Otvoren 28. Međunarodni sajam knjige: Svetkovina pisane riječi u Banjaluci

Otvoren 28. Međunarodni sajam knjige: Svetkovina pisane riječi u Banjaluci

Književnik Ranko Risojević besjedom o neuništivosti knjiga i svom saživotu s njima svečano je danas otvoren 28. Međunarodni sajam knjige u organizaciji "Glasa Srpske" u Sportskoj dvorani "Borik".

Ovom prilikom Risojević je govorio o svom djetinjstvu te kako je nakon početne bojazni zavolio "neuništivi" "Bukvar", pa kasnije i ostale knjige.

"Ovo je za mene izuzetno svečan čin, gotovo sveštenički. Mogao bih da počnem od dva rođenja, oba teške ratne 1943. godine. Prvo se rodio 'Glas', a poslije nedjelju dana i ovaj pisac. Oklijevao sam da se rodim, osjećao sam da je napolju užasno. Kad sam krenuo u školu, imao sam samo jednu knjigu - 'Bukvar'. Nisam bio siguran da znam šta će mi ta knjiga", rekao je na početku književnik.

Dalje je govorio o bojazni od knjiga, kao i postepenom privoljavanju ove nepoznanice, te o tome kako je veliku ulogu u tome imao školski bibliotekar.

"Mislim da mi je baš on, sasvim slučajno, kraj mostića preko potoka Unčica, više godina kasnije, pokazao dvije pjesnikinje, prvi put u našoj Kostajnici, slavnu Desanku Maksimović i njenu prijateljicu Veru Obrenović Delibašić, koja je porodično bila vezana za Kostajnicu. Bio sam zaprepašten da našom varošicom šeću živi književnici iz lektire, a ne samo harmonikaši", rekao je Risojević.

Upravo taj momenat je bio presudan u književnikovom životu, pa je i sam postepeno počeo da stvara. Prvu knjižicu je sam stvorio, a drugari su ga u šali zvali Gutenberg. Životni put ga je vodio u pravcu urednika, bibliotekara, književnika, uvijek u saživotu sa knjigama.

"Na kraju ove male priče o knjigama sjećam se našeg prvog Sajma knjige, u Banskom dvoru 1996. godine, tog praznika kojim je Banjaluka procvjetala poslije ratnog mraka. Ne smijemo zaboraviti da su to čudo stvorili Nenad Novaković, Ranko Pavlović, Josif Rakić i njihovi bliski saradnici, pa i svi tada zaposleni u 'Glasu'. Uživajte u ovom obilju", zaključio je književnik.

Nakon otvaranja svetkovine pisane riječi uslijedila je promocija Risojevićeve knjige "Moje knjige", na kojoj su učestvovali autor, književnik Ranko Pavlović, direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Ljilja Petrović Zečić, a moderator je bila Aleksandra Glišić.

Sajamska ponuda ove godine uključuje promocije brojnih izdavača iz zemlje i regiona, kao što su "Laguna", "Clio", "Arhipelag", "Nova knjiga" itd. Tu su i promocije knjiga, panel-diskusije, radionice za djecu i drugi sadržaji.

Sutra se očekuju promocija knjige "Lijek za ljubičaste zvijezde" autora Ranka Pavlovića, koja počinje u 12 časova, kao i predavanje prof. dr Boška Suvajđića na temu "Filip Višnjić, klasik srpske književnosti", koje je zakazano za 17 časova. Od 18 časova počinje promocija knjige "Kad đavoli polete" Vladimira Kecmanovića.

Petak je rezervisan za dodjelu nagrada: "Moštanica" za izdavački poduhvat, "Liplje" za savremenu književnost, "Gomionica" za knjigu za djecu, "Stuplje" za njegovanje tradicije i duhovnosti i "Krupa" za najbolju promociju koja će se održati na sajmu. Uz to će biti i promocija buklea "Zvukovi prošlosti iz magnetofona Vlade Miloševića" u organizaciji Muzeja Republike Srpske u 17 časova.

Četvrtog dana sajma Ljiljana Habjanović Đurović će potpisivati knjige na "Booka" štandu. Udruženje književnika Republike Srpske promoviše "Sušti" Željke Avrić, "Grob Davidov" Gorane Šaule i "Ljetnja vreva sa vilom Sunčicom" Željke Radojčić Lukić od 13 časova, a od 17 časova Ministarstvo odbrane Republike Srbije promovisaće djelo "Od JNA do srpske vojske - srpska iskustva na kraju 20. vijeka".

U nedjelju se od 13 časova očekuje promocija romana "Šipak iz Prebilovaca" autora Mirka Vukmanovića, i dvije zbirke poezije "Suze sa Kosmeta i zlatiborska vila" autora Milana Trivunčića i "Demodokova pjesma" autora Radmila Radanovića.

Sajamski ponedjeljak donosi promocije zbirke poezije "Kolovrat" Slavke Kokić i "Čuvari istine" Slave Stanojević, kao i dva djela Save Guslov Marčete "Vratiću nebo gdje je bilo" i "Na Svetu Petku Trnovu" sa početkom u 13 časova.

Organizatori pozivaju građane da posjete sajam, koji će raditi svakim danom od 10 do 20 časova, osim završnog dana, 18. septembra, kada će raditi od osam do 17 časova.

(Nezavisne)

Istraga o pogibiji petorice mladića još traje: Ostale zauvijek otvorene rane

Na današnji dan prije 12 godina pet mladih Banjalučana izgubilo je život u padu aviona u Zalužanima kod Banjaluke, a za njihovu pogibiju još niko nije ...

Pogledajte fotografije osumnjičenih za krađu dva miliona KM u Banjaluci

Policija traga za deset državljana Gruzije, koje povezuje sa krađom dva miliona maraka od vlasnice mjenjačnice u Banjaluci. Objavljujemo fotografije ...

MUP RS: Građani da budu na oprezu, iskorištavaju se brojevi telefona na Viberu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske upozorilo je građane da je primijećeno da je u okviru aplikacije Viber aktuelna phishing kampanja koja ima ...

Spisak maturskih večeri banjalučkih maturanata

Banjalučki maturanti od četvrtka kreću sa proslavom matura, te će i ove godine ulice najvećeg grada u Srpskoj biti ispunjene mladim ljudima koji su ...

Rijedak fenomen na nebu iznad Bosne i Hercegovine

Usljed jake solarne oluje koja je prouzrokovala jaku erupciju iz sunčevih pjega, polarna svjetlost se mogla vidjeti i na području Balkana. Iako je polarna ...

Stanivuković najavio besplatne godišnje parking karte i za dobrovoljne davaoce krvi

  Donijeli smo novu odluku da pravo na besplatnu parking kartu mogu ostvariti naše sugrađanke koje su krv dale preko 15 puta i sugrađani koji su ovu ...

Hristos Vaskrse, vaistinu Vaskrse!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici širom svijeta danas proslavljaju Vaskrs, najveći hrišćanski praznik koji simbolizuje pobjedu života nad smrću ...

Za liječenje Ane Gloginje koju je ranio policajac za dan sakupili 25.000 KM

Za liječenje samohrane majke Ane Gloginje iz Drvara u Turskoj za jedan dan je na dva humanitarna događaja prikupljeno oko 25.000 KM. Gloginja je izrazila ...

Osam rukopisa u širem izboru za nagradu „Zlatna sova“

Žiri za dodjelu nagrade “Zlatna sova” za najbolji neobjavljeni roman u 2024. godini izdvojio je osam rukopisa u širi izbor. Žiri je radio u sastavu ...

U duhu tradicije: Banjaluka u subotu dočekuje Vaskrs

Pridružite se i budite dio već tradicionalnog „Vaskršnjeg piknika“, koji će u subotu, 4. maja u našem gradu biti priređen u čast najvećem ...