Incko: Nema uslova za zatvaranje OHR-a

Incko: Nema uslova za zatvaranje OHR-a

Politički lideri nisu našli pristup koji vodi ka koncenzusu po velikom broju pitanja, kazao je Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH.

Kaže da je jedna od zaključaka kominikea da postoje oblasti u kojima su prisutne podjele i neslaganje.

Incko je govorio i o retorici političara u BiH s posebnim akcentom na poruke  koje stižu iz Republike Srpske.

"RS nastavlja sa svojim izjavama, govori se o BiH kao uniji država, ali znate da je RS sastavi dio BiH, da je ona entitet i da ona nije država ni u kom smislu. BiH je jedinstvena država koja je dosta decentralizirana, ali mi želimo da ona bude funkcionalnija. Vanjska politika je isključiva nadležnost državnih institucija. NSRS je donijela odluku o referendumu, odnosno o stavljanju odluke van snage, jer je bilo jasno da je u pitanju kršenje Dejtona", kazao je Incko.

Kada je u pitanju FBiH kazao je da su i dalje pristuni isti problemi, jer nema zajedničke politike, odnosno, da ne postoje zajednički ciljevi predstavnika politika u FBiH.

"Predizborna kampanja je već započela i o tome smo razgovarali. Neke stranke najbolje djeluju kad pokrenu sukobe. Potrebno je donijeti odluke i nastaviti reforme, da iskoristimo ove vrijeme do izbora kako bi nešto bilo učinjeno prije nego dođe do novih izbora vlasti. Razgovarali smo o nekim rješenjima", poručio je Incko, predstavljajući dijelove kominikea.

Incko je kazao kako je Ruska Federacija izdvojila svoje mišljenje iz današnje zajedničke izjave političkih direktora PIC-a.

On je rekao da su svi opredijeljeni da podrže suverenitet i teritorijalni integritet BiH te da u slučaju Rusije ne treba zaboraviti da je Rusija dala punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

Visoki predstavnik je rekao da međunarodna zajednica želi da BiH bude funkcionalna, ističući kako su vanjska politika BiH i članstvo u međunarodnim organizacijama (NATO) u isključivoj nadležnosti državnih institucija.

On se nada da će u narednom periodu doći do usvajanja seta zakona o akcizama i napretka u popunjavanju Upitnika Evropske komisije. Dodao je da se nastavljaju negativni trendovi retorike koja vodi ka podjelama, otcjepljenju entiteta i presuda međunarodnih sudova.

Posebno je istakao reakcije na odluke u slučajevima ratnih zločinaca, što se odrazilo na stanje u zemlji. Istakao je da nije viđen napredak da bi se Ured OHR-a zatvorio.

Istakao je da je ambasadorima u PIC-u najvažnije da je BiH jedinstvena i prosperitetna zemlja. Osvrnuo se na odlazak mladih ljudi iz naše zemlje, poručujući kako su ogromni redovi ispred Ambasade Njemačke, dodajući kako je hiljade doktora otišlo iz Hrvatske, a da je slično i u sektoru zdravstva u BiH.

Što se tiče izbora, on je kazao da će OHR jednom otići i da bh. vlasti moraju same donijeti odluke. On je rekao da u BiH trenutno ima dvije hiljade diplomata i da danas nije bilo zaključka da OHR nametne Izborni zakon BiH. Kako kaže, OHR je spreman da se uključi u rješenje za domove naroda u FBiH i BiH.

Dennis Hearne, prvi zamjenik visokog predstavnika rekao je da je potrebno dogovoriti reformu izbornog zakonodavstva kako bi se implementirali rezultati izbora 2018. godine.

On je kazao da će stranke imati vremena za predizbornu kampanju te da vrijeme do oktobra posvete provođenju reformi, što je nužno potrebno BiH. Upravni odbor je pozvao organe vlasti da ojačaju regionalnu saradnju.

Hearne je rekao da je bilo govora i o korupciji, dodajući kako su na današnju sjednicu pozvali čelnike državnih pravosudnih institucija kako bi ih informisali o borbi protiv korupcije.

Kako kaže, organi vlasti moraju učiniti mnogo više kako bi se procesuirali slučajevi korupcije, jer korupcija doprinosi lošem stanju u zemlji i odlasku mladih.

 

(nezavisne.com)

 

 

Dodik razgovarao sa Dragičevićem, Davidov slučaj preuzima Kostrešević

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, razgovarao je danas sa Davorom Dragičevićem, ocem nastradalog Davida, potvrđeno je "Nezavisnim" u kabinetu ...

Potvrđena optužnica za zločin nad Srbima na području Konjica

Sud BiH potvrdio je optužnicu koja Zdenka Grbavca i Željka Šimunovića tereti za zločine protiv srpskih civila 1992. i 1993. godine na području Konjica ...

Od 25. aprila bez carina na pošiljke iz inostranstva vrijednosti do 300 KM

Građani BiH će od 25. aprila moći unijeti robu u svom ličnom prtljagu za vlastite potrebe do vrijednosti od 600 KM, dok će prema novoj odluci građani ...

SRS: Šešelj gazio hrvatsku zastavu, psovao delagaciju Sabora

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj psovao je hrvatsku delegaciju koja boravi u posjeti Srbiji i gazio je hrvatsku zastavu u Skupštini ...

Banja Luka: Koncert Big benda u subotu ispred MSU

Koncert Big bend orkestra Radio televizije Srbije, pod nazivom "Veče filmske muzike", biće održan u subotu, 21. aprila, sa početkom u 20.00 časova na ...

Jedno lice u RS preminulo od teške respiratorne infekcije

Jedno lice u Republici Srpskoj je preminulo protekle sedmice usljed teške respiratorne infekcije. Riječ je o virusu influence tipa A N1 koji je ...

Asadova artiljerija počela napad na posljednje uporište opozicije u Damasku

Sirijska vojska je započela granatiranje posljednjeg područja u okolini Damaska koje je pod kontrolom opozicije, prenosi Reuters. Zauzimanje područja ...

Niko nema zgradu za UIO BiH

Propao je i treći pokušaj Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH da kupi zgradu u Banjaluci u koju bi bili smješteni radnici Središnjeg ureda i ...

Izmjene Zakona o radu u institucijama BiH uvode više reda i discipline

Zakon o radu u institucijama BiH, o čijim izmjenama i dopunama će se danas i sutra izjašnjavati poslanici i delegati, sadrži brojne novine koje bi trebalo ...

Klovn iskočio na put u Kiseljaku

Nesvakidašnji slučaj dogodio se sinoć u naselju Višnjica Polje u Kiseljaku. Sinoć oko ponoći prestrašeni vozač vidio je klovna koji je iskočio na ...