Svečanost na UKC RS: Srpska dobila prvu Kliniku za kardiohirurgiju

Svečanost na UKC RS: Srpska dobila prvu Kliniku za kardiohirurgiju

Uz prisustvo najvišeg političkog vrha Republike Srpske, te resornih ministara zdravlja Srpske i Srbije na UKC RS svečano je otvorena Klinika za kardiohirurgiju.

Ovo je istorijski trenutak za Republiku Srpsku i najveću zdravstvenu ustanovu u Srpskoj, poručili su iz rukovodstva Kliničkog centra.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS rekao je da je srećan što Republika Srpska ima svoju kardiohirurgiju.

"Narod će za dvije-tri godine shvatiti koliko je ovo značajno. Ponosan sam na ljude u bijelom. Pokazali smo da možemo sve. U zgradi iza nas se borimo za živote naših građana. Hvala svima što se borimo za unapređenje zdravstvenog sistema", kazao je Đajić.

On je istakao da je ovo UKC ustanova 21. vijeka koja je osnivanjem Klinike za kardiohirurgiju dobila i posljednju neophodnu kariku.

"Pacijenti više neće morati da idu vani da se liječe. Hvala i svima koji su nas kritikovali i neopravdano otpuživali. Mi ćemo dalje graditi i raditi. Hvala svima koji su dali doprinos i podržali našu viziju, a na prvom mjestu, opet ponavljam, zdravstvenim radnicima, zatim ministru Šeraniću, Vladi Srpske, i naravno srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici Željki Cvijanović", naglasio je Đajić.

Đajić je dodao da se posebna zahvalnost duguje Republici Srbiji.

"Hvala predsjedniku Vučiću što je pomogao i što su brojni pacijenti transportovani u Srbiju kada je to bilo neophodno. Hvala što ste pomogli u realizaciji ovog projekta", naveo je Đajić.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS rekao je da otvaranje Klinike za kardiohirurgiju omogućava da se pacijenti liječe po najvećim standardima na svijetu.

"Ovo je dokaz da smo razvili zdravstveni sistem RS na koji mogu biti ponosni svi građani. Istorijski projekat je uspio, što dokazuje i 40 operacija koje su do sada uspješno obavljene na ovoj Klinici. Čestitam kolegama na UKC", kazao je Šeranić.

Šeranić je rekao i da je Klinika je koštala 19.495.332,37 KM, te da je do sada u zdravstveni sistem Republike Srpske uloženo preko 300 miliona KM.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja Srbije, naglasio je da mu je kao čovjeku i ljekaru drago jer prisustvuje događaju čiji će rezultat biti vidljiv u budućnosti.

"Naš posao je da pacijentima približimo pomoć, a ova klinika će to omogućiti. Bićete svedoci da će se sve uloženo vratiti, a ljudski život nema cenu. Uvek računajte na pomoć Srbije, dok god je predsednik Vučić na tom mestu, jer je ekonomski jaka Srbija, ekonomski jaka i Republika Srpska. Ovim projektom se ne bi postidela nijedna evropska prestonica", zaključio je Lončar.

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS kazao je da će ova klinika raditi na dobrobit ne samo građana Republike Srpske već i regiona.

"Ovo je projekat od nacionalnog značaja za Republiku Srpsku", kazao je Višković i dodao da Vlada u kontinuitetu ulaže u zdravstvo i da je u prethodnih nekoliko godina uloženo gotovo milijardu KM.

Željka Cvijanović, predsjednik RS kazala je da je ponosna što Srpska ima kapacitet da završava sve poslove koji su u interesu građana Republike Srpske.

"Sjećam se početka prvih projekata na UKC RS. Došli smo do toga da proglasimo još jedan veliki uspjeh", poručila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je ovo urađeno zbog svih zdravstvenih radnika, pacijenata i Republike Srpske koja zaslužuje da ima najbolje zdravstvo.

"Nije važno da imamo zgradu, ako nemamo ljude. Zato našim ljekarima širom Srpske dugujemo najveću zahvalnost", istakla je Cvijanovićeva.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH zahvalio se svima koji su učestvovali u izgradnji i opremanju Klinike za kardiohirurgiju, ponovivši da najveća zahvalnost ide ljekarima.

"Hvala Vlado Đajiću, čak i kad si tražio novac, jer je vrijedilo truda. Jer sada našem narodu isporučujemo Kliniku za kardiohirurgiju. Đajić je prvi koji je ovoliko ulagao u UKC RS. Ovdje naravno nije kraj. I to ne bi mogli bez podrške koju imamo i Srbije. Ja mogu da potvrdim riječi ministra Lončara da nema razlike između Srbije i Srpske", kazao je Dodik.

On je dodao da će svi sadržaji koji su planirani na Paprikovcu biti završenivršićemo i srednju školu. I sve što smo rekli u sklopu ovog kompleksa. Pokazali smo sposobnost da možemo završiti ovakav projekat. Svima želim uspjeh", istakao je Dodik i poručio da je cilj da svi projekti u zdravstvu budu završeni.

Klinika za kardiohirurgiju smještena je u objektu "Južno krilo" na prvom spratu i prostire se na površini od oko 1.500 metara kvadratnih.

Klinika za kardiohirurgiju UKC RS sastoji se od četiri kardiohirurške operacione sale, te svih potrebnih pratećih ambulanti i prostora za pripremu i oporavak pacijenata, operacione sale su modularne, izrađene i opremljene prema svjetskim standardima.

Takođe, u sklopu Klinike, nalaze se i mini laboratorije, ultrazvukovi srca, arterijsko-venski ekmo aparat, koji imaju jedini u Srpskoj, ekstrakorporalna cirkulacija, integrisani video-sistem i drugi neophodni aparati.

Intenzivna njega ima 10 kreveta, a  odjeljenje 13 kreveta.

Od 6. juna ove godine na ovoj klinici do sada je, kako su saopštili iz UKC RS, uspješno operisano 40 pacijenata.

Nezavisne

Grijanje u Banjaluci počinje u srijedu uveče

Iako grijna sezona u Banjaluci zvanično počinje 15. oktobra, na zahtjev Grada – grijanje će početi ranije, i to već u srijedu u večernjim ...

Podcasti "Pogledi" od ponedjeljka na portalu "Nezavisnih novina"

Portal "Nezavisnih novina", počevši od ponedjeljka, emitovaće podcaste "Pogledi", u kojima ćete moći da čujete stavove obrazovanih, elokventnih i ...

Muškarac pronađen 17 dana poslije zemljotresa

Muškarac koji je nestao 17 dana nakon zemljotresa u kineskoj jugozapadnoj pokrajini Sečuan pronađen je živ, javljaju lokalni mediji. 28-godišnji ...

Agencija za bezbjednost hrane: U Wudy kobasicama u BiH pronađena opasna bakterija

U pilećim kobasicama italijanske marke "Wudy" na tržištu BiH pronađena je bakterija Listeria monocytogenes, pa se potrošačima savjetuje da ne konzumiraju ...

U RS-u počeo projekat "Fudbal u škole", moto "Zdravo dijete - zdrava škola"

Više od 10.000 učenika četvrtih, petih i šestih razreda osnovnih škola u Republici Srpskoj učestvovaće u projektu "Fudbal u škole" koji organizuje ...

"Majke će primati 750 KM sve dok je jedno od djece maloljetno"

Majke koje imaju četvoro i više djece, a koje su nezaposlene, od septembra ostvaruju naknadu od 750 KM i ostvarivaće je sve dok je bar jedno od djece ...

Šta novi Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju donosi građanima Srpske

Nakon 23 godine konačno je usvojen novi Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju, kojim su značajno proširena prava građana u Republici Srpskoj. Naime ...

Dioničari Tvitera odobrili prodaju Ilonu Masku

Dioničari Tvitera odobrili su sporazum o prodaji kompanije biznismenu Ilonu Masku vrijedan 44 milijarde dolara. Kako prenosi Bi-Bi-Si, odluka je donijeta ...

Festival "Naši dani" od 21. do 25. septembra u Banjaluci

Predstavom "Demokratija" Beogradskog dramskog pozorišta u srijedu, 21. septembra, biće otvoren Festival "Naši dani" u Banjaluci. Predstava će biti ...

Aktiviran SMS broj za provjeru biračkog mjesta

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je održala sastanak i sa predstavnicima Koalicije „Pod lupom“ na kojem se razgovaralo o predstojećim ...