Rundek za "Nezavisne": Dugovi prema životu na ovoj planeti su došli na naplatu

Rundek za "Nezavisne": Dugovi prema životu na ovoj planeti su došli na naplatu

Svestrani umjetnik i jedan od najpoznatijih i najpriznatijih muzičara regiona Darko Rundek već četiri decenije podjednako uspješno kotira na sceni, a ovog ljeta povratak festivala slaviće sa svojom publikom na "Nektar OK festu" na Tjentištu, koji se održava od 13. do 15. avgusta.

Nakon što je pjesmama grupe "Haustor", s kojom je objavio četiri albuma, obilježio period novog talasa, nastavak karijere bio mu je jednako uspješan i plodan. Rundek je i danas podjednako relevantan činilac savremene pop-kulturne scene i njegova muzika prepoznata je čak i od najsvježije prispjelih slušalačkih generacija u regionu.

I nakon toliko godina, i dalje neumorno stvara, pa je prošle godine objavio dvostruki EP "Brisani prostor", a u intervjuu za "Nezavisne" govorio je o iščekivanju nastupa na "Nektar OK festu", svojoj "Ekipi", sa kojom nastupa, trajanju, ali i neizbježnoj temi - koroni.

NN: Kroz godine rada stvorili ste jednu muzičku kulturu, da li ste na početku Vaše karijere zamišljali da ćete baš Vi ispisivati stranice muzičke istorije na ovim prostorima?

RUNDEK: Nisam baš na taj način razmišljao, ali već samim tim što sam uvijek težio samosvojnom jeziku i stilu, koji stoji nasuprot trendovima ili navikama, činio sam nešto što ima potencijal ostaviti nekakav biljeg ili trag.

NN: Svirati na Tjentištu nosi jednu posebnu čar i posjetioci "Nektar OK festivala", kao i izvođači koji su do sada nastupili kažu da ovo mjesto ima jednu posebnu energiju, kakvi su Vaši utisci s ovog mjesta i šta očekujete ove godine?

RUNDEK: Čini mi se da taj spoj prekrasne prirode i krvave povijesti može festivalu dati smisao da veseljem i zajedništvom spira tu povijesnu mrlju. Kad sam bio zadnji put, bila mi je super atmosfera u kampu. Bilo bi odlično kada bi nakon festivala taj prostor ostao neoštećen i nezagađen. Da se sa zadovoljstvom vodi računa da se ne proizvodi smeće, a ono koje je najneizbježnije svjesno zbrine.

NN: Objavili ste novi album "Brisani prostor" za koji ste dobili i "Porina", da li nagrade i dalje imaju svoju težinu koju su nekada imale ili smo sada prešli na klikove i preglede na YouTubeu?

RUNDEK: Jedno drugo ne isključuje, klikovi mogu dovesti do nagrada i obratno. Moram priznati, doduše, da mi je ukus glasača za "Porina", koji su kolege muzičari, ponekad upitan... Kako god, kad sam se već dao kandidirati, lijepo je i dobiti nagradu.

NN: Da li je teže biti muzičar danas ili je to bilo teže prije 20-30 godina?

RUNDEK: Meni je rijetko kad teško biti muzičar i tako je od kada sam se počeo baviti time, pa nekako mislim da je slično i sa drugim muzičarima. Vjerojatno ste mislili na teškoću da se od muzike zaradi dovoljno da se samo od nje živi. Čini mi se da to nije nužno da bi muzika bila dobra. Ali ako je nekom do toga jako stalo, mislim da je podjednako teško sada kao prije 20-30 godina.

NN: U albumu "Brisani prostor" opet ste, ko zna koji put, eksperimentisali sa zvukom, odakle inspiracija i da li zaista živimo u novom svijetu, da li je ovo sve sada - brisani prostor?

RUNDEK: Mi se sad koprcamo na brisanom prostoru, jer su dugovi prema cjelini života na ovoj planeti došli na naplatu i ljudska vrsta mora početi popravljati štetu koju je napravila ili će sa još mnogima nestati sa ove planete. Kako to izvesti, otvoreno je pitanje. Brisani prostor je otvoreno pitanje.

NN: Kako Vi gledate na koronu, da li je ona upozorenje, hoćemo li išta naučiti iz ovoga, da li je ona tu jer nam je trebala kao upozorenje da više počnemo cijeniti neke obične stvari, kako Vi gledate na cijelu situaciju?

RUNDEK: Ne razumijem je do kraja. Ali kao što kažete, sigurno je upozorenje, a mogli bismo je razumjeti i kao prvu očitu pukotinu pucanja svijeta na koji smo navikli.

NN: Svaki put oduševite nečim novim, da li je teško uvijek iznova tragati za nekim novim zvucima, izričajima i dosad neistraženim prostranstvima ili naprosto ne tragate, već su to stvari koje su u Vama i samo čekaju da izađu na površinu?

RUNDEK: U stvaranju novih albuma sve više se oslanjam na suradnju sa bendom. Mislim da iz suradnje i zajedničkog prepoznavanja što nam je zanimljivo i dobro proizlaze najbolja rješenja.

NN: Ko je "Ekipa" koja ovog puta stoji iza Vas i da li svi dolaze na "OK fest"?

RUNDEK: "Ekipa" su: Ana Kovačić na saksofonima, ukuleleu, gitari i sintisajzeru, Igor Pavlica na trubi, Silvio Bočić na bubnjevima, Miro Manojlović na vibrafonu, udaraljkama i basu te Roko Crnić na basu i gitari. Ja sviram akustičnu i električnu gitaru. Svi pjevamo. I svi dolazimo na "OK fest".

 

(nezavisne.com)

Izabrani finalisti za nagradu "Milan Mladenović"

Regionalni žiri nagrade "Milan Mladenović", koju dodjeljuje Zadužbina legendarnog jugoslovenskog muzičara, napravio je izbor od 12 pjesama za finale izbora ...

Preminuo Zlatko Bašić Caja

​Banjalučki muzičar Zlatko Bašić Caja preminuo je u srijedu, objavljeno je na njegovoj zvaničnoj stranici na Facebook. Bašić je bio član bendova ...

Velika Britanija domaćin Pjesme Evrovizije 2023. godine

Pjesma Evrovizije održaće se naredne godine u Velikoj Britaniji, javlja BBC. Kako navodi, organizatori Pjesme Evrovizije odlučili su da zbog ...

Bora Đorđević posvetio pjesme manekenki, ona ga ostavila zbog drugog čovjeka

​Hit koji je proslavio Boru Đorđevića i Riblju Čorbu "Lutka sa naslovne strane" krije posebnu ljubavnu priču, ali i jedinstvenu ženu kojoj je ova ...

Parni valjak objavio album sa koncerta u čast Akija

Pop rok bend Parni valjak saopštio je da se na svim striming platformama, kao i na YouTube, pojavio koncertni album "Dovoljno je reći ...Aki". Album ...

Koncert Luz Kasal umjesto na Kastelu u dvorani "Borik"

Nakon što je koncert Josipe Lisac sinoć završen tek nekoliko minuta pred pljusak, a prateći vremensku prognozu za večeras, organizatori drugog izdanja ...

Deset najdražih pop i rok pjesama patrijarha srpskog Porfirija

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije, povodom obilježavanja 53 godine Radija 202, popularne Dvestadvojke, napravio je izbor svojih najdražih ...

"Whitesnake" ne dolazi u Sarajevo, povrat novca za kupljene ulaznice od 12. jula

Koncert benda "Whitesnake" koji je ovaj bend trebao održati u sarajevskoj Skenderiji 19. jula u okviru evropske turneje otkazan je zbog boelsti članova ...

Van Gog: Sa publikom uvek delimo visoki napon rokenrola

Popularan rok bend "Van Gogh" održao je sinoć koncert u okviru 12. izdanja festivala "Arsenal fest" u Kragujevcu, a frontmen sastava Zvonimir Ðukić Ðule ...

Mjuzikl "Kosa" večeras u Palama

Mjuzikl "Kosa" biće izveden večeras u Kulturnom centru Pale, a u njemu će učestvovati Sarajevska filharmonija, te solisti i hor Opere Narodnog pozorišta ...