Nacrt budžeta grada Banjaluka za iduću godinu 159,35 miliona KM

Nacrt budžeta grada Banjaluka za iduću godinu 159,35 miliona KM

Nacrt budžeta grada Banjaluka za narednu godinu u iznosu od 159,35 miliona KM usvojen je na sedmoj redovnoj sjednici Skupštine grada.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, kazao je da je Nacrt budžeta za narednu godinu za 10 miliona KM veći u odnosu na prethodni budžet.

"Imamo još 17 miliona KM rebalansa budžeta, znači imamo skoro 30 miliona KM više da podijelimo građanima. Hoćemo da uradimo i igrališta kojih nema u nacrtu, i to u Kuljanima, Motikama i još nekim naseljima. Završićemo i vidikovac na Banj brdu, koji će biti specifičan, i završavamo idejno rješenje", kazao je Stanivuković.

Na pitanje da li će biti organizovanja Nove godine u Banjaluci, Stanivuković je odgovorio da razmišljaju da pored Petra Graše, koji će nastupati za Novu godinu, angažuju i Nedu Ukraden, dok će Ana Bekuta nastupati 1. januara.

"U Parizu sam dogovorio da će prijestonica Francuske sa četiri okolna grada finansirati neke projekte u Banjaluci. Ovo je jedna direktna podrška Pariza. Sada čekamo da vidimo gdje se to njima isplati ulagati u Banjaluku. Na ljeto naredne godine imamo i investitora koji će u Poslovnoj zoni Ramići otvoriti veliku firmu. Ali pregovori su u toku i nećemo ništa unaprijed da govorimo", kazao je Stanivuković.

Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, kazao je da se na zasjedanju raspravljalo o 27 tačaka dnevnog reda.

"Zadovoljan sam diskusijama i demokratskim načinom izražavanja odbornika. Nadam se da će o Nacrtu budžeta za narednu godinu neki prijedlozi biti uvaženi, te da do kraja godine usvojimo i Prijedlog budžeta", naglasio je Ilić.

Kaže da će Kolegijum za iduću sjednicu Skupštine grada vjerovatno biti 29. novembra.

"Nisam zadovoljan izdvajanjem grada za sport i smatram da bi trebalo mnogo više da se uloži. Trenutno su izdvajanja oko 1,2 miliona KM. Takođe, potrebne su subvencije za prevoznike", kazao je Ilić.

Dragoslav Topić, šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka, kazao je da, iako je mirna diskusija, to ne znači da se svi odbornici slažu sa Nacrtom budžeta za narednu godinu.

"Ovaj nacrt je rasipnički. Između ostalog, njime se predlažu veći prihodi u budžetu koji će biti naravno zbog udara na džepove građana", rekao je Topić.

Dodao je da od 31 milion KM kapitalnih investicija, 12 miliona KM su sredstva koja je obezbijedila prethodna administracija, i to za projekte vodosnabdijevanja.

Neven Stanić, šef Kluba odbornika Ujedinjene Srpske u Skupštini grada Banjaluka, naveo je da je dobio dopis od Stanivukovića da predloži projekte za narednu godinu, što je i učinio.

"Ne vjerujem gradonačelniku i imam osjećaj da ono što smo slali da je uzalud jer će on sam odrediti projekte", rekao je Stanić.

Dodao je da je Stanivuković dok je bio odbornik u Skupštini grada Banjaluka i poslanik u Narodnoj skupštini RS sve stvari odbijao. "Karma je čudo, vidite kako se sve vraća", kazao je Stanić.

Saša Lazić, odbornik Narodnog pokreta "Banjaluka zove", rekao je da nikada nisu bila izdvajanja za porodilje i zdravstvene radnike.

"Da li je normalno da gradski vrtić košta 165 KM mjesečno, a privatni 300 KM. To je diskriminacija. I sad kao ne valja subvencija. Instistiram na centralnom spomen-obilježju poginulim borcima i subvencijama za privatne vrtiće. Sramota je da porodice poginulih boraca nemaju besplatan prevoz i besplatan parking i na tome ću insistirati", naglasio je on.

Saša Lazić udaljen sa sjednice

Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, udaljio je sa sjednice Sašu Lazića, odbornika Narodnog pokreta "Banjaluka zove". Lazić i Borivoje Obradović, odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka, polemisali su o stanju u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Lazić je rekao da se na društvenim mrežama šire slike kako je u UKC RS stanje užasno, te da su toaleti u katastrofalnom stanju.

Na to je Obradović rekao da stanje uopšte nije takvo, te pozvao i Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke, i pojedine odbornike da posjete ovu ustanovu i uvjere se u to, nakon čega je Lazić nastavio s raspravom i poslije opomene nije se zaustavio, te je udaljen sa sjednice. "Era odgovaranja na izmišljotine je završena. UKC RS odsad više nije pijun i neće biti žrtva laži i populističkih politika trenutnog gradonačelnika Banjaluke. Više ne učestvujemo", saopštili su iz UKC RS.

Dodali su da grad Banjaluka nije vlasnik UKC RS, da ne učestvuje nijednom konvertibilnom markom, niti da su gradonačelnik i njegova porodica ikada dali marku donacije, za razliku od brojnih drugih.

(Nezavisne)

Teška nesreća kod Bihaća, poginula trinaestogodišnja djevojčica

Na dionici puta Grmuša - Bihać došlo je do saobraćajne nesreće u kojoj je život izgubila 13-godišnja djevojčica. Vozilo je pri neprilagođenoj ...

MUP Srpske: Oprez prilikom plaćanja na internetu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske skreće pažnju građanima da budu oprezni prilikom kupovine putem interneta, imajući u vidu da se 26 ...

Zbog radova na cjevovodima, moguć nestanak vode u četiri ulice u Banjaluci

Zbog izvođenja radova na cjevovodima danas može doći do prekida u vodosnabdijevanju potrošača u četiri banjalučke ulice, saopštili su iz ...

Najavljene obilne padavine, Ministarstvo upozorilo na poplave

Zbog padavina koje su najavljene od 25. do 29. novembra i mogućih bujičnih poplava apeluje se na stanovništvo da zaštiti imovinu, saopštilo je danas ...

Plate u BiH na začelju regiona

Iako su, sudeći po statističkim podacima, u proteklom periodu rasle plate u BiH, njeni građani su, po iznosima koji im liježu na tekuće račune, još na ...

Sa tržišta BiH povučeni dezodoransi

Sprejevi za tijelo "Balea AQUA" od 75 i 150 mililitara povučeni su sa tržišta BiH, jer predstavljaju mikrobiološki rizik, a licima koji su kupili ove ...

Švedska dobila prvu premijerku

Švedski parlament danas je izabrao Magdalenu Anderson, predsjednicu Socijaldemokratske partije, za novog premijera, čime je postala prva žena na čelu ...

Studenti medicine u Banjaluci na praksu mogu samo uz tri uslova

Studenti banjalučkog Medicinskog fakulteta koji obavljaju kliničku praksu moraju biti vakcinisani ili imati negativan tekst na kovid-19, potvrdio je Ranko ...

Krv mogu donirati i osobe koje su prebolovale kovid

Nakon kraćeg perioda sa smanjenim zalihama, u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS su naveli da imaju zadovoljavajuće količine krvi i krvnih komponenti, te ...

U Srpskoj 22. novembar neradni dan

Vlada Republike Srpske donijela je zaključak da je sutra, ponedjeljak, 22. novembar 2021. godine neradni dan, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne ...