Srpska u zalihama nema ni kap ulja ni kap goriva

Srpska u zalihama nema ni kap ulja ni kap goriva

Institucije Srpske u ovom momentu nemaju nikakvih zaliha u magacinima kojima bi se koliko-toliko ublažili ogromni potresi na tržištu, usljed kojih divljaju cijene goriva, ali i brojnih prehrambenih namirnica poput, recimo, ulja, mesa i slično.

Javno preduzeće "Robne rezerve", koje je ranije imalo kakve-takve zalihe, završilo je u stečaju, dok iz resornog ministarstva navode da kontinuirano prate stanje na tržištu Srpske i, kako kažu, u slučaju primijećenih poremećaja predložiće Vladi donošenje mjera.

Poremećaji na tržištu su se dogodili, reagujte, poručuju borci za zaštitu potrošača te ističu da brojne države imaju rezerve na koje se oslanjaju u ovakvim situacijama.

"Robne rezerve postoje i u onim najbogatijim zemljama. Kod nas više nije u pitanju samo gorivo, već imamo jednu golu egzistenciju velikog broja potrošača, koji nemaju ni za osnovne potrepšine, a gorivo je pokretač svih ovih poskupljenja kojima svjedočimo. Potrebna je reakcija nadležnih koji mogu da zaustave ovo divljanje cijena", kaže za "Nezavisne novine" Murisa Marić, izvršna direktorica u Udruženju građana DON Prijedor.

I u Privrednoj komori Republike Srpske poručuju da bi borba sa poremećajima na tržištu bila lakša da postoje zalihe proizvoda.

"Kada su u pitanju cijene ili nestašica robe na svjetskom tržištu, a što se direktno odražava na naše tržište, naravno da bi bilo dobro da u takvoj situaciji imamo robne rezerve i da možemo da reagujemo, odnosno da te poremećaje ublažimo. Takav vid rezervi bi nam sigurno dobro došao u situacijama kada dođe do značajnih problema na tržištu", rekao je za "Nezavisne novine" Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Nepostojanje robnih rezervi je, prema riječima Momčila Komljenovića, direktora Sektora za makroekonomski sistem u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, problem koji je i te kako prisutan u BiH.

"Srpska ih nema nikako, dok FBiH i kantoni imaju, ali oni ne odgovaraju svoji svrsi i ne mogu intervenisati u ovim kriznim situacijama kada dolazi do naglog poskupljanja", rekao je Komljenović za "Nezavisne novine".

S druge strane, iz resornog ministarstva podsjećaju da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 20. jula 2017. godine Zakon o interventnim nabavkama, kojim se uređuje način interventnih nabavki proizvoda, robe i sredstava u uslovima ozbiljnih poremećaja na tržištu Srpske.

Kako podsjećaju, tim zakonom promijenjen je sistem funkcionisanja robnih rezervi u Republici Srpskoj, a poslovi koji se odnose na interventne nabavke podijeljeni su između Vlade Srpske, odnosno Ministarstva trgovine i turizma i lokalnih zajednica.

"Donesenim Zakonom o interventnim nabavkama Republike Srpske nije predviđeno postojanje stalnih zaliha robe, kako je to predviđao prethodni zakon o robnim rezervama, već on institucijama omogućava hitnu nabavku robe u uslovima kada je potrebna intervencija nadležnih institucija. Ovakvo zakonsko rješenje proisteklo je iz potrebe da se unaprijedi sistem robnih rezervi, te eliminišu slabosti prethodnih zakonskih rješenja i da se oblast robnih rezervi definiše na način prilagođen uslovima tržišta", kažu iz Ministarstva trgovine i turizma RS.

Naglašavaju da, u slučaju potrebe, Vlada Srpske donosi odluku kojom proglašava postojanje ozbiljnih poremećaja na tržištu.

"Vlada Republike Srpske jednom godišnje, na prijedlog Ministarstva trgovine i turizma, najkasnije do 30. novembra tekuće godine, donosi plan interventnih nabavki proizvoda, robe i sredstava, kojim se definišu vrsta, količina i vrijednost proizvoda, robe i sredstava, kao i nosioci snabdijevanja u jedinicama lokalne samouprave", ističu iz Ministarstva.

Kako dodaju, finansijska sredstva za interventne nabavke proizvoda, robe i sredstava u uslovima ozbiljnih poremećaja na tržištu Republike Srpske obezbjeđuju se u budžetu Republike Srpske.

"Ministarstvo trgovine i turizma Srpske kontiruirano prati stanje na tržištu Srpske i u slučaju primijećenih poremećaja predložiće Vladi donošenje mjera u skladu sa nadležnostima", uvjeravaju iz Ministarstva za "Nezavisne novine".

Ostaje, međutim, nejasno šta je još potrebno da se dogodi kako bi to nadležni tumačili kao poremećaj na tržištu, u situaciji kada gorivo poskupljuje gotovo svake sedmice, a sličan trend primjećuje se i na rafama u trgovinama.

 

(nezavisne.com)

Teška nesreća kod Bihaća, poginula trinaestogodišnja djevojčica

Na dionici puta Grmuša - Bihać došlo je do saobraćajne nesreće u kojoj je život izgubila 13-godišnja djevojčica. Vozilo je pri neprilagođenoj ...

MUP Srpske: Oprez prilikom plaćanja na internetu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske skreće pažnju građanima da budu oprezni prilikom kupovine putem interneta, imajući u vidu da se 26 ...

Zbog radova na cjevovodima, moguć nestanak vode u četiri ulice u Banjaluci

Zbog izvođenja radova na cjevovodima danas može doći do prekida u vodosnabdijevanju potrošača u četiri banjalučke ulice, saopštili su iz ...

Najavljene obilne padavine, Ministarstvo upozorilo na poplave

Zbog padavina koje su najavljene od 25. do 29. novembra i mogućih bujičnih poplava apeluje se na stanovništvo da zaštiti imovinu, saopštilo je danas ...

Plate u BiH na začelju regiona

Iako su, sudeći po statističkim podacima, u proteklom periodu rasle plate u BiH, njeni građani su, po iznosima koji im liježu na tekuće račune, još na ...

Sa tržišta BiH povučeni dezodoransi

Sprejevi za tijelo "Balea AQUA" od 75 i 150 mililitara povučeni su sa tržišta BiH, jer predstavljaju mikrobiološki rizik, a licima koji su kupili ove ...

Švedska dobila prvu premijerku

Švedski parlament danas je izabrao Magdalenu Anderson, predsjednicu Socijaldemokratske partije, za novog premijera, čime je postala prva žena na čelu ...

Studenti medicine u Banjaluci na praksu mogu samo uz tri uslova

Studenti banjalučkog Medicinskog fakulteta koji obavljaju kliničku praksu moraju biti vakcinisani ili imati negativan tekst na kovid-19, potvrdio je Ranko ...

Krv mogu donirati i osobe koje su prebolovale kovid

Nakon kraćeg perioda sa smanjenim zalihama, u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS su naveli da imaju zadovoljavajuće količine krvi i krvnih komponenti, te ...

U Srpskoj 22. novembar neradni dan

Vlada Republike Srpske donijela je zaključak da je sutra, ponedjeljak, 22. novembar 2021. godine neradni dan, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne ...