Nikad nije kasno: Bivši nastavnik jedan od najstarijih učesnika "Banjalučkog polumaratona"

Nikad nije kasno: Bivši nastavnik jedan od najstarijih učesnika "Banjalučkog polumaratona"

 

Bivši nastavnik ruskog jezika Žarko Ćebić iz Beograda sa 65 godina odlučio je da se posveti jednoj od svojih ljubavi - rekreativnom trčanju i dokazao da nikad nije kasno da ostvarimo svoje želje.

Ovaj 71-godišnjak, koji je među najstarijim prijavljenim učesnicima ovogodišnjeg "Banjalučkog polumaratona", trči na takmičenjima već šestu godinu i ostvaruje pobjede, i to one, kako kaže, najvažnije, jer pobjeđuje sebe i obara svoje rekorde.

Ističe da se njegova ljubav prema trčanju rodila u ranom djetinjstvu.

"Kada smo tajno brali voće u tuđim baštama, bio sam najbrži u bježanju kada se pojavi vlasnik voćnjaka. Sada na trkama svi trče ispred mene  kao da bježe iz moga voćnjaka, pa me onda čekaju na cilju i ja pobjeđujem sebe, jer sam prošao kroz cilj i za mene trka može biti završena. Tako to doživljavamo mi rekreativci", priča nam Ćebić.

Ovaj penzionisani nastavnik, koji je živio u Zenici do 1994. godine, a sada živi u Beogradu, član je Atletskog kluba Veteran u prijestonici Srbije, čiji je osnivač i doživotni član bio legenda jugoslovenske atletike Franjo Mihalić.

Većina veterana su sportisti cijelog života i postižu zavidne rezultate, a kategorisani su starosno na po pet godina od 35. godine, a kategorije su razdvojene  za žene  i muškarce.

"Za rekreativno trčanje nikada nije kasno i ne postoji zdravstveno stanje koje smeta trčanju ako se u glavi rodi živa ideja", smatra Ćebić.

Iako redovno koristi lijekove za regulisanje dijabetesa i pritiska, kaže da se najbolje osjeća nakon treninga ili istrčanih dionica na takmičenjima.

Prvi maraton je istrčao uz podršku veteranke koja je invalid s pet centimetara kraćom nogom i iza sebe istrčanim mnogobrojnim polumaratonima.

Ćebić kaže da voli Banjaluku i uvijek rado dolazi u ovaj grad, za koji ga vežu prijateljske i rodbinske veze.

Dosad je istrčao sva tri "Banjalučka polumaratona", a ima u planu da, koliko god bude mogao, dolazi u grad na Vrbasu i trči.

Naglašava da veliku podršku ima i od porodice, koja ga podržava u trčanju i u njegovim aktivnostima.

Ćebić je istrčao 15 polumaratona, a od toga najbolji rezultat je imao u Kruševcu - dva sata i 40 minuta. Trčao je samo polumaratone i to u Beogradu, Beču, Banjaluci i  Novom Gradu.

Ovaj zanimljivi čovjek pun energije i volje kaže da bi želio da s unukom Lazarom istrči i maraton.

Ističe da mu je posebna želja da istrči "Ostroški polumaraton" i da se nada da će to uspjeti ostvariti.

"Na takmičenjima se osjećam dobro jer na njima ima mnogo pozitivne energije. U druženju s mladima i ja se osjećam mlađe. Na zajedničkim putovanjima na takmičenja mladi se s velikim poštovanjem i  uvažavanjem odnose prema starijima, što mi je izuzetno drago", priča Ćebić.

Mnogo je anegdota s takmičenja, a jedna od njemu najzanimljivijih je s trčanja polumaratona s njegovim velikim prijateljem.

"Moj drug osvojio je drugo mjesto rezultatom  jedan sat, 42 minute i pet sekundi, a takmičar koji je osvojio prvo mjesto imao je isti rezultat, ali prednost je dobio bukvalno za dužinu nosa. Prijatelj je bio ljut i razočaran zbog tog rezultata, a mene je bilo sramota da se beskonačno radujem svom rezultatu od dva sata i 58 minuta. Oni su tu dionicu mogli dva puta da istrče dok sam ja jednom", ispričao je kroz smijeh ovaj polumaratonac.

Na "Trci patrijarha Pavla" u beogradskoj opštini Rakovica dosad je učestvovao tri puta i sva tri puta ju je istrčao.

Kaže da ima namjeru da trči na tom polumaratonu koliko bude mogao, kao i "Banjalučki polumaraton", koji se ove godine održava 12. maja.

"Svaka trka je posebna na svoj način, a jedna od dražih mi je i polumaraton u Beču 2017. godine, koji sam istrčao zajedno sa svojim bivšim učenikom", kaže Ćebić.

I za ovaj polumaraton veže ga zanimljiva anegdota. Naime, greškom je dobio medalju za istrčani maraton umjesto za polumaraton. Ovu medalju posebno čuva i uvijek se šali u vezi s ovim nesvakidašnjim događajem.

Ističe da za trčanje, posebno rekreativno, nisu potrebni veliki rashodi za opremu.

"Iskreno, svima bih preporučio da se bave trčanjem. Neka počnu s manjim stazama, a i iz dana u dan ta staza će biti sve duža", poručuje Ćebić.

Velika želja mu je da njegova unučad nastave djedovim stopama i da trče polumaratone i maratone.

"Kao što vidite u mom slučaju, godine nisu prepreka, 71 godina je samo broj, a ja idem dalje, trčim i ispunjavam svoje snove", zaključio je Ćebić.

 

Izvor: nezavisne.com

Stanivuković najavio besplatne godišnje parking karte i za dobrovoljne davaoce krvi

  Donijeli smo novu odluku da pravo na besplatnu parking kartu mogu ostvariti naše sugrađanke koje su krv dale preko 15 puta i sugrađani koji su ovu ...

Hristos Vaskrse, vaistinu Vaskrse!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici širom svijeta danas proslavljaju Vaskrs, najveći hrišćanski praznik koji simbolizuje pobjedu života nad smrću ...

Za liječenje Ane Gloginje koju je ranio policajac za dan sakupili 25.000 KM

Za liječenje samohrane majke Ane Gloginje iz Drvara u Turskoj za jedan dan je na dva humanitarna događaja prikupljeno oko 25.000 KM. Gloginja je izrazila ...

Osam rukopisa u širem izboru za nagradu „Zlatna sova“

Žiri za dodjelu nagrade “Zlatna sova” za najbolji neobjavljeni roman u 2024. godini izdvojio je osam rukopisa u širi izbor. Žiri je radio u sastavu ...

U duhu tradicije: Banjaluka u subotu dočekuje Vaskrs

Pridružite se i budite dio već tradicionalnog „Vaskršnjeg piknika“, koji će u subotu, 4. maja u našem gradu biti priređen u čast najvećem ...

Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH?

Ukoliko trebate naslijediti imovinu, te niste sigurni kako teče ovaj postupak, odnosno da li ste u redu za nasljedstvo, u nastavku ćete moći pročitati kako ...

Kako je region obilježio Prvi maj: Odmor ili otpor?

Međunarodni praznik rada Prvi maj obilježen je danas u zemljama regiona prvomajskim urancima, proslavama i u manjoj mjeri protestnim šetnjama u organizaciji ...

Kakve cijene očekuju turiste ove godine na Jadranu?

Kako to obično biva svake godine pred sezonu ljetnih godišnjih odmora tema razgovora su cijene na Jadranu, a ovaj put je korisnik Redita ostao zgrožen ...

Ilić: Uskoro 21 konkurs za proizvodnju kratkih i dugometražnih filmova

Audio-vizuelni centar Republike Srpske organizovao je dvodnevnu manifestaciju "Kroz objektiv debitanta!" na kojoj su priređene diskusije, sesije i filmske ...

Amerika usvojila zakon kojim se zabranjuje TikTok, Kini dat rok od devet mjeseci da ga proda

Američki Senat je u potpunosti odobrio kontroverzni nacrt zakona, kojim se zabranjuje TikTok u SAD, međutim prvo je dat rok Kini da ga proda za devet ...