Dobro pivo ide uz dobru hranu

Dobro pivo ide uz dobru hranu

Cilj uspješnog uparivanja je pronaći harmoniju ukusa piva i hrane.

Inače kraft piva sadrže vitamine B kompleksa, minerale Mg, Ca pa čak i antioksidanse, a imaju i određenu kalorijsku vrijednost pa se smatraju i hranom. Čak i pivari kažu da kuvaju pivo.

Novi trend je postao kombinovanje piva i hrane jer ima toliko mnogo stilova i mogućnosti unutar kojih se može eksperimentisati.

Univerzalno je pravilo da se ne treba ograničavati koje pivo ide s kojom hranom, ali generalno lakša piva idu s lakšom hranom.

Opšte pravilo je da lagana hrana ide uz svijetlo pivo, a "jača" hrana sa "smjelijim" pivom. Pržena hrana, sirevi i "bogata" hrana odlično pristaju uz gazirana piva.

Svijetlo pivo i riba:

Svjetlija piva imaju tendenciju da bolje pašu uz delikatne okuse, poput bijele ribe ili piletine, dok bogatija piva idu bolje s bogatijim okusima. Iako nekoliko spojeva hrane i piva koji bi načelno, prema svim pravilima, trebalo da funkcionišu zajedno, to nikako ne čine.

Jedna sigurna kombinacija je lagano pivo s bijelom ribom poput lista ili oslića. Svijetla boja ne umanjuje delikatne okuse bijele ribe. Ovo je izvrsno sparivanje za ljude koji nisu avanturistički raspoloženi i vole se pridržavati spajanja hrane s vinom. Zapravo, ovo je izvrstan početak za započinjanje avanture spajanja hrane i piva.

Jači okusi:

Kraft piva su nerijetko puno aromatičnija od "običnih" piva, a sama proizvodnja je skuplja prvenstveno zbog cijene kvalitetnijih sastojaka. Kraft piva se razlikuju i po pivskim stilovima, što bi značilo da se u pivo mogu stavljati i dodatni sastojci poput pšeničnog slada, zobi i laktoze. Tako da, kada je riječ o ukusima, pšenična piva se najbolje sljubljuju s prženom hranom i roštiljem, dok jača piva, kao što je IPA, idu uz masnu i kaloričnu hranu.

Crna piva su u harmoniji s mesom, a neka koja se rade sa suvim voćem i laktozom idu izvrsno i uz deserte.

Izuzetak su začinjena jela uz koja okuse najljepše gase lagana i blaga piva, ali u svakom slučaju ono što je najbitnije jeste da se ukusi nadopunjuju.

Sirevi:

U mnogim kulturama svijeta pivo i sir tradicionalno se poslužuju zajedno - u belgijskim pivskim barovima ćete uz pivo često dobiti i malo sira posutog solju, pomiješanog s mljevenim sjemenkama celera.

Pivo i sir proizvodi su sličnog porijekla i sličnog načina proizvodnje: pivo se pravi od žitarica (ječma, pšenice) i hmelja, a krave, čije mlijeko se koristi za proizvodnju sira, vrlo se često hrane upravo žitaricama i hmeljom. U proizvodnji i pivo i sir prolaze proces fermentacije i upravo su njihovo porijeklo i način proizvodnje razlog komplementarnosti njihovih okusa i mirisa.

U sljubljivanju sira i piva dopušteno je sve što odgovara nepcu, ali kao i kod sira i vina, važna je harmonija okusa pa treba paziti da aroma jednog ne nadmaši aromu drugog.

Pivo je omiljeno piće u mnogim zemljama i kulturama, a njegova istorija poznata je još od davnina. A i ko bi odolio rashlađenom pivu u vrućim ljetnim danima. Ljeti se obično piju blaža piva s manjim procentom alkohola. Što se tiče temperature, kraft piva se služe čak do sobne temperature jer upravo tada se osjete svi mirisi i arome.

Industrija je potencirala da se piva piju što hladnija jer tada osvježavaju. Međutim, to je plasirano kako bi se prikrilo ono što je loše u tim pivima, jer što je niža temperatura, naši receptori više blokiraju pa se ne osjete manjkavosti piva, nego se dobija osjećaj da nas baš to osvježava.

Kod nas:

Kada se govori o ovdašnjim navikama pivopija, uz sva piva zimi se jedu koljenica i ljuta kobasica, a ljeti rebarca i kobasice sa sirom. Burger je univerzalan i ide uz svako pivo u bilo koje doba godine.

Pivo se smatra tekućom hranom

Pivo se smatra i "tekućom hranom" jer svojim sastavom i nutritivnom vrijednošću može pridonijeti zadovoljavanju dnevnih potreba za određenim hranjivim tvarima. Od vitamina, u pivu su najzastupljeniji vitamini grupe B, a od minerala kalijum, magnezijum, kalcijum i silicijum.

Ipak, glavni sastojak piva je voda, u kojoj se nalaze otopljeni spomenuti nutrijenti, ali i biljne hemikalije, poput fenolnih spojeva, s povoljnim učinkom na zdravlje.

 

Izvor: nezavisne.com

Amerika usvojila zakon kojim se zabranjuje TikTok, Kini dat rok od devet mjeseci da ga proda

Američki Senat je u potpunosti odobrio kontroverzni nacrt zakona, kojim se zabranjuje TikTok u SAD, međutim prvo je dat rok Kini da ga proda za devet ...

Banjaluka obilježava Dan grada

Banjaluka proslavlja Dan grada, u znak sjećanja na 22. april 1945. godine, kada je grad oslobođen od okupatora u Drugom svjetskom ratu. Program počinje ...

Banjalučke profesorice hemije donijele nova znanja iz Češke i Slovačke

Hemija je nauka koja i te kako može biti privlačna i zanimljiva kako za predavače, tako i za učenike, posebno kada se više vremena posveti praktičnom ...

Za Dan grada panoramskim busom besplatno na Banj brdo

Na Dan grada Banjaluke, 22. aprila saobraćaće Banj bus na relaciji od Tvornice obuće "Bema" do stanice u blizini spomenika na Banj brdu. Polasci od TO ...

Banjaluka: U nedjelju obustava saobraćaja u više ulica zbog biciklističke trke

Policijska uprava Banjaluka saopštila je da će u nedjelju, 21. aprila povodom održavanja Međunarodne biciklističke trke "Beograd–Banjaluka" na snazi ...

Glumci igraju za Sergeja Stupara

Predstava "Moje bivše, moji bivši", u koprodukciji Akademskog pozorišta SKC Niš i Studio teatra 078 iz Banjaluke, biće izvedena na sceni banjalučkog Doma ...

U Banjaluci "niče" šest novih kružnih tokova, u jednom i tulipani

Banjaluka će u narednih šest mjeseci dobiti novih šest kružnih tokova, a danas je započela izgradnja jednog od njih i to na raskrsnici Zapadnog tranzita i ...

Od danas direktan let Beograd-Mostar

Er Srbija od danas uspostavlja direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara, a kako je ranije najavljeno iz ove kompanije, srpski nacionalni avio-prevoznik ...

Skijaš poginuo u pokušaju da preskoči auto-put

Dvadesetjednogodišnji skijaš poginuo je dok je pokušavao da izvede “skijaški trik sa visokim rizikom” pokušavajući da preskoči auto-put u američkoj ...

O komunalnoj naknadi u Banjaluci i pristiglim opomenama

Tokom prošle sedmice mnogi Banjalučani su od Gradske uprave dobili opomene pred tužbu zbog neplaćanja komunalne naknade, ali ove opomene ne sadrže ...