Možemo li na ljeto zaista očekivati temperature do 50 stepeni

Možemo li na ljeto zaista očekivati temperature do 50 stepeni

Početak aprila donio je velike vremenske oscilacije i prave letnje temperature, a mart je i zvanično najtopliji u istoriji mjerenja.

Međutim, neobično toplo vreme u ovom periodu otvorilo je niz pitanja – ako u aprilu živa na termometru pokazuje i trideset stepeni, kakve li nas temperature očekuju na ljeto?

Svaki mjesec od juna 2023. godine je postavio novi rekord i zaradio epitet "najtopliji“. Mart 2024. godine nije izuzetak.

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) Goran Mihajlović objašnjava da su zabeleženi temperaturni rekordi pre svega rezultat aktivnosti El Ninja, globalnog fenomena koji je aktivan od sredine prethodne godine.

“On sada ulazi u jednu mirniju fazu i opadanje. Ali u prethodnih osam do devet meseci smo imali veoma intenzivnu aktivnost”, rekao je Mihajlović.

Ukazuje da će se odložena dejstva El Ninja, ipak, i u narednim mjesecima osjećati na čitavoj planeti.

Drugi faktor koji je uticao na to da imamo ljeto u aprilu je tzv. sjevernoatlantska oscilacija, koja je onemogućavala prodor hladnog vazduha.

“Otuda nam je i zima bila veoma blaga, a sa druge strane sprečavanje prodora hladnog vazduha omogućava manje procese koji su kontinentalni, a koji onda utiču da imamo priliv pre svega tropskog, odnosno mediteranskog vazduha”, naveo je Mihajlović.

Pravo osvježenje sljedeće nedjelje

Mihajlović ističe da nas sljedeće nedjelje očekuje pravo osvježenje, sa temperaturama koje će biti prosječne za ovo doba godine, odnosno i 15 stepeni niže od onih koje su obilježile prethodne dane.

To osvježenje će trajati pet do sedam dana, a donijeće i kišu, koja je poljoprivrednicima prekopotrebna.

“Samo u novembru smo imali suficit, odnosno višak padavina u odnosu na prosek. U ostalim mesecima uglavnom smo imali manjak padavina, manjak snežnog pokrivača koji je jako bitan za poljoprivredu. Tako da, padavine koje se očekuju od sredine naredne sedmice će biti veoma značajne i pre svega dobrodošle”, naveo je Mihajlović.

Posljednjih desetak dana aprila ponovo ćemo imati toplo i prijatno vreme sa temperaturama između 20 i 25 stepeni, uglavnom bez padavina.

Hoćemo li na ljeto imati temperature do 50 stepeni

Prema pojedinim najavama, ovog ljeta bismo mogli da se suočimo sa temperaturama i do 50 stepeni, piše RTS.

“Prerano je i možda previše senzacionalistički govoriti o 50 stepeni, s obzirom na to da to nije, da kažemo, maksimalna temperatura, apsolutni rekord iz 2007. za Srbiju je 44,9 stepeni“, rekao je Mihajlović.

Očekivana prognoza za ljetnju sezonu je da možemo očekivati negde između 35 i 50 tropskih dana – to su dani sa maksimalnom temperaturom preko 30 stepeni.

“Generalno, celo leto bi imalo nešto višu srednju temperaturu, oko dva stepena u odnosu na prosečnu, ali očekuje se da padavine budu u okviru proseka, pa ne treba očekivati ekstremno vrelo leto“, zaključio je Goran Mihajlović.

(Glas Srpske)

Upozorenje na lokalne nepogode

Republički hidrometeorološki zavod izdao je jutros upozorenje na lokalne nepogode na zapadu, sjeveru i istoku Republike Srpske, saopšteno je iz Ministarstva ...

Meteorolog otkrio kakvo nam dolazi ljeto

Do kraja maja neće manjkati sunca, a neće manjkati ni kiše iako ona prostorno i količinski neće biti ravnomjerno raspoređena. Red kiše, red sunca ...

Upozorenje meteorologa: Sutra moguće i lokalne nepogode

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ sutra se očekuje nestabilno vrijeme uz čestu kišu i pljuskove sa grmljavinom, a ponegđe će biti i lokalnih ...

Kakvo nas vrijeme očekuje za 1. maj?

Ove godine za 1. maj očekuje se toplo i promjenljivo oblačno vrijeme uz sunčane periode u prvom dijelu dana, a kiša će padati ponegde na jugu i ...

Evo kakvo vrijeme nas očekuje za prvomajske praznike

Za prvomajske praznike očekuje nas djelimično sunčano i nestabilno vrijeme. - Zbog ciklonalne aktivnosti u zapadnom Sredozemlju i dolaskom vlažnog zraka ...

Očekuje se svježije vrijeme uz povremenu slabu kišu

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će u zapadnim područjima biti svježije uz naoblačenje koje donosi povremenu slabu kišu, a u ostalim predjelima ...

Nevrijeme stiglo u BiH

Jak olujni vjetar praćen kišom koji je jutros zahvatio Hrvatsku, u poslijepodnevnim časovima stigao je i u BIH. U najvećem gradu Srpske trenutna ...

Nakon ljetnih temperatura u Srpskoj, moguć i snijeg

Nakon ljetnih temperature, koje su predhodnih dana izmjereni u Srpskoj, sutra naveče se očekuje snijeg i susnježica. Milica Đorđević, meteorolog iz ...

U Banjaluci oboren temperaturni rekord za april

Živa u termometru dostigla je 32 stepena Celzijusova. Temperaturni rekord oboren je i u Zenici, gdje su zabilježena 33 stepena. (RTRS)

U nedjelju sunčano i natprosječno toplo

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti sunčano i natprosječno toplo vrijeme sa maksimalnom temperaturom vazduha od 26 do 31 stepen ...