Korov napunio ambulante

Korov napunio ambulante

U domovima zdravlja širom RS povećan je broj pacijenata sa simptomima kihanja, kašljanja, pojačane sekrecije iz nosa te suzenja i svraba očiju, koji su uzrokovani alergijom na ambroziju.

U Domu zdravlja Banjaluka kažu da je avgust mjesec ambrozije, tako da je primijećen porast broja pacijenata alergičnih na ambroziju.

"Pacijenti se javljaju sa simptomima kihanja, kašljanja, suzenja i svraba očiju, vodenastog sekreta iz nosa, oticanja kapaka, otežanog disanja pa čak i gušenja", kažu u banjalučkom Domu zdravlja.

Dodaju da se može reći da na našem području ima mnogo ambrozije, posebno jer je Banjaluka poznata po zelenim površinama, što sa sobom nosi i korov, a ambrozija je korovska biljka koju je vrlo teško suzbiti.

Aleksandra Mijatović, specijalista porodične medicine bijeljinskog Doma zdravlja, kaže da u prosjeku imaju dnevno do 100 pacijenata u svim timovima porodične medicine ovog doma zdravlja.

"Broj pacijenata koji se javljaju sa tegobama vezanim za ambroziju je prosječan i odgovara nekom prošlogodišnjem broju, to je otprilike tri do pet pacijenata po ambulanti, odnosno timu porodične medicine u toku dana", kaže Mijatovićeva.

Mijatovićeva ističe da statistički podaci govore da će taj broj biti i povećan u drugoj polovini avgusta i prvoj polovini septembra kako se bude povećavala i koncentracija polena ambrozije u vazduhu.

S obzirom na to da imamo 55 timova porodične medicine, a oko 100.000 stanovnika, uklapamo se u podatke Evropske i Svjetske zdravstvene organizacije, gdje otprilike svako peto dijete ima neku alergiju, a svaki deseti čovjek neki vid alergijske reakcije u ovom periodu kada je aktuelna ambrozija.

Dijana Đerić, specijalista porodične medicine Doma zdravlja Prijedor, kaže da je javljanje pacijenta sa znakovima alergijskog rinitisa uobičajeno za ovo godišnje doba.

"Pacijenti se javljaju sa simptomima kao što su kihanje, kašljanje, suzenje i svrab očiju, crvenilo i osip kože te otežano disanje", kaže Đerićeva.

Ona ističe da se liječenje zasniva na upotrebi kapi za oči i nos, kao i antihistaminicima koji će smanjiti alergijsku reakciju, a kao jednu od najvažnijih preventivnih mjera navodi redovno održavanje travnatih površina, parkova i dvorišta te uništavanje ambrozije i korovskih biljaka.

Kako bismo se zaštitili od alergije na ambroziju, ljekari savjetuju da ujutru i prijepodne ne provjetravamo stambeni prostor niti da boravimo na otvorenom.

"U sezoni cvjetanja ambrozije treba držati zatvorene prozore stana i automobila tokom vožnje. Ako pada kiša, ona skida polen, pa se tada preporučuje izlazak napolje. Obavezno je kupanje uveče prije spavanja, jer se polen zadržava na kosi i površini tijela", savjetuje Mijatovićeva.

Obavezno uništavanje ambrozije

Gradska uprava Bijeljina pozvala je sve odgovorne da ispoštuju obavezu uništavanja najsnažnijeg alergena, korovske biljke ambrozije, za čije je uklanjanje sa javnih površina iz lokalnog budžeta lani izdvojeno 15.000 KM.

Najavljena je pojačana kontrola koju će vršiti nadležni poljoprivredni inspektor i Komunalna policija, kao i sankcionisanje nesavjesnih vlasnika i korisnika parcela.

Odlukama lokalne vlasti dužnost uništavanja ambrozije još od 2005. godine imaju vlasnici i korisnici poljoprivrednog i građevinskog zemljišta, kao i subjekti koji održavaju javne površine u gradu, a za neodgovorne su predviđene kazne od 150 KM do 2.000 KM.

 

(nezavisne.com)

Kiša poplavila kamp na Vučjaku, vjetar uništio šatore

Jaka kiša ovog vikenda poplavila je prihvatni kamp na Vučjaku nadomak Bihaća, u kojem je olujni vjetar uništio ili oštetio više šatora, te tako dodatno ...

Banjaluka: Bez grijanja pojedini dijelovi grada

Zbog sanacije kvarova na distributivnoj mreži, bez grijanja će danas biti dijelovi ulica Drage Malića i Sime Matavulja, saopšteno je preduzeća Eko ...

Vulin: Srpski mirovnjaci neće ukaljati zastavu UN, kao neki u "Oluji" i Podrinju

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin čestitao je Dan Centra za mirovne operacije Vojske Srbije, te poručio da srpski mirovnjaci nikada neće ukaljati ni ...

Lažni pijani policajac zaustavljao u Banjaluci

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka uhapsili su u tom gradu muškarca čiji su inicijali D.D. zbog sumnje da se lažno predstavljao kao inspektor ...

Poklonio vikendicu od 100 kvadrata djeci oboljeloj od raka

Zoran Kocić, koji je zajedno sa svojim ocem sopstvenim rukama sagradio vikendicu od oko 100 kvadrata na Fruškoj gori, odlučio je da je pokloni djeci ...

Isti dan osvojili milion funti i saznali da ona više nema rak

​Lin (55) i Dejvid Prajs (53) iz Velike Britanije zauvijek će pamtiti kako su im se životi promijenili u trenu - isti dan su saznali da su osvojili "Lucky ...

Ljekari u čudu: Sjeo za volan sa čak 4,26 g/kg alkohola u organizmu

Čak 4,26 g/kg alkohola u organizmu utvrđeno je kod vozača kontrolisanog u Trebinju, što je iznenadilo tamošnje ljekare, koji ističu da čovjek s ovolikim ...

U protekla tri kvartala više turista u BiH

Za devet mjeseci ove godine BiH je posjetio 1.281.751 turist, što je više za 11,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, objavila je Agencija za ...

Mini skakaonica na Trgu Krajine u Banjaluci

Trodnevna manifestacija Mala skakaonica – "Mini Planica", u organizaciji Turističke organizacije grada (TOBL), održaće se na Trgu Krajine 22., 23. i 24 ...

Novo poglavlje za FT: Prva žena urednik poslije 130 godina

Rula Kalaf će od januara biti prvi ženski urednik Financial Timesa (FT) od osnivanja tog lista 1888. godine. Kalaf će na toj poziciji naslijediti ...