Svjetski dan borbe protiv side uz moto "Zajednice doprinose promjenama"

Svjetski dan borbe protiv side uz moto "Zajednice doprinose promjenama"

Crveni krst Republike Srpske danas obilježava Svjetski dan borbe protiv side uz poruku da je neophodna veća uključenosti zajednica da bi se prevazišle barijere koje ih koče u pružanju usluga, uključujući ograničenja registracije i nepostojanje modaliteta socijalnog ugovaranja.

Snažna uloga zastupanja u zajednicama potrebna je više nego ikad da bi se osiguralo da Sida ostane na političkom dnevnom redu, da se poštuju ljudska prava i da donosioci odluka i oni koji ih provode budu odgovorni, smatraju u Crvenom krstu Republike Srpske.

Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana borbe protiv Side i jeste "Zajednice doprinose promjenama", a cilj je da se prepozna suštinska uloga koju su zajednice imale i imaju u odgovoru na Sidu na međunarodnom, državnom i lokalnom nivou.

U Crvenom krstu Republike Srpske smatraju da Svjetski dan borbe protiv Side predstavlja način za isticanje uloge zajednica u vremenu kada smanjeno finansiranje i sve manji prostor za civilno društvo dovode u opasnost održivost usluga i opšte zalaganje.

U svijetu je krajem prošle godine bilo 37,9 miliona osoba inficiranih HIV-om, dok je u toku 2018. godine HIV dijagnostifikovan kod 1,7 miliona osoba.

"Ključne populacije koje su pod povećanim rizikom za HIV su i dalje korisnici droga, muškarci koji imaju seks sa drugim muškarcima, migranti, seksualni radnici i njihovi klijenti", podsjećaju iz Crvenog krsta Republike Srpske.

Crveni krst Republike Srpske će u okviru obilježavanja 1. decembra distribuisati propagandni materijal, a u svim školama će u biti održan jedan čas posvećen predavanju o ovoj zaraznoj bolesti.

Planirano je i organizovanje tribina i prezentacija reproduktivnog zdravlja, predavanja u obrazovnim ustanovama i omladinskim klubovima, kao i podjela crvenih traka i propagandnog materijala s ciljem promocije zdravog načina života.

Nošenje presavijene crvene trake, simbola borbe protiv HIV-a, predstavlja i vid solidarnosti sa inficiranim i oboljelim osobama.

Iz Crvenog krsta posjećaju da Sida u znači sindrom stečenog oštećenja imunog sistema, odnosno stanje našeg organizma gdje je odbrana tijela protiv nekih bolesti oslabljena. Izazvana je virusom koji se naziva HIV, humani imunodeficientni virus.

Infekcija HIV virusom slabi imunološki sistem do te mjere da organizam nije u stanju odbraniti se od određenih drugih infekcija. Ove infekcije su poznate kao oportunističke, jer iskorištavaju priliku oslabljene odbrane kako bi napale organizam i izazvale bolest.

HIV se prenosi na tri načina - nezaštićenim seksualnim odnosom, putem zaražene krvi /najčešće kod intravenoznih korisnika droge, putem tetovaža, pirsinga.../ i sa zaražene majke na dijete, napominju iz Crvenog krsta Republike Srpske.

Definitivno je utvrđeno, kako je istaknuto, da se HIV ne prenosi rukovanjem, poljupcem, grljenjem, korištenjem istog pribora za jelo, piće, spavanjem u istom krevetu niti ubodom insekta.

Sida je neizlječiva bolest od koje se umire. Jedini siguran način zaštite od HIV-a, a samim tim i od Side je pravilno korištenje zaštite pri svakom seksualnom odnosu, kao i vođenje računa da se ne dođe u kontakt sa zaraženom krvi.

Iako je u posljednjoj deceniji na globalnom nivou postignut značajan napredak u odgovoru na HIV i AIDS, te je broj osoba inficiranih u stalnom opadanju, potreba za prevencijom i dalje je veoma izražena, napominju u Crvenom krstu Republike Srpske.

 

(nezavisne.com)

SZO: Epidemija dostigla "presudnu tačku"

Epidemija novog virusa korona dostigla je "presudnu tačku", rekao je danas šef Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus i pozvao sve ...

Otvoren prvi Amazonov supermarket bez kase

Kompanija Amazon otvorila je svoj prvi supermarket bez kase, u kom nema čekanja u redu ni kupovine u kešu ili provlačenjem kartica na kasi. Supermarket ...

Dizajner Milan Senić za "Nezavisne": Autentičnost nema cijenu

Milan Senić je prepoznatljivo dizajnersko ime bh. mode. Godinama gradi svoj put inovativnim i zanimljivim kreacijama, a iste su mu otvarale vrata brojnih ...

Gazda mu bacio šifre, ostao bez 54 miliona evra u Bitcoinima

Između 2011. i 2012. Klifton Kolins kupio je 6.000 Bitcoina koristeći novac koji je zaradio od uzgoja i prodaje marihuane, prenosi "The Irish Times". U to ...

Sastanak vlasti i stručnjaka: Nema panike ni ako virus dođe u BiH

Korona virus, koji je stigao u bh. susjedstvo, okupio je danas na sastanku entitetske premijere, resorne ministre te predstavnike zdravstvenih ustanova iz RS i ...

Radojičić: U Banjaluci nema oboljelih od virusa korona

U Banjaluci nema oboljelih od virusa korona, utvrdili smo set preventinih mjera u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije u gradu i nema mjesta ...

Toplotni udar odledio Antarktik, ugroženi i pingvini

Devetodnevni toplotni talas otopio je više od 20 odsto snijega na ostrvu Igl pošto su na kontinentu zabilježene najveće temperature ikada. Nove ...

Sergej Ćetković za "Nezavisne": Godine na sceni dokaz su da nisam pogriješio

Ono što mogu da garantujem jeste kvalitetna muzika, koncert na produkcijski vrhunskom nivou, dobra atmosfera, mnogo pozitivne energije i sjajnih pjesama koje ...

Posebne mjere na bh. granicama za putnike iz četiri države

Od putnika koji dolaze iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana, pripadnici Granične policije BiH uzimaju informacije koje obuhvataju mjesto i adresu ...

Amerikanci tvrde da imaju vakcinu protiv virusa korona

Američka kompanija "Moderna inc.", koja se bavi proizvodnjom lijekova, tvrdi da ima vakcinu protiv virusa korona i isporučila je prvu seriju nadležnim ...