Vožnja u suprotnom smeru u 40 odsto slučajeva – namerna: Koja rešenja predlažu Nemci?

Vožnja u suprotnom smeru u 40 odsto slučajeva – namerna: Koja rešenja predlažu Nemci?

U Srbiji se u poslednje vreme dogodilo nekoliko saobraćajnih nesreća koje su izazvali vozači koji su se kretali suprotnim smerom. Koliko se često to događa u Nemačkoj? Šta su uzroci? Koliko je to opasno?

Mnogim Nemcima dobro je poznata poruka koju povremeno čuju na radiju dok voze: "Oprez, vozilo u suprotnom smeru!" Čak 2.000 ovakvih upozorenja bude godišnje u Nemačkoj.

Nedavno je Savez nemačkih osiguravajućih društava (GDV) objavio prvu veliku studiju na tu temu. Prema rečima Zigfrida Brokmana, šefa istraživačkog tima, više od 40 odsto vozača koji voze u suprotnom smeru stariji su od 75 godina – iako stariji ljudi voze mnogo manje i prelaze najmanje kilometara na auto-putu.

Demencija i konfuzija su najveći problemi u toj starosnoj grupi. Brokman dodaje da većina vožnji u suprotnom smeru završava bez ozbiljnih posledica. Međutim, ako do nesreće dođe, one su obično veoma teške.

"Nesreća koju je prouzrokovao onaj ko vozi u suprotnom smeru obično je veoma ozbiljna", kaže Brokman.

Najopasnija saobraćajna situacija

Proteklih godina, bilo je različitih predloga kako poboljšati prevenciju: bolje označavanje puta, jasnija signalizacija – ili čak bodlje za zaustavljanje vozila na izlazima koje se aktiviraju prilikom vožnje u pogrešnom smeru.

Međutim, ti sistemi su skupi, a i ometaju rad policijskih i spasilačkih vozila.

Prema Brokmanu, vožnja u suprotnom smeru je "najopasnija saobraćajna situacija koja se može zamisliti". Šezdeset odsto nesreća uzrokovanih vožnjom u suprotnom smeru rezultira teškim povredama ili smrću.

U 224 istražene nesreće poginulo je 99 ljudi, 207 je teško, a 210 lakše povređeno.

"To je neverovatna brojka u poređenju s drugim nesrećama", kaže Brokman. U više od 40 odsto slučajeva vožnja u pogrešnom smeru se namerno započinje.

Kod otprilike trećine proučenih slučajeva sve je počelo tako što je vozač napravio polukružni zaokret. Kod starijih vozača to se obično dešava zbog konfuzije, a kod mlađih, zbog suicidalnih namera ili zato što beže od policije.

Alkohol igra veliku ulogu

Kako sprečiti vožnju u kontrasmeru na auto-putu

Prema rečima Brokmana, 18,3 odsto vožnji u suprotnom smeru povezano je s vožnjom u alkoholisanom stanju. Taj procenat opada što su vozači stariji. Ipak, alkohol igra veću ulogu u vožnji u pogrešnom smeru nego u drugim saobraćajnim nesrećama, u kojima samo oko šest odsto učesnika ima alkohol u krvi.

Većina vožnji u suprotnom smeru odvija se u levoj traci, tako da se tu dešava i većina nesreća. Ukoliko ste na auto-putu u Nemačkoj i čujete upozorenje o vozaču u suprotnom smeru, treba da ostanete u desnoj traci, smanjite brzinu na najviše 80 kilometara na sat i da više ne pretičete.

Vožnja u suprotnom smeru "nije povezana s uslovima osvetljenja", kaže Brokman. Skoro polovina tih vožnji dešava se tokom dana.

Vikendi su opasniji, a najmanje vožnji u suprotnom smeru sa nesrećama dešava se sredom, pokazuje nemačko istraživanje. Većina vožnji u suprotnom smeru završava se nakon manje od dva kilometra.

Prevencija?

U svakom slučaju, neophodno je poboljšati sisteme upozorenja, a Brokman se zalaže za rešenje koje funkcioniše putem aplikacije. Oko toga bi, smatra, svi proizvođači vozila trebalo da se slože.

Automatizacija bi takođe mogla da učini auto-puteve bezbednijim, na primer tako što će sistem prepoznati i zaustaviti vozilo koje se kreće u pogrešnom smeru.

"Tehnički, to ne bi trebalo da bude teško", smatra Brokman.

Evropska komisija je u martu objavila predloge za reformu produženja roka važenja vozačkih dozvola. Prema nacrtu, zemljama-članicama EU će ipak biti prepušteno da odluče da li vozači stariji od 70 godina treba da se podvrgnu posebnim testovima kako bi produžili vozačku dozvolu.

Brokman smatra da su planovi EU irelevantni: "Na kraju će to značiti da ću imati 40 evra manje u džepu, ali da ću i dalje moći da zadržim svoju vozačku dozvolu bez provere".

Mnogo važnije je, smatra, uvesti obavezne kontrolne vožnje pri produženju vozačke dozvole. Trebalo bi, smatra, voziti 45 minuta s instruktorom vožnje.

Brokman nije za oduzimanje vozačke dozvole starijim osobama, "oni bi trebalo da znaju šta mogu, a šta više ne mogu".

Poznate rute, vožnja tokom dana na selu – to za njih obično nije problem. Ali, haos u gradskom saobraćaju svakako jeste.

(b92)

Toyota Prius je japanski automobil godine

Nova Toyota Prius osvojila je titulu automobila godine (2024 Japan Car of The Year). Prius je osvojio ukupno 360 bodova stručnog žirija, dok se na drugom ...

Koje pjesme najviše ometaju vozače u saobraćaju?

​Mnogo toga se promijenilo u načinu korištenja automobila, ali jedna stvar je ostala načelno ista - slušanje muzike u vožnji. U nastavku pročitajte ...

Srbija legalizovala "automobile bez vozača"

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije donijelo je pravilnik o uslovima za obavljanje autonomne vožnje, kojim se bliže propisuju uslovi pod kojima se ...

Kineski način borbe protiv umora vozača

​Otprilike četvrtina nezgoda na auto-putevima u Kini i više od trećine teških nesreća se događa zbog umora. Sada se u sjevernom kineskom gradu ...

Laura (27) je umjetnica za automobile

Laura Pavlović (27) iz Viškova, vlasnica obrta DLab, uvjerljivo je najpopularnija car detailerica i autoinfluenserka u Hrvatskoj. Na TikToku, Instagramu ...

Evo zašto Google toliko želi da koristite Chrome na iPhone telefonima

Nedavno otkriće u antimonopolskom slučaju protiv Google-a privuklo je značajnu pažnju: Google plaća Apple-u čak 36% od prihoda dobijenog od pretraga na ...

"WhatsApp" radi na funkciji alternativnog profila

"​WhatsApp" radi na funkciji koja će omogućiti korisnicima da postave alternativni profil u aplikaciji. Odnosno "WhatsApp" radi na mogućnosti da nekim ...

Cruise povlači sve robotaksije nakon što je jedan udario pješaka

Američki proizvođač automobila General Motors povlači sa tržišta svih svojih 950 autonomnih vozila Cruise, nakon što je jedan od ovih automobila bez ...

Ko naruči Ferrari danas, dobiće svoj primjerak 2026.

U Maranelu imaju dovoljno porudžbina da budu zaposleni bar naredne dvije godine. Kupci koji mogu sebi da priušte novi automobil sa značkom propetog konja ...

Od 1. novembra obavezna zimska oprema

Na putevima u BiH od srijede, 1. novembra, pa do 1. aprila sljedeće godine obavezno je posjedovanje zimske opreme. Korišćenje zimske opreme obavezno je ...