Rundek za "Nezavisne": Dugovi prema životu na ovoj planeti su došli na naplatu

Rundek za "Nezavisne": Dugovi prema životu na ovoj planeti su došli na naplatu

Svestrani umjetnik i jedan od najpoznatijih i najpriznatijih muzičara regiona Darko Rundek već četiri decenije podjednako uspješno kotira na sceni, a ovog ljeta povratak festivala slaviće sa svojom publikom na "Nektar OK festu" na Tjentištu, koji se održava od 13. do 15. avgusta.

Nakon što je pjesmama grupe "Haustor", s kojom je objavio četiri albuma, obilježio period novog talasa, nastavak karijere bio mu je jednako uspješan i plodan. Rundek je i danas podjednako relevantan činilac savremene pop-kulturne scene i njegova muzika prepoznata je čak i od najsvježije prispjelih slušalačkih generacija u regionu.

I nakon toliko godina, i dalje neumorno stvara, pa je prošle godine objavio dvostruki EP "Brisani prostor", a u intervjuu za "Nezavisne" govorio je o iščekivanju nastupa na "Nektar OK festu", svojoj "Ekipi", sa kojom nastupa, trajanju, ali i neizbježnoj temi - koroni.

NN: Kroz godine rada stvorili ste jednu muzičku kulturu, da li ste na početku Vaše karijere zamišljali da ćete baš Vi ispisivati stranice muzičke istorije na ovim prostorima?

RUNDEK: Nisam baš na taj način razmišljao, ali već samim tim što sam uvijek težio samosvojnom jeziku i stilu, koji stoji nasuprot trendovima ili navikama, činio sam nešto što ima potencijal ostaviti nekakav biljeg ili trag.

NN: Svirati na Tjentištu nosi jednu posebnu čar i posjetioci "Nektar OK festivala", kao i izvođači koji su do sada nastupili kažu da ovo mjesto ima jednu posebnu energiju, kakvi su Vaši utisci s ovog mjesta i šta očekujete ove godine?

RUNDEK: Čini mi se da taj spoj prekrasne prirode i krvave povijesti može festivalu dati smisao da veseljem i zajedništvom spira tu povijesnu mrlju. Kad sam bio zadnji put, bila mi je super atmosfera u kampu. Bilo bi odlično kada bi nakon festivala taj prostor ostao neoštećen i nezagađen. Da se sa zadovoljstvom vodi računa da se ne proizvodi smeće, a ono koje je najneizbježnije svjesno zbrine.

NN: Objavili ste novi album "Brisani prostor" za koji ste dobili i "Porina", da li nagrade i dalje imaju svoju težinu koju su nekada imale ili smo sada prešli na klikove i preglede na YouTubeu?

RUNDEK: Jedno drugo ne isključuje, klikovi mogu dovesti do nagrada i obratno. Moram priznati, doduše, da mi je ukus glasača za "Porina", koji su kolege muzičari, ponekad upitan... Kako god, kad sam se već dao kandidirati, lijepo je i dobiti nagradu.

NN: Da li je teže biti muzičar danas ili je to bilo teže prije 20-30 godina?

RUNDEK: Meni je rijetko kad teško biti muzičar i tako je od kada sam se počeo baviti time, pa nekako mislim da je slično i sa drugim muzičarima. Vjerojatno ste mislili na teškoću da se od muzike zaradi dovoljno da se samo od nje živi. Čini mi se da to nije nužno da bi muzika bila dobra. Ali ako je nekom do toga jako stalo, mislim da je podjednako teško sada kao prije 20-30 godina.

NN: U albumu "Brisani prostor" opet ste, ko zna koji put, eksperimentisali sa zvukom, odakle inspiracija i da li zaista živimo u novom svijetu, da li je ovo sve sada - brisani prostor?

RUNDEK: Mi se sad koprcamo na brisanom prostoru, jer su dugovi prema cjelini života na ovoj planeti došli na naplatu i ljudska vrsta mora početi popravljati štetu koju je napravila ili će sa još mnogima nestati sa ove planete. Kako to izvesti, otvoreno je pitanje. Brisani prostor je otvoreno pitanje.

NN: Kako Vi gledate na koronu, da li je ona upozorenje, hoćemo li išta naučiti iz ovoga, da li je ona tu jer nam je trebala kao upozorenje da više počnemo cijeniti neke obične stvari, kako Vi gledate na cijelu situaciju?

RUNDEK: Ne razumijem je do kraja. Ali kao što kažete, sigurno je upozorenje, a mogli bismo je razumjeti i kao prvu očitu pukotinu pucanja svijeta na koji smo navikli.

NN: Svaki put oduševite nečim novim, da li je teško uvijek iznova tragati za nekim novim zvucima, izričajima i dosad neistraženim prostranstvima ili naprosto ne tragate, već su to stvari koje su u Vama i samo čekaju da izađu na površinu?

RUNDEK: U stvaranju novih albuma sve više se oslanjam na suradnju sa bendom. Mislim da iz suradnje i zajedničkog prepoznavanja što nam je zanimljivo i dobro proizlaze najbolja rješenja.

NN: Ko je "Ekipa" koja ovog puta stoji iza Vas i da li svi dolaze na "OK fest"?

RUNDEK: "Ekipa" su: Ana Kovačić na saksofonima, ukuleleu, gitari i sintisajzeru, Igor Pavlica na trubi, Silvio Bočić na bubnjevima, Miro Manojlović na vibrafonu, udaraljkama i basu te Roko Crnić na basu i gitari. Ja sviram akustičnu i električnu gitaru. Svi pjevamo. I svi dolazimo na "OK fest".

 

(nezavisne.com)

Bon Jovi ima novi singl: Poslušajte "Legendary", koji je posvećen ženi Džona Bon Džovija

Bon Jovi su najavili svoj novi album "Forever" i objavili svoj glavni singl pod nazivom "Legendary". Govoreći o pesmi u intervjuu za Ultimate Classic ...

Hrvatska trenutno favorit za pobjedu na Evroviziji

Iz dana u dan mijenjaju se favoriti za pobjednika na ovogodišnjoj Evroviziji koja će se održati u maju u Malmeu u Švedskoj. Sinoć je odlučeno da će ...

Nova pjesma Majli Sajrus bi mogla prestići uspjeh hita "Flowers"

Majli Sajrus predstavila je novu pjesmu i muzički spot u saradnji s Farelom Vilijamsom pod nazivom "Doctor (Work It Out)", a nakon objave svi pjesmi ...

Sjajna Teja Dora će predstavljati Srbiju na "Evroviziji" u Malmeu

Teja Dora imala je fantastičan nastup pod rednim brojem 4 na takmičenju "Pesma za Evroviziju" gdje je odnijela pobjedu pa će Srbiju baš ona predstavljati ...

Objavljen je spot za novu pjesmu Olivera Dragojevića "Ne mogu ti reći"

Prošlo je pet i po godina otkako nas je napustio Oliver Dragojević, no uspomenu na njega čuvaju brojni hitovi koje je otpjevao i koji će se još dugo ...

"Van Gogh" najavio izlazak novog albuma

Rok sastav "Van Gogh" najavio je danas da se poslije koncerta 8. marta u Bitef art kafeu vraća u studio, gdje privodi kraju rad na novom albumu. Bend ...

Pogledajte šest novih imena koja stižu na "Nektar OK fest"

Ovogodišnje, deseto po redu, izdanje "Nektar OK festa" od objave prvih izvođača koji će nastupiti na Tjentištu od 19. do 21. jula, kako su saopštili ...

Hrvati izabrali predstavnika na „Evroviziji“

Hrvatska je sinoć, na takmičenju "Dora", odabrala predstavnika na ovogodišnjoj "Evroviziji", koja će se u maju održati u Malmeu. Bejbi Lazanja je ...

Rambo Amadeus objavio spot za novu pjesmu

Rambo Amadeus objavio je spot za novu pjesmu "Lažem kad stignem", za koji je radio i tekst i muziku. Tim povodom, muzičar se oglasio na svom YouTube ...

Zbogom superheroji: Film o Bobu Marliju zaludio svijet

"Bob Marli: One Love", biografski film o legendarnom pjevaču sa Jamajke, nedjeljama nakon izlaska obara rekorde gledanosti na bioskopskim blagajnama širom ...