Otvoren 28. Međunarodni sajam knjige: Svetkovina pisane riječi u Banjaluci

Otvoren 28. Međunarodni sajam knjige: Svetkovina pisane riječi u Banjaluci

Književnik Ranko Risojević besjedom o neuništivosti knjiga i svom saživotu s njima svečano je danas otvoren 28. Međunarodni sajam knjige u organizaciji "Glasa Srpske" u Sportskoj dvorani "Borik".

Ovom prilikom Risojević je govorio o svom djetinjstvu te kako je nakon početne bojazni zavolio "neuništivi" "Bukvar", pa kasnije i ostale knjige.

"Ovo je za mene izuzetno svečan čin, gotovo sveštenički. Mogao bih da počnem od dva rođenja, oba teške ratne 1943. godine. Prvo se rodio 'Glas', a poslije nedjelju dana i ovaj pisac. Oklijevao sam da se rodim, osjećao sam da je napolju užasno. Kad sam krenuo u školu, imao sam samo jednu knjigu - 'Bukvar'. Nisam bio siguran da znam šta će mi ta knjiga", rekao je na početku književnik.

Dalje je govorio o bojazni od knjiga, kao i postepenom privoljavanju ove nepoznanice, te o tome kako je veliku ulogu u tome imao školski bibliotekar.

"Mislim da mi je baš on, sasvim slučajno, kraj mostića preko potoka Unčica, više godina kasnije, pokazao dvije pjesnikinje, prvi put u našoj Kostajnici, slavnu Desanku Maksimović i njenu prijateljicu Veru Obrenović Delibašić, koja je porodično bila vezana za Kostajnicu. Bio sam zaprepašten da našom varošicom šeću živi književnici iz lektire, a ne samo harmonikaši", rekao je Risojević.

Upravo taj momenat je bio presudan u književnikovom životu, pa je i sam postepeno počeo da stvara. Prvu knjižicu je sam stvorio, a drugari su ga u šali zvali Gutenberg. Životni put ga je vodio u pravcu urednika, bibliotekara, književnika, uvijek u saživotu sa knjigama.

"Na kraju ove male priče o knjigama sjećam se našeg prvog Sajma knjige, u Banskom dvoru 1996. godine, tog praznika kojim je Banjaluka procvjetala poslije ratnog mraka. Ne smijemo zaboraviti da su to čudo stvorili Nenad Novaković, Ranko Pavlović, Josif Rakić i njihovi bliski saradnici, pa i svi tada zaposleni u 'Glasu'. Uživajte u ovom obilju", zaključio je književnik.

Nakon otvaranja svetkovine pisane riječi uslijedila je promocija Risojevićeve knjige "Moje knjige", na kojoj su učestvovali autor, književnik Ranko Pavlović, direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Ljilja Petrović Zečić, a moderator je bila Aleksandra Glišić.

Sajamska ponuda ove godine uključuje promocije brojnih izdavača iz zemlje i regiona, kao što su "Laguna", "Clio", "Arhipelag", "Nova knjiga" itd. Tu su i promocije knjiga, panel-diskusije, radionice za djecu i drugi sadržaji.

Sutra se očekuju promocija knjige "Lijek za ljubičaste zvijezde" autora Ranka Pavlovića, koja počinje u 12 časova, kao i predavanje prof. dr Boška Suvajđića na temu "Filip Višnjić, klasik srpske književnosti", koje je zakazano za 17 časova. Od 18 časova počinje promocija knjige "Kad đavoli polete" Vladimira Kecmanovića.

Petak je rezervisan za dodjelu nagrada: "Moštanica" za izdavački poduhvat, "Liplje" za savremenu književnost, "Gomionica" za knjigu za djecu, "Stuplje" za njegovanje tradicije i duhovnosti i "Krupa" za najbolju promociju koja će se održati na sajmu. Uz to će biti i promocija buklea "Zvukovi prošlosti iz magnetofona Vlade Miloševića" u organizaciji Muzeja Republike Srpske u 17 časova.

Četvrtog dana sajma Ljiljana Habjanović Đurović će potpisivati knjige na "Booka" štandu. Udruženje književnika Republike Srpske promoviše "Sušti" Željke Avrić, "Grob Davidov" Gorane Šaule i "Ljetnja vreva sa vilom Sunčicom" Željke Radojčić Lukić od 13 časova, a od 17 časova Ministarstvo odbrane Republike Srbije promovisaće djelo "Od JNA do srpske vojske - srpska iskustva na kraju 20. vijeka".

U nedjelju se od 13 časova očekuje promocija romana "Šipak iz Prebilovaca" autora Mirka Vukmanovića, i dvije zbirke poezije "Suze sa Kosmeta i zlatiborska vila" autora Milana Trivunčića i "Demodokova pjesma" autora Radmila Radanovića.

Sajamski ponedjeljak donosi promocije zbirke poezije "Kolovrat" Slavke Kokić i "Čuvari istine" Slave Stanojević, kao i dva djela Save Guslov Marčete "Vratiću nebo gdje je bilo" i "Na Svetu Petku Trnovu" sa početkom u 13 časova.

Organizatori pozivaju građane da posjete sajam, koji će raditi svakim danom od 10 do 20 časova, osim završnog dana, 18. septembra, kada će raditi od osam do 17 časova.

(Nezavisne)

Obnova kultnog sportskog igrališta u Banjaluci

U toku su radovi na obnovi sportskih terena kod "K4" u Banjaluci, koji će uskoro biti u novom ruhu. Kako je kazao gradonačelnik Draško Stanivuković, ovi ...

Kažnjeni zbog vrijeđanja u videu iz Banjaluke

Banjalučka policija je juče uručila prekršajne naloge A.T. iz Banjaluke i A.E. iz Turske zbog počinjenog prekršaja vrijeđanje. Kako su saopštili iz ...

Detalji stravične nesreće u Crnoj Gori: Među povrijeđenima i državljanin BiH

Vozaču autobusa koji je učestvovao u jučerašnjoj saobraćajnoj nezgodi između Cetinja i Budve na teret se stavlja teško djelo protiv bezbjednosti ...

Gorivo opet poskupjelo, cijene premašile tri marke

Dizel koji već duže vrijeme sipam u svoj auto poskupio je sa 2,97 na 3,03. Vjerujte, više i ne pamtim koliko puta mu je u posljednje vrijeme skočila ...

Mediji: Obustavljena istraga u predmetu "Ikona"

Tužilaštvo BiH je nakon skoro tri godine zatvorilo predmet "Ikona" i donesena je naredba o neprovođenju istrage. "Tužilaštvo BiH je od Generalnog ...

Ličnost godine - ambasador Johan Zatler

Ambasador Johan Zatler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, obilazio je ...

Sudar na rolerkosteru na Oktoberfestu

Osam osoba lakše je povrijeđeno prilikom sudara dvije kompozicije na rolerkosteru na Oktoberfestu u Minhenu, nakon čega je rolerkoster ''Paklena munja'' ...

Povučen skejtbord iz Kine sa tržišta BiH

Sa tržišta BiH povučen je skejtbord "Troti skejt urban" iz Kine jer predstavlja rizik od povreda, a potrošačima koji su ga kupili preporučeno je da ga ...

"Ličnost godine in memoriam Željko Kopanja": Nagrađujemo najzaslužnije

"Nezavisne novine" prije dvije decenije pokrenule su izbor "Ličnost godine" s ogromnom željom da se pošalju važne poruke - da smo, kao medij, prepoznali ...

Umro čika Ale, banjalučka legenda

Alija Mahmutović, poznat kao čika Ale u Banjaluci, preminuo je, potvrđeno je "Nezavisnim". Ale je u Banjaluci i šire najpoznatiji kao ...