Nervozni Dončić i Dalas stigli -31, ali na kraju ipak izgubili

Nervozni Dončić i Dalas stigli -31, ali na kraju ipak izgubili

Los Anđeles Klipersi su savladali Dalas Maverikse rezultatom 116:111 u četvrtoj utakmici prve runde plej-of serije zapadne konferencije NBA lige.

Time je serija izjednačena na 2-2, a tim iz "Grada anđela" je ponovo preuzeo prednost domaćeg terena.

Meč je bio spektakularan, tim prije što su Maveriksi uspjeli da nadoknade 31 poen zaostatka i preokrenu rezultat, ali ne i da slave trijumf.

Luka Dončić je upisao tripl-dabl, ali uz loše procente šuta i puno nervoze, zbog koje je trpeo cijeli tim Dalasa.

Na kraju je imao 29 poena i po 10 skokova i asistencija, ali uz šut za tri poena 1/9 i ukupno iz igre 10/24. Dosta je kuburio sa faulovima i, kao i obično, svađao se sa sudijama.

Da nije bilo Kajrija Irvinga, Dalas bi odavno završio svoje na ovom meču. Ali, magični bek Mavsa je ubacio 40 poena uz sedam skokova i pet asistencija, uz trojke 6/12.

Međutim, na drugoj strani je tandem Džordž-Harden bio jači. Obojica po 33 poena i neke "klač" poene u završnici, kada se dvorana tresla zbog Dončića i Irvinga.

Počelo je, pa blago je reći, katastrofalno za Dalas. Luka Dončić je dobio dvije lične greške u prva dva minuta i sebe automatski loše uveo u utakmicu.

To je kasnije prouzrokovalo njegovih 0/7 u šutu za tri poena, ali je cijeli tim Maveriksa katastrofalno šutirao na startu - konkretno 0/10 za tri i 20 odsto iz igre u jednom trenutku.

Klipersi su, pak, na drugoj strani zatrpavali koš rivala sa distance. Iz gotovo svih pozicija, šarenoliki broj igrača je pogađao trojke i razlika je rasla iz napada u napad.

Na kraju prve dionice je bilo 16:39, da bi sredinom druge četvrtine na semaforu stajalo - 24:55.

I šta se desilo na 31 poena razlike? Probudio se Kajri Irving, koji je svojom energijom razmrdao kompletnu dvoranu i pokrenuo potencijalno jedan od najvećih preokreta u istoriji NBA plej-ofa.

"Ujka Dru" je vezao 12 poena i probudio takvu energiju u "Amerikan Erlajnz centru" da je voda vrlo brzo "ušla u uši", do tada, fantastičnim Klipersima.

Do poluvremena je Dalas spustio zaostatak na 17 poena (49:66), a u prvim minutima poslije velikog odmora je ona spuštena i do 61:71.

Dončić je promašivao, a Irving vukao Dalas, ali i gubio lopte u ogromnim količinama. Samo Kajri ih je imao čak sedam.

Ipak, Klipersi su bili zaustavljeni, a Dalas uspio da preko Lajvlija uz faul i trojkom Irvinga dođu do 76:78.

Tada Tajron Lu zove tajm-aut, iz kog Klipersi vezuju četiri poena i odbijaju nalet, a početkom posljednje dionice i bježe na novu dvocifrenu razliku (84:95).

Naravno, da tu nije bio kraj. Dončić je i dalje promašivao, a nizao faulove (stigao je do pet), dok je novu seriju Dalasa pokrenuo Irving, potom Pi Džej Vošington i zatim trojkom Maksi Kleber za 95:98.

Nadovezala se i dobra odbrana Dalasa, a onda je Luka Dončić pogodio svoju prvu trojku iz osmog pokušaja za 98:98.

Potpuna ludnica u dvorani, ali ni to nije dovoljno, jer Džejms Harden uzima loptu u svoje ruke i pogađa dva puta u dva napada za 100:104.

Džejson Kid je tražio tajm-aut iz kog je Kajri Irving pogodio trojku, pa nestvarno polaganje i donio preokret Dalasu za 105:104.

Ali, uzvraća Tajron Lu tajm-autom iz kog Pol Džordž ubacuje nestvarnu trojku iz mrtvog ugla, koja je prelomila meč.

Poslije toga je Dalas evidentno pao, prije svega mentalno, a Džejms Harden još dva puta lako položio flouterom, sa mnogo osjećaja. I tako zadao posljednje udarce.

U penal završnici je pobjeda otišla u ruke Klipersa, koji su napravili brejk, izjednačili na 2-2 u seriji i ponovo došli do prednosti domaćeg terena, prenosi "b92".

(Nezavisne)

Aston Vila je u Ligi šampiona poslije 40 godina

​Porazom Totenhema od Mančester Sitija, Aston Vila je osigurala četvrto mjesto na tabeli Premijer lige i plasman u Ligu šampiona. Ovo je veliki uspjeh ...

Fudbaleri Borca pozivaju navijače na proslavu titule

Stigli su Fudbaleri Borca juče u Tuzlu sa jasnom namjerom da novom pobjedom priđu nadomak osvajanja šampionske titule u WWin ligi Bosne i ...

Šestica Borca u Tuzli, Liga šampiona pred Banjalukom

Fudbalere Borca još jedna pobjeda dijeli od šampionske titule, a možda im ni ona neće biti neophodna. Banjalučani su danas u gostima savladali ekipu ...

Novak Đoković sedmi put kreće u osvajanje Rima

Novak Đoković večeras kreće u osvajanje Rima, turnira na kojem je slavio šest puta u karijeri, od čega zadnji put 2022. godine. Masters u Rimu se igra ...

Real Madrid u finalu Lige Šampiona

Fudbaleri Real Madrida finalisti su ovogodišnjeg izdanja Lige šampiona nakon što su u nevjerovatnoj utakmici za samo tri minuta preokrenuli meč i slavili ...

MVP, MVP, MVP: Jokić po treći put najbolji košarkaš svijeta

Srpski košarkaš i centar Denvera Nikola Jokić po treći put je proglašen za najkorisnijeg igrača sezone (MVP) u NBA ligi za sezonu 2023/24. Čudesni ...

Počinje baraž za SP: Srbija i BiH u teškoj misiji

Danas počinje rukometni baraž za Svjetsko prvenstvo 2025. godine u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj. Večeras i sutra će se odigrati prve utakmice, a do ...

Određene sudije finala Kupa BiH između Zrinjskog i Borca

Fudbaleri Zrinjskog i Borca iz Banjaluke u srijedu će odigrati prvu finalnu utakmicu Kupa Bosne i Hercegovine. Nogometni / Fudbalski savez Bosne i ...

Norisu ni Ferstapen nije mogao ništa – istorijska pobjeda Britanca u Majamiju

Vozač Meklarena Lando Noris došao je do prve pobjede u svojoj karijeri. Ovo je prva pobjeda za Mekleren poslije 2021. godine kada je Danijel Rikardo ...

Đoković opet na terenu

Takmičenje u Rimu počinje  u srijedu i na programu je do 19. maja. Biće to posljednja priprema pred Rolan Garos, koji startuje 26. maja i traje do ...