Srbin na važnoj funkciji u Gradskoj upravi Beča

Srbin na važnoj funkciji u Gradskoj upravi Beča

U Gradskoj upravi Beča odnedavno je visoku funkciju dobio Srbin Marko Miloradović, koji je imenovan za šefa Odjeljenja za strateška pitanja finansijske, privredne i politike tržišta rada Grada Beča.

Iako čine značajan dio stanovništva u Beču, sa više od 200.000 ljudi, rijetko koji Srbin do sada je bio na visokoj funkciji Gradske uprave Beča.

Prije imenovanja na novu funkciju, Miloradović (35) je bio šef kabineta pokrajinskog sekretara za finansije, privredu, rad i međunarodne odnose Grada Beča i gradske elektrane Petera Hankea.

Spreman je, kaže, da se uhvati u koštac sa svim problemima i izazovima koja pred cijeli svijet stavlja nadolazeća energetska kriza, izazvana ratom u Ukrajini.

Kaže da nema strah od obaveza i velikog posla koji je pred njim, a uvjeren je da je pravi čovjek, na pravom mjestu.

Miloradović pojašnjava da je njegova nadležnost koordinacija svih privrednih struktura u vlasništvu Grada Beča, nezavisno od toga da li je organizovana kao javna uprava, Magistrat, ili kao javno preduzeće.

-Moj posao nije bavljenje mikro menadžmentom, nisam ''poslovođa'', već postavljanje velikih strateških pravaca - kako da se Grad Beč postavi u oblastima finansija, privrede i radnog tržišta u budućnosti - rekao je Miloradović.

Svjestan je da su pred njim, kao i pred građanima Beča veliki izazovi, a među njima su klimatske promjene i efekti koje na grad ostavlja klimatska kriza, što, na primjer, sa sobom povlači i značajne investicije u saniranje gradske „supstance“.

-Tu je i promjena energetskog sistema. Pogotovo mi u Beču moramo brže da napustimo gas, kao energetskog nosioca, a da uz to održimo finansijsku stabilnost grada, uprkos velikim investicijama - ukazuje Miloradović.

Kao jedan od zadataka vidi i proširenje trenutno dobre situacije na tržištu rada.

-Prvi put u istoriji grada imamo više od 900.000 zaposlenih, a iako je to do sada nezabilježeno, i dalje je potrebno više medicinskog osoblja, više stručnjaka u tehničkoj oblasti...Ukratko - pred nama su velike transformacije, koordinacija u svim oblatima u domenu tržišta rada, ali važno je da imamo plan - rekao je Miloradović.

Miloradović, diplomirani pravnik, ima tek 35 godina, ali siguran je u sebe, i sa iskustvom koje je već stekao, ima volju i snagu da radi za dobrobit svih građana Beča.

Rođen je 1987. godine u Petrovcu na Mlavi, ali je odrastao i studirao u Insbruku, gdje je nakon pravne prakse u tamošnjem sudu, postao pravni savjetnik predsjednika Upravnog suda Beča.

Od 2016.godine je bio član kabineta ministra zdravlja, a dvije godine kasnije postaje zamenik šefa kabineta Petra Hankea.

-Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig me je imenovao da vodim Odsjek za stratešku politiku, finansije, privredu i radnog tržišta. Za mene je to veliki kompliment, nagrada za dosadašnji rad u Vladi Beča, ali i velika odgovornost - kaže Miloradović.

Pred njim su, navodi, najvažnije teme i pitanja u kom pravcu želi i može da se dalje razvija jedna važna evropska metropola.

-Drago mi je što je Beč pokazao spremnost i zrelost da u Gradsku upravu imenuje jednog mladog čovjeka, ne-klasičnog porijekla, ali, ipak baš ''klasičnog Bečliju'', za jednu takvu poziciju - rekao je Miloradović.

(Glas Srpske)

Bizarna knjiga iz 1923. savjetuje muškarce koga ne treba da ožene

Moderna vremena podrazumijevaju stalne promjene u svim sferama, pa tako i u pogledu muško-ženskih odnosa. Upravo zbog te činjenice, pomalo bizarna knjiga iz ...

Na Guči reviji 68 pari identičnih blizanaca

Gučijev kreativni direktor Alesandro Mikele za svoju kolekciju proljeće-ljeto 2022-23 nazvanu "Tvinsburg", koja je predstavljena na Nedjelji mode, izabrao je ...

U Banjaluci promovisana aplikacija za prodaju poljoprivrednih proizvoda

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić prisustvovao je danas u Banjaluci promociji prve digitalne aplikacije za ...

Bajden zbunjeno lutao po bini

Američki predsjednik Džo Bajden ponovo je ponašanjem zbunio svjetsku javnost. Naime, Fox News je objavio video snimak na kojem se vidi kako se Bajden ...

Pivo blokiralo saobraćaj na auto-putu

Sve trake auto-puta na Floridi bile su blokirane hiljadama limenki piva nakon što se kamon, u kome su prevožene, sudario sa zaustavljenim vozilima i ...

Otvoren jesenji festival cvijeca i plodova u Banjaluci

Prvi Jesenji festival cvijeća i plodova otvoren je danas u parku Petar Kočić u Banjaluci. Festival traje do 23. septembra, a sjajna ponuda cvijeća i ...

Grad poklonio 100 godišnjih kartica za "BL bike"

Grad je poklonio sugrađanima 100 godišnjih kartica za "BL bike" u cilju promocije biciklističkog saobraćaja, a u okviru obilježavanja Evropske sedmice ...

Kome se obratiti za pomoć – psihijatru, psihologu ili psihoterapeutu

Velikom broju ljudi nije jasna razlika između psihijatra, psihologa i psihoterapeuta, pa stoga ne čudi što u situaciji, kad se jave određene mentalne ...

Ljekari: Pet najboljih navika u ishrani koje mogu produžiti životni vijek

Kako starimo, dajemo sve od sebe da ostanemo u najboljoj mogućoj formi, fizičkoj pa i psihičkoj, kako bismo živjeli zdravije i duže. Iako ne možemo da ...

Indijac prestigao Bezosa, drugi najbogatiji na svijetu

Džef Bezos upravo je izgubio svoj status druge najbogatije osobe na svijetu, pao je na broj 3 dok se indijski poslovni mogul Gautam Adani brzo penje na ...