Profesori njemačkog, matematike i fizike kao igla u plastu sijena

Profesori njemačkog, matematike i fizike kao igla u plastu sijena

Iako se za nedostatak profesora matematike, fizike i sličnih predmeta u RS već zna, pojedine obrazovne ustanove imaju problem i s pronalaskom profesora njemačkog jezika.

Kako kažu direktori škola, profesora najčešćeg drugog obaveznog jezika u školama nedostaje jer su otišli u zapadne zemlje.

Spasoje Vasiljević, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Doboj, kaže da ovoj školi trenutno ne nedostaje mnogo profesora, možda, kako kaže, za nekoliko časova, ali zasad to nije ništa alarmantno.

"Imali smo deficit na području Doboja kada su u pitanju profesori matematike, međutim to je sada popunjeno. Kada je u pitanju njemački jezik, u posljednje vrijeme je otišlo nekoliko profesora, ali nam to zasad ne ugrožava nastavni proces", rekao je Vasiljević za "Nezavisne".

Dodao je da je u suštini problem u kvalitetnom nastavnom kadru, jer imaju nedostatak inženjera elektrotehnike jake struje.

"Tu nismo uspjeli da se pokrijemo i trenutno nam obuku iz toga drže redovni profesori kroz honorarni rad jer na već dva konkursa nismo uspjeli dobiti kadar za to", rekao je Vasiljević.

Duško Ðurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Semberija, kaže da su u ovoj regiji imali problem s pronalaskom profesora matematike, fizike, informatike, a imali su u jednom periodu manjak profesora njemačkog jezika.

"Najviše se u našoj regiji traži profesor matematike. Kada su u pitanju njemački jezik i fizika, stalno je potražnja za tim profesorima i oni ne čekaju na zavodu za zapošljavanje", kazao je Đurić.

Smatra da je razlog za manjak profesora informatike taj što informatičari mogu naći stabilniji posao sa svojom strukom.

"Takođe,  profesora matematike i fizike nema mnogo jer sve manji broj učenika  se  odlučuje da studira ova dva predmeta", zaključio je Đurić.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije, kazao je da u banjalučkoj regiji profesora ne nedostaje, već da ih ima i viška.

Situacija po pitanju deficita nekih nastavnika nije mnogo drugačija ni u osnovnim školama.

"Uglavnom nam nedostaju nastavnici njemačkog jezika i matematike. Škola u nedostatku kadra može angažovati studente završnih godina iz tih predmeta", kaže Predrag Račanović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u bijeljinskoj regiji.

Kako kaže, razlog nedostatka ovog kadra je taj što se studenti ne pronalaze u matematici ili njemačkom jeziku.

Dodao je da problem nedostatka takvog nastavnog kadra traje već godinama.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, kazao je da je poznato da postoji manjak određenih grupacija profesora, a uvijek su deficitarni profesori matematike, fizike i prirodnih nauka.

"Ova zanimanja treba njegovati i tražiti određene benefite za studente tih grupa predmeta, kako bi ti studenti imali neke pogodnosti prilikom studiranja i upisa jer je to zanimanje teško", kazao je Gnjatić.

Kako kaže, obrazovan kadar treba da zadržimo na našim prostorima, jer ko će nam učiti mlađe generacije ako nam naši obrazovani profesori, nastavnici i učitelji odu u druge zemlje.

"Poznato mi je da je nedostatak i profesora njemačkog jezika kao drugog stranog jezika u obrazovanju i vjerujem da će oni koji su za to nadležni prepoznati potrebe i usklađivati upisnu politiku i tražiti rješenja za ovaj problem", istakao je Gnjatić.

 

(nezavisne.com)

Alko-testiranje prije vožnje miljama od BiH

Bilo bi odlično da BiH slijedi pravila EU, gdje će od 2022. godine u svim novim vozilima koja se prodaju biti ugrađena utičnica za "Alcolock" kako bi se ...

"Ryanair" od ljeta ukida let Banjaluka-Stokholm

Kompanija "Ryanair" obustavlja od ljeta svoje redovne letove na avio liniji Banjaluka-Stokholm zbog problema u isporuci aviona Boing 737 max, potvrdio je za ...

Sarajevo među 10 najzagađenijih gradova svijeta

Prema mjerenjima stanice Air Visual, Sarajevo je i ovog jutra među deset najzagađenijih gradova svijeta. Na vrhu liste nalazi se Delhi (Indija) čiji AQI ...

Zimska čarolija na Trgu Krajine počinje u subotu

"Zimska varoš", nova zimska atrakcija na Trgu Krajine u Banjaluci, koja će svim građanima praznike učiniti posebnim, svečano će biti otvorena u subotu u ...

Do kraja mjeseca u Srbiju stiže "Pancir-S"?

Rusija će do kraja ovog mjeseca isporučiti nekoliko jedinica kompleksa PVO "Pancir-S". Ovo je internet portalu "Interfaks" prenio neimenovani ...

Sutra počinje izmještanje migranata iz "Vučjaka"?

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić nada se da će već sutra početi izmještanje migranata sa otvorenog prostora u ...

Snažan zemjotres blizu Kurilskih ostrva

Zemljotres jačine 4,6 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je područje u blizini Kurilskih ostrva u Tihom okeanu, saopšteno je iz ogranka Geofizičke službe ...

U Prizrenu pronađeno tijelo bivšeg tužioca

Kosovska policija potvrdila je danas da je bivši tužilac, Agron Matijani, pronađen mrtav u svom stanu u Prizrenu. Portparol prizrenske policije ...

Kraj Zemlje sutra prolazi asteroid veličine egipatske piramide

Kraj Zemlje će sutra proći ogroman asteroid veličine egipatske piramide, potvrdila je NASA. Asteroid "2019 VR3" NASA je posmatrala 74 puta otkad ga je ...

Dobrotvori pomažu porodici Đuričić, mališani jedva čekaju kupatilo

Višečlana porodica Đuričić iz Velike Sočanice, kod Dervente, u kojoj pored Vladimira i Gordane Đuričić u trošnoj kući bez struje živi i njihovo ...