Dobro pivo ide uz dobru hranu

Dobro pivo ide uz dobru hranu

Cilj uspješnog uparivanja je pronaći harmoniju ukusa piva i hrane.

Inače kraft piva sadrže vitamine B kompleksa, minerale Mg, Ca pa čak i antioksidanse, a imaju i određenu kalorijsku vrijednost pa se smatraju i hranom. Čak i pivari kažu da kuvaju pivo.

Novi trend je postao kombinovanje piva i hrane jer ima toliko mnogo stilova i mogućnosti unutar kojih se može eksperimentisati.

Univerzalno je pravilo da se ne treba ograničavati koje pivo ide s kojom hranom, ali generalno lakša piva idu s lakšom hranom.

Opšte pravilo je da lagana hrana ide uz svijetlo pivo, a "jača" hrana sa "smjelijim" pivom. Pržena hrana, sirevi i "bogata" hrana odlično pristaju uz gazirana piva.

Svijetlo pivo i riba:

Svjetlija piva imaju tendenciju da bolje pašu uz delikatne okuse, poput bijele ribe ili piletine, dok bogatija piva idu bolje s bogatijim okusima. Iako nekoliko spojeva hrane i piva koji bi načelno, prema svim pravilima, trebalo da funkcionišu zajedno, to nikako ne čine.

Jedna sigurna kombinacija je lagano pivo s bijelom ribom poput lista ili oslića. Svijetla boja ne umanjuje delikatne okuse bijele ribe. Ovo je izvrsno sparivanje za ljude koji nisu avanturistički raspoloženi i vole se pridržavati spajanja hrane s vinom. Zapravo, ovo je izvrstan početak za započinjanje avanture spajanja hrane i piva.

Jači okusi:

Kraft piva su nerijetko puno aromatičnija od "običnih" piva, a sama proizvodnja je skuplja prvenstveno zbog cijene kvalitetnijih sastojaka. Kraft piva se razlikuju i po pivskim stilovima, što bi značilo da se u pivo mogu stavljati i dodatni sastojci poput pšeničnog slada, zobi i laktoze. Tako da, kada je riječ o ukusima, pšenična piva se najbolje sljubljuju s prženom hranom i roštiljem, dok jača piva, kao što je IPA, idu uz masnu i kaloričnu hranu.

Crna piva su u harmoniji s mesom, a neka koja se rade sa suvim voćem i laktozom idu izvrsno i uz deserte.

Izuzetak su začinjena jela uz koja okuse najljepše gase lagana i blaga piva, ali u svakom slučaju ono što je najbitnije jeste da se ukusi nadopunjuju.

Sirevi:

U mnogim kulturama svijeta pivo i sir tradicionalno se poslužuju zajedno - u belgijskim pivskim barovima ćete uz pivo često dobiti i malo sira posutog solju, pomiješanog s mljevenim sjemenkama celera.

Pivo i sir proizvodi su sličnog porijekla i sličnog načina proizvodnje: pivo se pravi od žitarica (ječma, pšenice) i hmelja, a krave, čije mlijeko se koristi za proizvodnju sira, vrlo se često hrane upravo žitaricama i hmeljom. U proizvodnji i pivo i sir prolaze proces fermentacije i upravo su njihovo porijeklo i način proizvodnje razlog komplementarnosti njihovih okusa i mirisa.

U sljubljivanju sira i piva dopušteno je sve što odgovara nepcu, ali kao i kod sira i vina, važna je harmonija okusa pa treba paziti da aroma jednog ne nadmaši aromu drugog.

Pivo je omiljeno piće u mnogim zemljama i kulturama, a njegova istorija poznata je još od davnina. A i ko bi odolio rashlađenom pivu u vrućim ljetnim danima. Ljeti se obično piju blaža piva s manjim procentom alkohola. Što se tiče temperature, kraft piva se služe čak do sobne temperature jer upravo tada se osjete svi mirisi i arome.

Industrija je potencirala da se piva piju što hladnija jer tada osvježavaju. Međutim, to je plasirano kako bi se prikrilo ono što je loše u tim pivima, jer što je niža temperatura, naši receptori više blokiraju pa se ne osjete manjkavosti piva, nego se dobija osjećaj da nas baš to osvježava.

Kod nas:

Kada se govori o ovdašnjim navikama pivopija, uz sva piva zimi se jedu koljenica i ljuta kobasica, a ljeti rebarca i kobasice sa sirom. Burger je univerzalan i ide uz svako pivo u bilo koje doba godine.

Pivo se smatra tekućom hranom

Pivo se smatra i "tekućom hranom" jer svojim sastavom i nutritivnom vrijednošću može pridonijeti zadovoljavanju dnevnih potreba za određenim hranjivim tvarima. Od vitamina, u pivu su najzastupljeniji vitamini grupe B, a od minerala kalijum, magnezijum, kalcijum i silicijum.

Ipak, glavni sastojak piva je voda, u kojoj se nalaze otopljeni spomenuti nutrijenti, ali i biljne hemikalije, poput fenolnih spojeva, s povoljnim učinkom na zdravlje.

 

Izvor: nezavisne.com

Zemlju će sutra pogoditi jaka solarna oluja

Zemlju će sutra da pogodi gusta i snažna solarna oluja, rekla je meteorolog Tamiti Snou. To, kako je navela, pokazuju modeli NASA i NOAA - Nacionalne ...

Više od dvije milijarde ljudi širom svijeta živi bez vode

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. marta s ciljem podizanja svijesti javnosti i usmjeravanja globalne pažnje na značaj i važnost vode, te ...

SAD obustavljaju prodaju F-35 Turskoj?

SAD bi uskoro mogle da zamrznu prodaju borbenog aviona "Lokid Martin F-35" Turskoj, zbog njene nabavke raketnog sistema odbrane S-400 od ...

Uhapšen bivši predsjednik Brazila

Bivši predsjednik Brazila Mišel Temer uhapšen je u okviru opsežne antikorupcijske istrage, prenosi RT Temer je uhapšen u okviru policijske ...

Počeo treći "Kontakt"

BEOGRAD - Izložbom MixTape, autorke Vesne Pavlović u Marsh Open Spaceu, u srijedu naveče otvoren je treći Kontakt, regionalna manifestacija posvećena ...

Vlada RS podržala zabranu korištenja solarijuma za mlađe od 18

Vlada Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o zaštiti od jonizirajućeg zračenja, kojim je predviđena zabrana korištenja solarijuma za lica mlađa od ...

Trebinjac neobičnim metodama naučio strane jezike

​Mladi Trebinjac Miodrag Vidačić, iako u djetinjstvu nije posebno volio strane jezike, ipak je naučio engleski preko video-igrica, a njemački preko ...

Poražavajuće stanje oralne higijene u RS:​ Karijes ima 90% šestogodišnjaka

Čak 30 odsto dvogodišnjaka u RS boluje od karijesa mliječnih zuba, dok je kod 90 odsto šestogodišnjaka ustanovljen karijes, podaci su Zavoda za ...

Radovan Karadžić osuđen na doživotnu robiju

Radovan Karadžić, prvi predsjednik Republike Srpske, osuđen je na doživotnu robiju. Drugostepena presuda izrečena je nakon što su razmotrene žalbe ...

Hirurg operisao mozak sa udaljenosti od 3.000 kilometara

Kineski hirurg Ling Žipej izveo je operaciju na mozgu pacijenta udaljenog 3.000 kilometara, uz pomoć 5G tehnologije. Žipej je iz klinike na ostrvu ...