Stručnjaci upozoravaju: Krpelja što prije treba da ukloni stručna osoba

Stručnjaci upozoravaju: Krpelja što prije treba da ukloni stručna osoba

Svi koji ovih dana borave u prirodi trebalo bi da budu na oprezu zbog krpelja, čiji ubodi mogu proći bezbolno, ali mogu izazvati i ozbiljne probleme, a lajmska bolest je svakako najteža posljedica uboda ovog insekta.

"Lajmska bolest je multisistemska infektivna bolest koja se razvija po stadijumima. Ne moraju postojati svi stadijumi bolesti, kao ni svi simptomi u okviru jednog stadijuma. Prvi stadijum se manifestuje lokalizovanom promjenom na koži, koja nastaje na mjestu uboda krpelja, prosječno od 710 dana", pojasnila je za "Nezavisne" Tatjana Roganović, specijalista infektologije i supspecijalista kliničke farmakologije u UKC RS, te dodala da se prvo javlja crvena macula, a nakon toga jasno ograničeno crvenilo koje se širi u veliku prstenastu promjenu sa najmanje pet centimetara prečnika.

Navela je da obično nema lokalnih simptoma, kao što su bol, svrab ili parestezije, a krpelj je aktivan, kako kaže, početkom vegetacije, tako da se mogu uočiti već u rano proljeće, a vrhunac aktivnosti dostižu tokom maja i juna, a mogu se sresti čak i u zimskim mjesecima ukoliko je jesen toplija i bez obilnih padavina.

"Bolovi u mišićima i zglobovima su obično migratorni i traju satima ili danima na određenim mjestima, često uz umor. Neurološke manifestacije drugog stadijuma uključuju meningoradikuloneuritis, serozni meningitis, upale, najčešće facijalnog nerva i druge simptome", ističe Roganovićeva.

Naglasila je da se kardiološke manifestacije javljaju kod četiri do osam odsto bolesnika, a najčešći poremećaj su različiti stepeni atrioventrikularnog bloka prećeni subjektivnim tegobama, poput vrtoglavice, otežanog disanja i bolova u grudima.

"U trećem stadijumu bolesti epizode artritisa postaju duže i traju mjesecima. Zahvaćen je jedan ili nekoliko zglobova, najčešće koljena, koja su više otečena nego bolna, a rijetko se javlja crvenilo. U teškim slučajevima hronični lajmski artiritis može dovesti do erozije hrskavce i kosti i trajne nestabilnosti zgloba", dodala je Roganovićeva.

Kazala je da se lajmska bolest liječi odgovarajućim antibioticima, oralno ili intravenski, a dužina primjene zavisi od karakteristika oboljele osobe, stadijuma bolesti i težine kliničke slike.

Kako kaže, antibiotska terapija u prvom stadijumu bolesti bitno skraćuje navedene promjene i u značajnoj mjeri sprečava kasne manifestacije lajmske bolesti.

"Kontrola krpelja koji prenose uzročnike bolesti je osnovna mjera prevencije. Potrebno je redovno održavati javne zelene površine na kojima boravi veći broj ljudi tokom mjeseci povećane aktivnosti krpelja. Uklanjanjem divljih deponija komunalnog i drugih vrsta otpada te sistematskom deratizacijom zelenih površina ciljano se smanjuje populacija rezervoara Borrelia burgdorferi, tj. glodara", kaže Roganovićeva.

Istakla je da se u situacijama, povećane gustine krpelja, preporučuje sistematska dezinsekcija krpelja.

Izvor krpelja za čovjeka, pojašnjava Roganovićeva, mogu biti i kućni ljubimci koji se kreću na otvorenom te je potrebno zaštititi kućne ljubimce odgovarajućim repelentima.

"U svim situacijama kada se boravi u prirodi preporučuje se nošenje odjeće dugih rukava i nogavica svjetlije boje. Takođe, preporučuje se korištenje hemijskih repelenata prilikom ulaska u područje prirodnih žarišta lajmske bolesti", navodi ona.

Savjetuje da, u slučaju pronalaska krpelja na tijelu, odmah treba uraditi adekvatno uklanjanje, koje treba da izvrši stručna osoba i to je važno uraditi u roku prvih 12-24 sata.

Upozorila je da se prilikom uklanjanja krpelja ne smiju koristiti eterična ili uljana sredstva za natapanje insekata (acetone, rafinisana ulja, lakovi) te se krpelj pincetom nježno, ali čvrsto uhvati blizu glave, što je moguće bliže koži i lagano se povlači uz liniju kože.

"Bitno je to uraditi bez naglih trzaja i lučnim pokretom pincetu povući od kože. Opšte je poznato da svi krpelji nisu zaraženi te nema stručnog opravdanja za preventivno ordiniranje antibiotika", istakla je Roganovićeva.

Nakon uboda krpelja i adekvatnog vađenja od strane stručne osobe, pacijent treba da mjesto uboda posmatra narednih mjesec dana i da se u slučaju pojave lokalnog crvenila koje se širi i/ili nekih drugih simptoma rane infekcije odmah javi ljekaru.

Naglasila je i da je važno rano prepoznavanje bolesti zbog adekvatnog i pravovremenog liječenja i sprečavanja recidiva i progresije bolesti koja bi mogla dovesti do manjeg ili većeg stepena funkcionalnih oštećenja i invaliditeta.

"U većem riziku za obolijevanje od lajmske bolesti su osobe koje su profesionalno vezane za prirodu  šumari, lovočuvari, poljoprivredni radnici, ali i sve osobe koje iz bilo kojeg razloga borave u prirodi", ističe Roganovićeva te dodaje da stepen rizika infekcije zavisi od brojnosti zaraženih krpelja u određenom staništu, dužine boravka krpelja na tijelu čovjeka i razvojnog stadijuma krpelja.

 

 

 

(N.N. Bojana Živanić)

Drama na letu iz Zagreba za Split: Kao da se vozimo u vozu smrti

Područje Kaštela zahvatilo je snažno nevrijeme s grmljavinon zbog čega dva aviona iz Zagreba nisu mogli da slete na aerodrom u Resniku. Jedan je trebalo ...

Mladi bh. naučnik na tragu lijeka za TBC

Lijek za liječenje tuberkuloze kojom je zaražena jedna trećina svjetske populacije, a koja godišnje uzme 1.6 miliona života, moglo bi da bude naučno ...

Uspješna transplatacija u Banjaluci, majka donirala bubreg sinu

U Univerzitetskom kliničkom centru RS uspješno je urađena 32. transplantacija bubrega, a postoperativni oporavak pacijenata protiče uredno i trenutno bez ...

Petogodišnjak zna sve saobraćajne znakove

I dok mnogim odraslima pozamašna knjiga testova za vozački ispit zadaje glavobolje i dešava se da padnu upravo na dijelu koji se odnosi na komplikovane ...

Dvosoban stan košta koliko i kuća

Cijene stanova u novogradnji u pojedinim gradovima širom RS dostižu sve veće cifre, dok s druge strane cijene kuća stagniraju ili čak opadaju te se ...

Na sceni glumci iz Amerike i Bugarske

Takmičarski program trećeg izdanja Međunarodnog festivala "Kestenburg" počeo je u nedjelju uveče na dvije scene Narodnog pozorišta Republike Srpske, a u ...

Kiša poplavila kamp na Vučjaku, vjetar uništio šatore

Jaka kiša ovog vikenda poplavila je prihvatni kamp na Vučjaku nadomak Bihaća, u kojem je olujni vjetar uništio ili oštetio više šatora, te tako dodatno ...

Banjaluka: Bez grijanja pojedini dijelovi grada

Zbog sanacije kvarova na distributivnoj mreži, bez grijanja će danas biti dijelovi ulica Drage Malića i Sime Matavulja, saopšteno je preduzeća Eko ...

Vulin: Srpski mirovnjaci neće ukaljati zastavu UN, kao neki u "Oluji" i Podrinju

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin čestitao je Dan Centra za mirovne operacije Vojske Srbije, te poručio da srpski mirovnjaci nikada neće ukaljati ni ...

Lažni pijani policajac zaustavljao u Banjaluci

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka uhapsili su u tom gradu muškarca čiji su inicijali D.D. zbog sumnje da se lažno predstavljao kao inspektor ...