Otvoren 28. Međunarodni sajam knjige: Svetkovina pisane riječi u Banjaluci

Otvoren 28. Međunarodni sajam knjige: Svetkovina pisane riječi u Banjaluci

Književnik Ranko Risojević besjedom o neuništivosti knjiga i svom saživotu s njima svečano je danas otvoren 28. Međunarodni sajam knjige u organizaciji "Glasa Srpske" u Sportskoj dvorani "Borik".

Ovom prilikom Risojević je govorio o svom djetinjstvu te kako je nakon početne bojazni zavolio "neuništivi" "Bukvar", pa kasnije i ostale knjige.

"Ovo je za mene izuzetno svečan čin, gotovo sveštenički. Mogao bih da počnem od dva rođenja, oba teške ratne 1943. godine. Prvo se rodio 'Glas', a poslije nedjelju dana i ovaj pisac. Oklijevao sam da se rodim, osjećao sam da je napolju užasno. Kad sam krenuo u školu, imao sam samo jednu knjigu - 'Bukvar'. Nisam bio siguran da znam šta će mi ta knjiga", rekao je na početku književnik.

Dalje je govorio o bojazni od knjiga, kao i postepenom privoljavanju ove nepoznanice, te o tome kako je veliku ulogu u tome imao školski bibliotekar.

"Mislim da mi je baš on, sasvim slučajno, kraj mostića preko potoka Unčica, više godina kasnije, pokazao dvije pjesnikinje, prvi put u našoj Kostajnici, slavnu Desanku Maksimović i njenu prijateljicu Veru Obrenović Delibašić, koja je porodično bila vezana za Kostajnicu. Bio sam zaprepašten da našom varošicom šeću živi književnici iz lektire, a ne samo harmonikaši", rekao je Risojević.

Upravo taj momenat je bio presudan u književnikovom životu, pa je i sam postepeno počeo da stvara. Prvu knjižicu je sam stvorio, a drugari su ga u šali zvali Gutenberg. Životni put ga je vodio u pravcu urednika, bibliotekara, književnika, uvijek u saživotu sa knjigama.

"Na kraju ove male priče o knjigama sjećam se našeg prvog Sajma knjige, u Banskom dvoru 1996. godine, tog praznika kojim je Banjaluka procvjetala poslije ratnog mraka. Ne smijemo zaboraviti da su to čudo stvorili Nenad Novaković, Ranko Pavlović, Josif Rakić i njihovi bliski saradnici, pa i svi tada zaposleni u 'Glasu'. Uživajte u ovom obilju", zaključio je književnik.

Nakon otvaranja svetkovine pisane riječi uslijedila je promocija Risojevićeve knjige "Moje knjige", na kojoj su učestvovali autor, književnik Ranko Pavlović, direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Ljilja Petrović Zečić, a moderator je bila Aleksandra Glišić.

Sajamska ponuda ove godine uključuje promocije brojnih izdavača iz zemlje i regiona, kao što su "Laguna", "Clio", "Arhipelag", "Nova knjiga" itd. Tu su i promocije knjiga, panel-diskusije, radionice za djecu i drugi sadržaji.

Sutra se očekuju promocija knjige "Lijek za ljubičaste zvijezde" autora Ranka Pavlovića, koja počinje u 12 časova, kao i predavanje prof. dr Boška Suvajđića na temu "Filip Višnjić, klasik srpske književnosti", koje je zakazano za 17 časova. Od 18 časova počinje promocija knjige "Kad đavoli polete" Vladimira Kecmanovića.

Petak je rezervisan za dodjelu nagrada: "Moštanica" za izdavački poduhvat, "Liplje" za savremenu književnost, "Gomionica" za knjigu za djecu, "Stuplje" za njegovanje tradicije i duhovnosti i "Krupa" za najbolju promociju koja će se održati na sajmu. Uz to će biti i promocija buklea "Zvukovi prošlosti iz magnetofona Vlade Miloševića" u organizaciji Muzeja Republike Srpske u 17 časova.

Četvrtog dana sajma Ljiljana Habjanović Đurović će potpisivati knjige na "Booka" štandu. Udruženje književnika Republike Srpske promoviše "Sušti" Željke Avrić, "Grob Davidov" Gorane Šaule i "Ljetnja vreva sa vilom Sunčicom" Željke Radojčić Lukić od 13 časova, a od 17 časova Ministarstvo odbrane Republike Srbije promovisaće djelo "Od JNA do srpske vojske - srpska iskustva na kraju 20. vijeka".

U nedjelju se od 13 časova očekuje promocija romana "Šipak iz Prebilovaca" autora Mirka Vukmanovića, i dvije zbirke poezije "Suze sa Kosmeta i zlatiborska vila" autora Milana Trivunčića i "Demodokova pjesma" autora Radmila Radanovića.

Sajamski ponedjeljak donosi promocije zbirke poezije "Kolovrat" Slavke Kokić i "Čuvari istine" Slave Stanojević, kao i dva djela Save Guslov Marčete "Vratiću nebo gdje je bilo" i "Na Svetu Petku Trnovu" sa početkom u 13 časova.

Organizatori pozivaju građane da posjete sajam, koji će raditi svakim danom od 10 do 20 časova, osim završnog dana, 18. septembra, kada će raditi od osam do 17 časova.

(Nezavisne)

Stanivuković sa Cepterom: Kreće izgradnja hotela "Palas" vrijednog 150 miliona KM

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković najavio da će u narednim sedmicama krenuti izgradnja hotela "Palas", investicije vrijedne 150 miliona ...

Slabiji zemljotres u BiH

Zemljotres magnitude 2,1 stepen po Rihteru registrovan je jutros na području Mostara. Zemljotres je lociran mrežom seizmoloških stanica Republičkog ...

Nes radio stigao do Semberije i Podrinja

Već 27 godina Nes radio, jedna od najslušanijih radio-stanica u Bosni i Hercegovini, ruši sve barijere i svojim slušaocima, osim kvalitetne zabavne muzike ...

Preminuo glumac Haris Burina

U Kantonalnoj bolnici Zenica sinoć je, u 63. godini, zauvijek prestalo kucati srce velikog čovjeka i bh. glumca Harisa Burine, prenosi portal ...

Suđenje u predmetu "Korona ugovori": Termalne kamere nuđene i za 13.200 KM

Na suđenja u predmetu "Korona ugovori", prema izjavama svjedoka, u vrijeme pandemije korona virusom na tržištu u BiH termalne kamere za mjerenje temperature ...

Svakom novorođenčetu u FBiH po 1000 maraka

Prijave za jednokratnu podršku porodiljama za novorođenu djecu u Federaciji BiH za 2024. godinu od danas otvorene, a svako dijete rođeno u 2024. godini ima ...

U Banjaluci u subotu počinje "Dječiji sajam"

U našem gradu će u danima vikenda, tačnije 1. i 2. juna, u Sportskoj dvorani "Borik" biti održan 5. "Dječiji sajam Banjaluka" sa posebno osmišljenim ...

Detalji akcije u Banjaluci: Osumnjičeni pustio psa na policajce, oni zapucali

Policija je u okviru akcije "Eskadron" uhapsila 19 osoba iz Banjaluke zbog sumnje da su se bavili švercom narkotika i zaplijenila oko 900 grama kokaina i 1.1 ...

U padu aviona kod Zagreba jedno lice poginulo, četvoro povrijeđenih

O avionskoj nesreći kod Ježdovca oglasilo se na Facebooku Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a, koje je izvijestilo da je avion pronađen, da je u njemu u ...

Preminula Banjalučanka Katarina Trivić koja je ujedinila ljude i pokrenula sistem

Da život često zna biti nepravedan, surov i okrutan, ne birajući koliki teret stavlja na leđa krhkih ljudi, danas je još jednom potvrđeno. Mlada ...