"Operacija Londonski most" – šta se dešava nakon smrti kraljice Elizabete II

"Operacija Londonski most" – šta se dešava nakon smrti kraljice Elizabete II

Smrt kraljice Elizabete II pokrenuće niz pažljivo pripremljenih koraka, koji su planirani još od šezdesetih godina. Dan kada kraljica umre, prema planu nazvanom "Operacija Londonski most", označava se kao Dan D, dok će se svaki dan posle toga označavati kao D+1 i D+2...

U dokumentima koje je prošle godine objavio Politiko, iznet je plan koji predviđa niz koraka – od toga kako će vest o smrti kraljice Elizabete biti objavljena javnosti, do toga koliko brzo će se princ Čarls popeti na tron, prenosi Indipendent.

Plan pod imenom "Operacija Londonski most", o kojem su mediji pisali i ranije, uključuje detalje o tome šta će se dogoditi tokom 10 dana nakon smrti monarha, planove o tome gde će biti smešten kovčeg, kako će se premijer javno obratiti i kako će princ Čarls provesti prvih nekoliko dana kao kralj.

Dan kada kraljica umre biće prema tom planu označen kao dan D, dok će se svaki dan posle toga označavati kao D+1 i D+2...

Dan D

U prvim časovima posle smrti, biće obavešteni premijer, sekretar kabineta (najviši britanski državni službenik) i određeni broj najviših ministara i zvaničnika.

Kraljevska palata će izdati "službeno obaveštenje" za javnost, a ministri i visoki državni službenici biće informisani mejlom.

Zastave širom Vajthola biće spuštene na pola koplja. Cilj je da se to uradi u roku od roku od 10 minuta.

Britanski parlament i decentralizovana zakonodavna tela u Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj odložiće zasedanje.

Veb stranica kraljevske porodice dobiće crnu stranicu sa kratkom izjavom koja potvrđuje njenu smrt. Sve stranice društvenih medija vladinih resora pokazivaće crni baner.

Porodica će objaviti planove za sahranu, koji će biti održana, kako se očekuje, 10 dana nakon smrti.

Premijer će biti prvi član vlade koji će dati izjavu. Svi ostali članovi vlade dobiće uputstvo da ne daju komentare, dok se premijer ne oglasi.

Ministarstvo odbrane će prirediti počasne pozdrave oružjem na svim predviđenim mestima.

Biće proglašen nacionalni minut ćutanja. Premijer će potom imati audijenciju kod novog kralja, koji će se u 18 sati obratiti naciji, navodi Politiko.

Istovremeno, biće održana služba u katedrali Svetog Pavla u centru Londona. Prisustvovaće premijer i manji broj ministara.

Dan D+1

Dan nakon smrti, u 10 ujutro, Pristupni savet (Accession Council ), koji uključuje visoke vladine zvaničnike - sastaće se u palati Sent Džejms, kako bi proglasili Čarlsa za novog suverena.

Stotine zvaničnika, uključujući premijera i ministre, biće zamoljeni da prisustvuju. Od muškaraca se očekuje da nose salonska odela sa crnim ili tamnim kravatama. Niko ne sme da nosi ukrase.

Potom, biće pročitan proglas u palati Sent Džejms i u Kraljevskoj berzi u Londonu, čime će Čarls biti potvrđen za kralja.

Parlament će se sastati kako bi se dogovorio o poruci saučešća. Svi ostali poslovi parlamenta biće obustavljeni na 10 dana. Poslanici će odati počast kraljici u Donjem domu.

U 15.30, premijer i Kabinet imaće audijenciju kod novog kralja. Ministrima će biti rečeno da ne dovode svoje supružnike.

Dan D+2

Kovčeg sa telom biće prenesen u Bakingemsku palatu. Premijer i ministri će prisustvovati prijemu povodom dočeka kovčega .

Proglasi će se čitati u decentralizovanim upravama. Odavanje počasti će se, prema očekivanjima, nastaviti u parlamentu.

Dan D+3

Kralj Čarls će ujutro primati saučešća u Vestminster holu. Popodne će krenuti na turneju po Ujedinjenom Kraljevstvu, počevši od posete škotskom parlamentu i službe u katedrali Svetog Egidija (St. Giles) u Edinburgu.

Dan D+4

Kralj će doputovati u Severnu Irsku, gde će primati saučešća u kuli Hilsborou i prisustvovati službi u katedrali Svete Ane u Belfastu. Održaće se proba za operaciju "Lav", odnosno povorku sa kovčegom od Bakingemske do Vestminsterske palate.

Dan D+5

Povorka od Bakingemske do Vestminsterske palate odvijaće se svečanom rutom kroz London. U Vestminsterskoj palati biće održana služba kada pristigne kovčeg.

Od Dana D+6 do Dana D+9

Telo će biti u Vestminsterskoj palati tri dana, u okviru operacije pod kodnim imenom "Pero".

Kovčeg će biti izložen na sredini palate na izdignutoj kutiji poznatoj kao katafalk, a palata će biti otvorena za javnost 23 sata dnevno. Za VIP osobe će se izdavati ulaznice kako bi imali svoje termine.

Na Dan D+6 biće održana proba za državnu pogrebnu povorku.

Tokom dana D+7, kralj Čarls će otputovati u Vels kako bi primio saučešća i u velškom parlamentu, i da bi prisustvovao službi u katedrali Lajendaf u Kardifu.

U ovom periodu vladine službe biće zaokupljene ogromnom količinom posla oko pripreme za sahranu. Dokumenti pokazuju da, iako vlada ima kapacitet da uspešno izvrši sve poslove oko sahrane, postoji bojazan da bi to moglo biti izazovno.

Ministarstvo spoljnih poslova treba da organizuje dolaske šefova država i VIP osoba iz inostranstva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je odgovorno za bezbednost, a sekretarijat vlade za nacionalnu bezbednost i obaveštajne službe biće u stanju pripravnosti za svaku povećanu pretnju od terorizma.

Ministarstvo saobraćaja izrazilo je zabrinutost da bi broj ljudi koji bi možda došao u London mogao izazvati velike probleme zbog gužvi.

Premijer i kraljica su se dogovorili da dan državne sahrane bude proglašen Danom nacionalne žalosti.

Dan D+10

Sama sahrana biće, prema planu, održana u Vestminsterskoj opatiji. U podne će širom zemlje biti održana dva minuta ćutanja. Ceremonije će biti održane u Londonu i Vindzoru.

Služba će biti održana u Vindzoru u kapeli Svetog Džordža, a predviđeno je da kraljica bude sahranjena u Memorijalnoj kapeli kralja Džordža VI.

Grijanje u Banjaluci počinje u srijedu uveče

Iako grijna sezona u Banjaluci zvanično počinje 15. oktobra, na zahtjev Grada – grijanje će početi ranije, i to već u srijedu u večernjim ...

Podcasti "Pogledi" od ponedjeljka na portalu "Nezavisnih novina"

Portal "Nezavisnih novina", počevši od ponedjeljka, emitovaće podcaste "Pogledi", u kojima ćete moći da čujete stavove obrazovanih, elokventnih i ...

Muškarac pronađen 17 dana poslije zemljotresa

Muškarac koji je nestao 17 dana nakon zemljotresa u kineskoj jugozapadnoj pokrajini Sečuan pronađen je živ, javljaju lokalni mediji. 28-godišnji ...

Agencija za bezbjednost hrane: U Wudy kobasicama u BiH pronađena opasna bakterija

U pilećim kobasicama italijanske marke "Wudy" na tržištu BiH pronađena je bakterija Listeria monocytogenes, pa se potrošačima savjetuje da ne konzumiraju ...

U RS-u počeo projekat "Fudbal u škole", moto "Zdravo dijete - zdrava škola"

Više od 10.000 učenika četvrtih, petih i šestih razreda osnovnih škola u Republici Srpskoj učestvovaće u projektu "Fudbal u škole" koji organizuje ...

"Majke će primati 750 KM sve dok je jedno od djece maloljetno"

Majke koje imaju četvoro i više djece, a koje su nezaposlene, od septembra ostvaruju naknadu od 750 KM i ostvarivaće je sve dok je bar jedno od djece ...

Šta novi Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju donosi građanima Srpske

Nakon 23 godine konačno je usvojen novi Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju, kojim su značajno proširena prava građana u Republici Srpskoj. Naime ...

Dioničari Tvitera odobrili prodaju Ilonu Masku

Dioničari Tvitera odobrili su sporazum o prodaji kompanije biznismenu Ilonu Masku vrijedan 44 milijarde dolara. Kako prenosi Bi-Bi-Si, odluka je donijeta ...

Festival "Naši dani" od 21. do 25. septembra u Banjaluci

Predstavom "Demokratija" Beogradskog dramskog pozorišta u srijedu, 21. septembra, biće otvoren Festival "Naši dani" u Banjaluci. Predstava će biti ...

Aktiviran SMS broj za provjeru biračkog mjesta

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je održala sastanak i sa predstavnicima Koalicije „Pod lupom“ na kojem se razgovaralo o predstojećim ...