Google otkrio stotine aplikacija koje kradu novac milionima ljudi

Google otkrio stotine aplikacija koje kradu novac milionima ljudi

Google preduzima sve sofisticiranije korake u sprečavanju pojave zlonamjernih aplikacija u Google Playu.

Ali nova runda uklanjanja koja uključuje oko 200 aplikacija i više od 10 miliona potencijalnih žrtava pokazuje da ovaj dugogodišnji problem još uvijek nije riješen i u ovom slučaju korisnike potencijalno košta stotine miliona dolara, piše Wired.

Velika kampanja prevara

Istraživači iz mobilne sigurnosne kompanije Zimperium kažu da Android od novembra 2020. godine ima problema s kampanjom prevara.

Kao što je to često slučaj, napadači su uspjeli provući aplikacije benignog izgleda poput Handy Translator Pro, Heart Rate and Pulse Tracker i Autobus-Metrolis 2021 u Google Play, iako se radi samo o paravanima za zlonamjerni softver.

Nakon preuzimanja jedne od zlonamjernih aplikacija, žrtva bi primala poplavu obavijesti, pet na sat, koje su je natjerale da potvrdi svoj telefonski broj kako bi preuzela nagradu.

Stranica za preuzimanje "nagrade" učitava se preko pregledača u aplikaciji, što je uobičajena tehnika za sprečavanje zlonamjernih pokazatelja u kodu same aplikacije. Nakon što je korisnik unio svoje znamenke, napadači su ih prijavili za mjesečnu pretplatu od 42 dolara putem funkcije premium SMS usluga.

To je mehanizam koji obično omogućuje plaćanje digitalnih usluga ili slanje novca u dobrotvorne svrhe putem tekstualne poruke. U ovom slučaju, novac ide direktno prevarantima.

Napadači povezali sve poznate pristupe prevarama

Ove su tehnike uobičajene u zlonamjernim aplikacijama, a posebno je problematično pitanje prevare s premium SMS-om.

Ali, istraživači kažu da je značajno to što su napadači uspjeli učinkovito povezati ove poznate pristupe i to u zapanjujućem broju unatoč tome što Google neprestano poboljšava sigurnost Androida i obranu Play Storea.

"Ovo je impresivan pokušaj u smislu opsega. Izbacili su cijeli niz tehnika kroz sve kategorije i te su metode dorađene i dokazane. Služe se metodom sveobuhvatnog bombardiranja kada je u pitanju količina aplikacija. Jedna bi mogla biti uspješna, druga možda neće proći i to im je dovoljno", kaže Ričard Melik iz Zimperiuma.

Sadržaj koji generišu napadači je visoke kvalitete, bez grešaka koje ukazuju na prevaru

Operacija je usmjerena na korisnike Androida u više od 70 zemalja i posebno je provjerila njihove IP adrese kako bi doznala njihova geografska područja.

Aplikacija bi prikazivala web stranice na primarnom jeziku te lokacije kako bi se iskustvo učinilo privlačnijim. Operateri zlonamjernog softvera pobrinuli su se da ne koriste ponovo iste URL-ove, što otežava njihovo praćenje.

A, sadržaj koji su napadači generisali bio je visoke kvalitete, bez pravopisnih i gramatičkih pogrešaka koje ukazuju na prevaru, ističe Wired.

Zimperium je član Googleovog App Defense Alliancea, koalicije kompanija koje pomažu u praćenju zlonamjernog softvera u Play Storeu.

Google kaže da su sve aplikacije koje je Zimperium identificirao uklonjene iz Play Storea te njihovi programeri isključeni.

Mnoge od aplikacija imale stotine hiljada preuzimanja

Istraživači ipak ističu da su aplikacije, od kojih su mnoge imale stotine hiljada preuzimanja, još uvijek dostupne putem trgovina aplikacija trećih strana. Napominju i da je prevara s premium SMS porukama još uvijek učinkovita jer se naknade obično otkriju tek kad žrtva dobije sljedeći račun za mobilne usluge.

Ako napadači uspiju ubaciti svoje aplikacije na poslovne uređaje, mogu čak prevariti zaposlenike velikih korporacija, a troškovi mogu godinama ostati nezapaženi na telefonskim brojevima kompanije.

"Napadači su organizovani i profesionalni"

Iako će uklanjanje tolikog broja aplikacija zasad usporiti kampanju GriftHorse, istraživači naglašavaju da se stalno pojavljuju nove varijacije.

"Napadači su organizirani i profesionalni. Njima je ovo posao i neće tek tako odustati. Siguran sam da ovo nije jednokratni problem", kaže Šridar Mittal, izvršni direktor Zimperiuma.

(Nezavisne.com)

Kako da najbrže očistite prozore

Čišćenje prozora je jedan od kućnih poslova za koji su, kako većina domaćica u šali kaže, potrebne "visinske pripreme". Bilo da ih na stanu ili ...

Japanski brend izumio naočale koje prekrivaju cijelo lice

Japanski brend ZGHYBD u prodaju je pustio neobične naočale koje štite cijelo lice od ultraljubičastih zračenja. Japanska marka ZGHYBD predstavlja ...

Fejsbuk mijenja ime?

Američki tehnološki gigant Fejsbuk planira naredne sedmice promjenu imena, piše tehnološki portal Verdž. Portal, pozivajući se na vlastite neimenovane ...

Ruska glumica i režiser završili snimanje filma u svemiru

Modul ruske svemirske letjelice Sojuz MS-18, u kojem su bili glumica Јulija Peresild i režiser Klim Šipenko, sletio je jutros u Kazahstan, saopštila je ...

Srpska svetinja izranja iz jezara u Hrvatskoj

Nizak vodostaj jezera Peruća koje se prostire između Sinja i Vrlike u Hrvatskoj, otkriva ostatke starog srpskog manastira iz 14. veka. Iz vode su izvirili ...

Avokado najukusniji antidepresiv

​Avokado može da ima velik spektar uticaja na vaše zdravlje, a neki su poboljšanje probave, smanjenje rizika od depresije i smanjenje mogućnosti ...

Promocija monografije slikara Milivoja Unkovića večeras u Banjaluci

Monografija akademskog slikara Milivoja Unkovića, kojom će biti obilježeno 60 godina njegovog stvaralačkog rada, biće promovisana danas u ...

Fotografija Bosanskog Grahova u trci za kalendar Svjetske meteorološke organizacije

Fotografija Bosanskog Grahova, fotografa Vladimira Tadića iz Republike Srpske, u finalu je izbora za kalendar Svjetske meteorološke organizacije. Svjetska ...

Sebastijanu Kurcu "minus" u novčaniku za 7.238 evra mjesečno

Sebastijanu Kurcu, lideru Narodne partije Austrije (OVP), nakon ostavke na mjestu kancelara, umanjiće se drastično plata. Kao kancelar Kurc je primao 14 ...

Ronaldo preselio komoru za krioterapiju iz Torina u Manchester uprkos poteškoćama

Cristiano Ronaldo je "manijak" za brigu o svom tijelu i tjelesnoj građi, a to dokazuje i slučaj nakon što je odlučio platiti prevoz svoje vrlo lične ...