Hristos Vaskrse, vaistinu Vaskrse!

Hristos Vaskrse, vaistinu Vaskrse!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici širom svijeta danas proslavljaju Vaskrs, najveći hrišćanski praznik koji simbolizuje pobjedu života nad smrću, jer je Isus Hrist vaskrsavši iz groba pobijedio, darujući svim ljudima vječni život.

Isus Hristos je svojim vaskrsenjem iz mrtvih pobijedio smrt i svim ljudima od Adama i Eve do posljednjeg čovjeka na Zemlji darovao vječni život.

Stradanjem na krstu, kada bezgrešni Hristos prima na sebe grijehe cijelog ljudskog roda, a potom i vaskrsenjem, kada pobjeđuje smrt koja je posljedica grijeha, uz istovremeno obećanje vaskrsenja svim ljudima, on dokazuje i pokazuje da je Mesija i Pomazanik – spasilac svih ljudi.

Hrišćansko vjerovanje bez Vaskrsa ne bi imalo nikakvog smisla. Vaskrs je praznik pobjede života nad smrću, dobra nad zlom.

Vaskrsenje Hristovo u nedjelju će najaviti crkvena zvona širom Republike Srpske, a vjerujući narod uputiće se u hramove, gdje će biti služene molitve, nakon kojih će se tradicionalno pozdravljati “Hristos vaskrse - vaistinu vaskrse”.

Proslavu Vaskrsa, kojoj je prethodila priprema višenedjeljnim postom, pravoslavni vjernici prvo počinju u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje – sjedinjenje sa Bogom.

Potom se proslava nastavlja u krugu porodice, gdje posebnu radost, naročito djeci, predstavlja tucanje šarenim vaskršnjim jajima. Šareno jaje predstavlja samu simboliku Vaskrsa.

Jaje je simbol rađanja života, pile prokljuje ljusku i izlazi, kao što je Hristos ustao iz mračnog groba i uznio se na nebo.

Kad se dođe iz crkve kući, svi se ukućani međusobno pozdravljaju vaskršnjim pozdravom i ljube. Domaćin zatim pali svijeću, uzima kadionicu i tamjan, okadi sve ukućane koji stoje na molitvi, predaje nekom mlađem kadionicu i ovaj kadi cijelu kuću.

Potom se okupe se oko vaskršnje trpeze i izgovore molitvu Gospodnju “Oče naš”, te otpjevaju vaskršnji, pobjedonosni tropar “Hristos vaskrse iz mrtvih i smrću smrt pobijedi…”.

Na stolu stoji ukrašena činija sa obojenim jajima. Domaćin prvi uzima jedno jaje, a za njim svi ukućani. Tad nastaje graja i veselje tokom takmičenja čije je jaje najjače. Na Vaskrs se prvo jede kuvano vaskršnje jaje, a onda ostala tradicionalno spremljena jela. Toga dana, ako gost dođe u kuću, prvo se daruje obojenim jajetom, a zatim se ponudi ostalim delicijama iz bogate trpeze.

Vaskrs se slavi tri dana, tokom kojih se pravoslavci pozdravljaju sa “Hristos vaskrse”, uz otpozdrav “Vaistinu vaskrse”. Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista, kako se taj praznik označava u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, najstariji je hrišćanski praznik i praznuje se još od prvih vremena hrišćanstva.

Glavni je pokretni praznik i na osnovu njegovog datuma određuje se kada će pasti drugi pokretni vjerski praznici.

Isus Hristos – mesija koji se ovaplotio od Duha Svetoga i Djeve Marije i postao čovjek – došao je u ovozemaljski život da bi svojom žrtvom na krstu spasio sav ljudski rod od grijeha, da bi, potom, vaskrsenjem iz mrtvih pobijedio smrt koja je nastala kao posljedica grijeha.

Raspet je na brdu Golgota, na mjestu gdje je sahranjen prvi čovjek – Adam.

Dok su ga razapinjali, Hristos je zamolio Boga da oprosti njegovim mučiteljima.

Sveta jevanđelja navode da je u rano nedjeljno jutro Hristov grob obasjala jaka svjetlost, od čije su jačine popadali stražari koji su čuvali grob, ogromna kamena ploča – koja je bila stavljena na ulaz u grob – pokrenula se i Sin Božiji je vaskrsao.

U to jutro žene mironosnice krenule su prema Hristovom grobu i vidjele otvoren i prazan grob, u kome je bilo samo pogrebno platno.

Anđeo Gospodnji pitao ih je: “Zašto tražite živoga među mrtvima” i tada im se javio vaskrsli Hristos.

Hristos se javio Bogomajci i apostolima, koji su ga oplakivali u jednoj kući u Jerusalimu, riječima: “Mir svima” i pokazao im rane nastale prilikom razapinjanja na krstu. Na ovo ga je apostol Toma upitao “Jesi li zaista to ti, ravi /učitelju/”, na šta mu je Isus prišao i dozvolio da dotakne njegove rane. Otuda izraz “nevjerni Toma”, koji označava sumnjičavu osobu. Vaskrsli Hristos je u ovom svijetu proveo još četrdeset dana, kada se vaznio na Nebesa i “sjeo sa desne strane Oca”.

Na Prvom vaseljenskom saboru, održanom u Nikeji 325. godine nove ere, Crkva je ustanovila da se Vaskrs praznuje u prvu nedjelju koja dolazi iza punog Mjeseca, a koji se pojavljuje poslije prve ravnodnevice, s tim da to ne može biti prije 4. aprila, niti poslije 8. maja.

Danas ovakav kanonizovani princip određivanja datuma Vaskrsa primjenjuju pravoslavne crkve, odnosno crkve koje su ostale na ortodoksnoj, pravovjernoj liniji. Radi značaja ovog praznika, svaka nedjelja u toku godine je “mali Vaskrs”.

Ostali običaji

U našoj narodnoj tradiciji primjenjuju se još neki običaji, te se smatra da svi ukućani treba da dobiju novu odjeću ili da se ponove nekim dijelom odjeće.

Takođe je običaj u nekim krajevima da se na Vaskrs ukućani kada ustanu najprije protrljaju crvenim jajetom po licu radi zdravlja, vjerujući da će tako biti zdravi i rumeni kao jaje.

Nekada su se najmlađi igrali obojenim jajima na Vaskrs. Dobra zabava, ali još slađa pobjeda - to je bilo važno kada je riječ o najbitnijem takmičenju na Vaskrs - kucanju jajima. Nekada su se mjesec pred Vaskrs birala jaja i gledalo koje je najtvrđe. Vjerovalo se da je najtvrđe jaje pronosak, prvo jaje koje kokoška snese. Takvo jaje djeca objese iznad vatre, okrenuvši vrh na dole, da se sve slije u vrh i da se stvrdne.

(Glas Srpske)

 
 

Stanivuković sa Cepterom: Kreće izgradnja hotela "Palas" vrijednog 150 miliona KM

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković najavio da će u narednim sedmicama krenuti izgradnja hotela "Palas", investicije vrijedne 150 miliona ...

Slabiji zemljotres u BiH

Zemljotres magnitude 2,1 stepen po Rihteru registrovan je jutros na području Mostara. Zemljotres je lociran mrežom seizmoloških stanica Republičkog ...

Nes radio stigao do Semberije i Podrinja

Već 27 godina Nes radio, jedna od najslušanijih radio-stanica u Bosni i Hercegovini, ruši sve barijere i svojim slušaocima, osim kvalitetne zabavne muzike ...

Preminuo glumac Haris Burina

U Kantonalnoj bolnici Zenica sinoć je, u 63. godini, zauvijek prestalo kucati srce velikog čovjeka i bh. glumca Harisa Burine, prenosi portal ...

Suđenje u predmetu "Korona ugovori": Termalne kamere nuđene i za 13.200 KM

Na suđenja u predmetu "Korona ugovori", prema izjavama svjedoka, u vrijeme pandemije korona virusom na tržištu u BiH termalne kamere za mjerenje temperature ...

Svakom novorođenčetu u FBiH po 1000 maraka

Prijave za jednokratnu podršku porodiljama za novorođenu djecu u Federaciji BiH za 2024. godinu od danas otvorene, a svako dijete rođeno u 2024. godini ima ...

U Banjaluci u subotu počinje "Dječiji sajam"

U našem gradu će u danima vikenda, tačnije 1. i 2. juna, u Sportskoj dvorani "Borik" biti održan 5. "Dječiji sajam Banjaluka" sa posebno osmišljenim ...

Detalji akcije u Banjaluci: Osumnjičeni pustio psa na policajce, oni zapucali

Policija je u okviru akcije "Eskadron" uhapsila 19 osoba iz Banjaluke zbog sumnje da su se bavili švercom narkotika i zaplijenila oko 900 grama kokaina i 1.1 ...

U padu aviona kod Zagreba jedno lice poginulo, četvoro povrijeđenih

O avionskoj nesreći kod Ježdovca oglasilo se na Facebooku Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a, koje je izvijestilo da je avion pronađen, da je u njemu u ...

Preminula Banjalučanka Katarina Trivić koja je ujedinila ljude i pokrenula sistem

Da život često zna biti nepravedan, surov i okrutan, ne birajući koliki teret stavlja na leđa krhkih ljudi, danas je još jednom potvrđeno. Mlada ...