Tuzla. Linija će se pokrenuti 22. juna i letjeće jednom ...

Prijave za banjalučki Festival uličnih zabavljača otvorene do 12. aprila

Treću godinu zaredom u okviru "Banjalučkog proljeća" biće organizovan Festival uličnih zabavljača "TrotoArt". S tim u vezi, iz tima "TrotoArt" ...

Oglas za automehaničara u Banjaluci: Uz platu nude trosoban stan u centru grada!

Agencija za posredovanje u zapošljavanju iz Banjaluke objavila je oglas u kojem jedna firma zapošljava radnika automehaničarske struke uz vrlo povoljne ...

Kružni tok kod "Ekvatora" dobija još jednu izlaznu traku

Uočeno je da je u cilju povećanja protoka automobila neophodno uraditi korekcije na kružnom toku kod "Ekvatora", a radovi su planirani od sutra do 9. marta ...

Sutra taktičko-pokazna vježba u Kuljanima, Barlovcima i Dragočaju

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske realizovaće sutra taktičko-pokaznu vježbu u banjalučkim naseljima Kuljani, Barlovci i ...

Pala kiša: Sedam saobraćajnih nezgoda za dva sata u Banjaluci

Čak sedam saobraćajnih nezgoda evidentirano je jutros od sedam do devet časova na području grada Banjaluka, potvrdili su ovo iz Policijske uprave ...

Više od 150 izlagača na sajmu turizma u Banjaluci

Četvrti po redu Međunarodni sajam turizma u Banjaluci biće održan od 1. do 3. marta, gdje će svoju bogatu ponudu izložiti više od 150 direktnih ...

Ryanair najavio poskupljenje aviokarata

Cijene Ryanairovih karata će ovoga ljeta porasti do deset odsto zbog kašnjenja isporuka Boeingovih novih aviona što će dovesti do ograničenih kapaciteta ...

Srpsku očekuje novi rast cijena polovnjaka

Zbog nedostatka novih automobila na tržištu, ali i zbog povećane potražnje za polovnim četvorotočkašima, a manje ponude, porasla je njihova cijena, ali ...

Tinejdžer u pismu otkrio motiv napada u njemačkoj školi, dvoje učenika kritično

Tinejdžer (17) koji je danas u školi u Njemačkoj izbo četvoro učenika, pa sebe navodno je planirao taj zločin, saopštila je policija. Dvoje učenika ...