Incko: Nema uslova za zatvaranje OHR-a

Incko: Nema uslova za zatvaranje OHR-a

Politički lideri nisu našli pristup koji vodi ka koncenzusu po velikom broju pitanja, kazao je Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH.

Kaže da je jedna od zaključaka kominikea da postoje oblasti u kojima su prisutne podjele i neslaganje.

Incko je govorio i o retorici političara u BiH s posebnim akcentom na poruke  koje stižu iz Republike Srpske.

"RS nastavlja sa svojim izjavama, govori se o BiH kao uniji država, ali znate da je RS sastavi dio BiH, da je ona entitet i da ona nije država ni u kom smislu. BiH je jedinstvena država koja je dosta decentralizirana, ali mi želimo da ona bude funkcionalnija. Vanjska politika je isključiva nadležnost državnih institucija. NSRS je donijela odluku o referendumu, odnosno o stavljanju odluke van snage, jer je bilo jasno da je u pitanju kršenje Dejtona", kazao je Incko.

Kada je u pitanju FBiH kazao je da su i dalje pristuni isti problemi, jer nema zajedničke politike, odnosno, da ne postoje zajednički ciljevi predstavnika politika u FBiH.

"Predizborna kampanja je već započela i o tome smo razgovarali. Neke stranke najbolje djeluju kad pokrenu sukobe. Potrebno je donijeti odluke i nastaviti reforme, da iskoristimo ove vrijeme do izbora kako bi nešto bilo učinjeno prije nego dođe do novih izbora vlasti. Razgovarali smo o nekim rješenjima", poručio je Incko, predstavljajući dijelove kominikea.

Incko je kazao kako je Ruska Federacija izdvojila svoje mišljenje iz današnje zajedničke izjave političkih direktora PIC-a.

On je rekao da su svi opredijeljeni da podrže suverenitet i teritorijalni integritet BiH te da u slučaju Rusije ne treba zaboraviti da je Rusija dala punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

Visoki predstavnik je rekao da međunarodna zajednica želi da BiH bude funkcionalna, ističući kako su vanjska politika BiH i članstvo u međunarodnim organizacijama (NATO) u isključivoj nadležnosti državnih institucija.

On se nada da će u narednom periodu doći do usvajanja seta zakona o akcizama i napretka u popunjavanju Upitnika Evropske komisije. Dodao je da se nastavljaju negativni trendovi retorike koja vodi ka podjelama, otcjepljenju entiteta i presuda međunarodnih sudova.

Posebno je istakao reakcije na odluke u slučajevima ratnih zločinaca, što se odrazilo na stanje u zemlji. Istakao je da nije viđen napredak da bi se Ured OHR-a zatvorio.

Istakao je da je ambasadorima u PIC-u najvažnije da je BiH jedinstvena i prosperitetna zemlja. Osvrnuo se na odlazak mladih ljudi iz naše zemlje, poručujući kako su ogromni redovi ispred Ambasade Njemačke, dodajući kako je hiljade doktora otišlo iz Hrvatske, a da je slično i u sektoru zdravstva u BiH.

Što se tiče izbora, on je kazao da će OHR jednom otići i da bh. vlasti moraju same donijeti odluke. On je rekao da u BiH trenutno ima dvije hiljade diplomata i da danas nije bilo zaključka da OHR nametne Izborni zakon BiH. Kako kaže, OHR je spreman da se uključi u rješenje za domove naroda u FBiH i BiH.

Dennis Hearne, prvi zamjenik visokog predstavnika rekao je da je potrebno dogovoriti reformu izbornog zakonodavstva kako bi se implementirali rezultati izbora 2018. godine.

On je kazao da će stranke imati vremena za predizbornu kampanju te da vrijeme do oktobra posvete provođenju reformi, što je nužno potrebno BiH. Upravni odbor je pozvao organe vlasti da ojačaju regionalnu saradnju.

Hearne je rekao da je bilo govora i o korupciji, dodajući kako su na današnju sjednicu pozvali čelnike državnih pravosudnih institucija kako bi ih informisali o borbi protiv korupcije.

Kako kaže, organi vlasti moraju učiniti mnogo više kako bi se procesuirali slučajevi korupcije, jer korupcija doprinosi lošem stanju u zemlji i odlasku mladih.

 

(nezavisne.com)

 

 

Banjalučki fakulteti nezakonito naplaćuju “obnovu“ apsolventskog staža

Fakulteti na Univerzitetu u Banjaluci apsolventima nakon isteka prve godine apsolventskog staža naplaćuju “obnovu“ istog iako za to nema zakonskog ...

Konačno otkriven Benksijev identitet

Benksi, umjetnik koji svoj identitet godinama skriva, svojim satiričnim djelima često izražava nezadovoljstvo, kako kaže, surovim kapitalističkim sistemom ...

Boni i Klajd: Između romantike i kriminala

U rano jutro 23. maja 1934. godine, u blizini mjesta Gibslend, u sjeveroistočnoj Luizijani, šestočlana potjera krila se u grmlju iščekujući svoj "ulov" ...

Isidora Bjelica u kolumni za "Nezavisne": Horor zvani svadba

Od svih društvenih normi, običaja, konvencija, folklornih eskapada, brak je verovatno najveća prevara koju je civilizacija smislila u cilju kontrolisanja ...

Glavni tužilac Tužilaštva BiH čeka politički dogovor

Zbog nemogućnosti, prije svega, političkog dogovora, Visoki sudski i tužilački savjet BiH još, osim raspisanog i zatvorenog konkursa, praktično nije ni ...

Kanabis u Kanadi: Nestašica, kazne i izviđački kolači

U Kanadi je od srijede marihuana legalna, ali pojavio se problem: ponuda ne zadovoljava potražnju. Kupci su satima čekali u redu. Neke prodavnice su već ...

Novinar "Nezavisnih novina" dobitnik nagrade za izvještavanje o digitalnoj transformaciji

Dejan Tovilović, novinar "Nezavisnih novina" dobitnik je ovogodišnje nagrade za izvještavanje o digitalnoj transformaciji, a koju dodjeljuje kompanija ...

Facebook uvodi opciju za brisanje poruka

Kompanija Facebook počela je sa testiranjem opcije “unsend” za aplikaciju Messenger, koja omogućava korisniku da izbriše poslatu poruku, kako bi ona u ...

Neke od metoda kako da dođete do besplatnog Wi-Fi

Koliko ste puta bili u situaciji da vam treba internet, potrošili ste sve megabajte, a niste kod kuće? Pokušajte s besplatnim Wi-Fi-jem. Naravno, spajanje ...

Stara marka telefona vraća se na tržište sa "sekundarnim" smartphonom

Palmov telefon nije uređaj koji će stalno da se koristi, već je to pomoćni koji će povremeno da zamijeni primarni veliki smartphone. U proteklih ...