Amerikanci "lome" Britance i Nijemce oko rješenja za Kosovo?

Amerikanci "lome" Britance i Nijemce oko rješenja za Kosovo?

Vašington načelno nije protiv toga da konačno rješenje za Kosovo i Metohiju ide u pravcu razgraničenja Srba i Albanaca.

To saznaju " Večernje novosti", a tu jasnu poruku predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću prenio je Ron Džonson, senator i blizak saradnik šefa Bijele kuće Donalda Trampa. Vučić je dobio i ohrabrenje i podršku da nastavi da ulaže napore da se dođe do kompromisnog i održivog rješenja za konačni status Kosova.

Prema informacijama Novosti, Vašington se obavezao da, sa svoje strane, učini sve što može da pojedine države Zapada, u prvom redu Velika Britanija, promjene svoj tvrd stav o nepovredivosti granica na Balkanu.

Poslije razgovora koje je imao u Beogradu, Džonson je poručio da SAD, za razliku od nekih zemalja, poput Njemačke, nisu "podvukle nikakvu crtu" po pitanju granica.

"Rešenje je u rukama rukovodstva i naroda Srbije i Kosova. SAD su tu samo kako bi podržale i ohrabrile rešenje spora. Želimo da rukovodstvu obe strane damo prostor da budu fleksibilni i kreativni, da pronađu rješenje za ovaj izuzetno težak problem", rekao je Džonson.

On je dodao da je legitimna zabrinutost zbog "opasnosti od domino efekta", ali da vjeruje da su toga svjesni i srpski i kosovski lideri, i da to mora da bude ukalkulisano u svaku vrstu rješenja.

Iako Vašington daje prilično odriješene ruke Beogradu i Prištini da dođu do sporazuma, njega ne može biti bez podrške ostalih velikih sila, o čemu je u više navrata govorio i Vučić. A ključne zemlje, za sada, stoje na nekoliko različitih polova.

Dok je za SAD razgraničenje opcija, a za Veliku Britaniju i Njemačku to ne dolazi u obzir, Moskva poručuje da Kosovo mora da se vrati u pravno i državno polje Srbije - u skladu sa međunarodnim pravom.

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin rekao je da je "situacija sa Kosovom ista kao sa Krimom, koji je ruska zemlja i koji se vratio Rusiji".

"Tu je i Rezolucija 1244 od 10. juna 1999, prema kojoj je Kosovo deo Srbije i ne postoji nikakav drugi međunarodni pravni okvir. Samoproglašena pseudodržava Kosovo danas postoji sama po sebi, a odvojena je od Srbije kvazigranicom".

Poziciju Rusije prema kosovskom pitanju Čepurin je ovako objasnio:

"Prvo, mi ne priznajemo državu Kosovo i strogo se pridržavamo Rezolucije 1244. Drugo, samo Beograd i Priština mogu da se dogovore o statusu i stepenu autonomije te pokrajine. Ta odluka mora se donijeti bez drskog pritiska Zapada na Beograd. I treće, mi ćemo biti spremni da pomognemo u potrazi za kompromisom i održivim rješenjem. Rusija je spremna da podrži one kompromise koje će narod Srbije smatrati prihvatljivim.

Šef diplomatije Ivica Dačić poručuje da stav Rusije po pitanju KiM nije u suprotnosti sa onim što Beograd radi i da je njihova pozicija kao i naša, a to je očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije i nepriznavanje jednostranih akata Prištine:

"Kosovo ne može da uđe u UN jer Rusija i Kina mogu da stave veto u Savetu bezbednosti. Ako bi ušlo u UN, tu više nema razgovora. Kvarenje odnosa sa Rusijom bilo bi političko samoubistvo. Nećemo valjda da se ljutimo na nekog ako smatra da je Kosovo deo Srbije, pa i mi to smatramo. Ne odustajemo od naših opcija, ali tragamo za rešenjem. Rusija je rekla da će podržati sve što srpska strana smatra da je u njenom interesu".

I politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za da Čepurinove poruke treba tumačiti kao davanje vjetra u leđa Srbiji:

"Za Srbiju je velika podrška ono što je rekao ruski ambasador, jer Albanci sada dobijaju poruku da su naši saveznici uz nas svim silama i podržavaju naša opredeljenja, dok njihovi saveznici nisu više to što su bili i spremni su da se postave prema obema stranama ravnopravno. Praktično, Rusija nam diže pregovaračku poziciju. Moskva će se složiti s tim što mi budemo želeli, a ovakvim potezima nam daje vetar u leđa u ovoj fazi pregovora. S druge strane, tu vrstu vetra od Amerikanaca Albanci gube".

Slabi pozicija Berlina

U trouglu koji su iscrtali Vašington, Moskva i Berlin i u kojem, po njima Beograd i Priština treba da traže rješenje, sudara se više faktora, a prema mišljenju Aleksandra Gajića, iz Instituta za evropske studije, stav Njemačke je u ovom momentu tu najmanje relevantan, što zbog unutrašnje situacije u toj zemlji, što zbog stanja unutar EU.

Rusija ostaje principijelna smatrajući da rješenje treba da bude po Rezoluciji 1244 i u okviru međunarodnog prava, a SAD pošto su vidjele da u okviru dijaloga koji vodi EU neće biti ništa, omekšavaju svoju poziciju, ali samo do tačke koja podrazumijeva uzajamno priznavanje Srbije i Kosova uz određene manje ustupke srpskoj strani - smatra Gajić.

Moguć dogovor

Dogovor o KiM još je moguć, a za njegovu implementaciju bila bi važna podrška SAD, Njemačke i Rusije  poručio je juče američki ambasador u Beogradu Kajl Skot. On je naveo da Beograd i Priština treba da dođu do dogovora o KiM i da bi jedino takav dogovor bio trajan.

 

(novosti.rs)

Amerika usvojila zakon kojim se zabranjuje TikTok, Kini dat rok od devet mjeseci da ga proda

Američki Senat je u potpunosti odobrio kontroverzni nacrt zakona, kojim se zabranjuje TikTok u SAD, međutim prvo je dat rok Kini da ga proda za devet ...

Banjaluka obilježava Dan grada

Banjaluka proslavlja Dan grada, u znak sjećanja na 22. april 1945. godine, kada je grad oslobođen od okupatora u Drugom svjetskom ratu. Program počinje ...

Banjalučke profesorice hemije donijele nova znanja iz Češke i Slovačke

Hemija je nauka koja i te kako može biti privlačna i zanimljiva kako za predavače, tako i za učenike, posebno kada se više vremena posveti praktičnom ...

Za Dan grada panoramskim busom besplatno na Banj brdo

Na Dan grada Banjaluke, 22. aprila saobraćaće Banj bus na relaciji od Tvornice obuće "Bema" do stanice u blizini spomenika na Banj brdu. Polasci od TO ...

Banjaluka: U nedjelju obustava saobraćaja u više ulica zbog biciklističke trke

Policijska uprava Banjaluka saopštila je da će u nedjelju, 21. aprila povodom održavanja Međunarodne biciklističke trke "Beograd–Banjaluka" na snazi ...

Glumci igraju za Sergeja Stupara

Predstava "Moje bivše, moji bivši", u koprodukciji Akademskog pozorišta SKC Niš i Studio teatra 078 iz Banjaluke, biće izvedena na sceni banjalučkog Doma ...

U Banjaluci "niče" šest novih kružnih tokova, u jednom i tulipani

Banjaluka će u narednih šest mjeseci dobiti novih šest kružnih tokova, a danas je započela izgradnja jednog od njih i to na raskrsnici Zapadnog tranzita i ...

Od danas direktan let Beograd-Mostar

Er Srbija od danas uspostavlja direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara, a kako je ranije najavljeno iz ove kompanije, srpski nacionalni avio-prevoznik ...

Skijaš poginuo u pokušaju da preskoči auto-put

Dvadesetjednogodišnji skijaš poginuo je dok je pokušavao da izvede “skijaški trik sa visokim rizikom” pokušavajući da preskoči auto-put u američkoj ...

O komunalnoj naknadi u Banjaluci i pristiglim opomenama

Tokom prošle sedmice mnogi Banjalučani su od Gradske uprave dobili opomene pred tužbu zbog neplaćanja komunalne naknade, ali ove opomene ne sadrže ...