Svjetski dan borbe protiv side uz moto "Zajednice doprinose promjenama"

Svjetski dan borbe protiv side uz moto "Zajednice doprinose promjenama"

Crveni krst Republike Srpske danas obilježava Svjetski dan borbe protiv side uz poruku da je neophodna veća uključenosti zajednica da bi se prevazišle barijere koje ih koče u pružanju usluga, uključujući ograničenja registracije i nepostojanje modaliteta socijalnog ugovaranja.

Snažna uloga zastupanja u zajednicama potrebna je više nego ikad da bi se osiguralo da Sida ostane na političkom dnevnom redu, da se poštuju ljudska prava i da donosioci odluka i oni koji ih provode budu odgovorni, smatraju u Crvenom krstu Republike Srpske.

Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana borbe protiv Side i jeste "Zajednice doprinose promjenama", a cilj je da se prepozna suštinska uloga koju su zajednice imale i imaju u odgovoru na Sidu na međunarodnom, državnom i lokalnom nivou.

U Crvenom krstu Republike Srpske smatraju da Svjetski dan borbe protiv Side predstavlja način za isticanje uloge zajednica u vremenu kada smanjeno finansiranje i sve manji prostor za civilno društvo dovode u opasnost održivost usluga i opšte zalaganje.

U svijetu je krajem prošle godine bilo 37,9 miliona osoba inficiranih HIV-om, dok je u toku 2018. godine HIV dijagnostifikovan kod 1,7 miliona osoba.

"Ključne populacije koje su pod povećanim rizikom za HIV su i dalje korisnici droga, muškarci koji imaju seks sa drugim muškarcima, migranti, seksualni radnici i njihovi klijenti", podsjećaju iz Crvenog krsta Republike Srpske.

Crveni krst Republike Srpske će u okviru obilježavanja 1. decembra distribuisati propagandni materijal, a u svim školama će u biti održan jedan čas posvećen predavanju o ovoj zaraznoj bolesti.

Planirano je i organizovanje tribina i prezentacija reproduktivnog zdravlja, predavanja u obrazovnim ustanovama i omladinskim klubovima, kao i podjela crvenih traka i propagandnog materijala s ciljem promocije zdravog načina života.

Nošenje presavijene crvene trake, simbola borbe protiv HIV-a, predstavlja i vid solidarnosti sa inficiranim i oboljelim osobama.

Iz Crvenog krsta posjećaju da Sida u znači sindrom stečenog oštećenja imunog sistema, odnosno stanje našeg organizma gdje je odbrana tijela protiv nekih bolesti oslabljena. Izazvana je virusom koji se naziva HIV, humani imunodeficientni virus.

Infekcija HIV virusom slabi imunološki sistem do te mjere da organizam nije u stanju odbraniti se od određenih drugih infekcija. Ove infekcije su poznate kao oportunističke, jer iskorištavaju priliku oslabljene odbrane kako bi napale organizam i izazvale bolest.

HIV se prenosi na tri načina - nezaštićenim seksualnim odnosom, putem zaražene krvi /najčešće kod intravenoznih korisnika droge, putem tetovaža, pirsinga.../ i sa zaražene majke na dijete, napominju iz Crvenog krsta Republike Srpske.

Definitivno je utvrđeno, kako je istaknuto, da se HIV ne prenosi rukovanjem, poljupcem, grljenjem, korištenjem istog pribora za jelo, piće, spavanjem u istom krevetu niti ubodom insekta.

Sida je neizlječiva bolest od koje se umire. Jedini siguran način zaštite od HIV-a, a samim tim i od Side je pravilno korištenje zaštite pri svakom seksualnom odnosu, kao i vođenje računa da se ne dođe u kontakt sa zaraženom krvi.

Iako je u posljednjoj deceniji na globalnom nivou postignut značajan napredak u odgovoru na HIV i AIDS, te je broj osoba inficiranih u stalnom opadanju, potreba za prevencijom i dalje je veoma izražena, napominju u Crvenom krstu Republike Srpske.

 

(nezavisne.com)

Plakete Banskog dvora za najbolje i najtalentovanije

Plakete Banskog dvora za najbolje studente Studijskog programa likovne umjetnosti Akademije umjetnosti u Banjaluci, tradicionalno, dodijeljene su u ponedjeljak ...

Pronađeno tijelo Srbina u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici

Tijelo Srbina čiji su inicijali V.M. (51) pronađeno je u njegovom stanu u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, rekao je Srni portparol Kosovske policijske službe ...

Izbo nožem policajca u Šekovićima

Pripadnici Policijske uprave Zvornik uhapsili su u Šekovićima Č. P. zbog sumnje da je nožem povrijedio jednu osobu. Prema nezvaničnim ...

U Zagrebu uništen još dva plakata SNV-a na ćirilici

U Zagrebu su uništena još dva džambo ćirilična plakata predsjedničkih kandidata s imenom Kolinde Grabar-Kitarović i njenim sloganom, na zagrebačkom ...

Švedski kralj uručenje Handkeu Nobelove nagrade

Austrijskom piscu Peteru Handkeu danas bi u Stokholmu švedski kralj Karl Gustav trebalo da uruči Nobelovu nagradu za književnost za ovu godinu. Handke je ...

"Bijeli kombiji" sa Facebooka u kojima siluju i ubijaju žene izazvali strah

Neprovjerene glasine na "Facebooku" dovele su do zastrašujućih priča o bijelim kombijima u američkom gradu Baltimoru u kojima otmičari siluju i ubijaju ...

Normalizovan aviosaobraćaj na Međunarodnom aerodromu Sarajevo

Nakon što su juče, zbog magle i smoga, otkazani svi letovi sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, saobraćaj je danas normalizovan. Avioni iz ...

Elfeta Veseli pravosnažno osuđena na 13 godina zatvora

Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je drugostepenu presudu za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika i ...

Alko-testiranje prije vožnje miljama od BiH

Bilo bi odlično da BiH slijedi pravila EU, gdje će od 2022. godine u svim novim vozilima koja se prodaju biti ugrađena utičnica za "Alcolock" kako bi se ...

"Ryanair" od ljeta ukida let Banjaluka-Stokholm

Kompanija "Ryanair" obustavlja od ljeta svoje redovne letove na avio liniji Banjaluka-Stokholm zbog problema u isporuci aviona Boing 737 max, potvrdio je za ...