Javnim prevoznicima u Banjaluci 450.000 dodatne subvencije

Javnim prevoznicima u Banjaluci 450.000 dodatne subvencije

Odbornici Skupštine grada Banjaluka prihvatili su na današnjoj vanrednoj sjednici odluku o dodjeli 450.000 KM subvencija privrednim subjektima koji vrše javni prevoz putnika na području grada da bi prevazišli negativne posljedice izazvane epidemijom virusa korona do kraja godine.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je novinarima nakon sjednice da je, nakon što je 31. avgusta gradski prevoz u Banjaluci vraćen u normalan red vožnje nakon petomjesečne pauze, broj putnika značajno smanjen i da je za 40 odsto manja prodaja mjesečnih karata u odnosu na prošlu godinu.

Radojičić je rekao da su prevoznici u ozbiljnim finansijskim poteškoćama kako organizovati prevoz.

"Odlučili smo da neredukujemo dalje prevoz da ne bi oštetili nijednog đaka, radnika, građanina koji bi trebalo da koristi normalni red vožnje i zbog toga je danas odobrena dodatna subvencija za održavanje gradskog prevoza do kraja godine od 450.000 KM", rekao je Radojičić.

On je dodao da je gradski parlament usvojio i Akcioni plan "Zeleni grad", strateški dokument kojim Banjaluka ulazi u krug od nekih četrdesetak evropskih gradova koji imaju slične dokumente, a obuhvata vrlo širok spektar pitanja snabdjevanja vodom, tretman otpadnih voda, čvrstog otpada, energetske efikasnosti i saobraćaja.

Radojičić je dodao da Akcioni plan "Zeleni grad" sadrži terminske i finansijske planove i prioritete šta treba preduzimati kako bi u intervalu predviđenom od 10 godina Banjaluka značajno unaprijedila životnu sredinu, poboljašala saobraćaj, kvalitet vode i vazduha i riješila pitanja otpadnih voda, poboljašala zelenu infrastrukturu i sve ono što čini kvalite života u širem smislu riječi.

Skupština grada Banjaluka danas je usvojila i povelju o bratimljenju sa gradom Beogradom, koja će, kako je ocijenio Radojičić, podići odnose Banjaluke i Beograda na viši nivo.

On je istakao da svestrana saradnja postoji već dugo i da je, prije svega, ljudska, prijateljska, porodična, ali i privredna, trgovinska, sportska i svaka druga.

"Na ovaj način formalizujemo odnose dva grada i očekujem u najskorije vrijeme imamo i formalan potpis povelje o bratimljenju grada Beograda i Banjaluke", zaključio je Radojičić.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić rekao je da je iza gradskog parlamenta 41 redovna i šest vanrednih sjednica i da je bilo više od 2.000 raznih materijala.

Osvrćući se na Akcioni plan "Zeleni grad", koji je rađen u posljednje dvije godine, Talić je rekao da je riječ o nastavku realizacije Strategije razvoja grada Banjaluka za narednih 10 godina.

"Završavamo ovaj mandatni period sa realizacijom onih bitnih strateških pravaca. Odredili smo neke nove pravce i udarili temelje za novi razvoj Banjaluke za naredni vremenski period", rekao je Talić.

Opozicija smatra da prevoznicima treba pomoći, ali da se novac sigurno mogao naći na drugoj stavci u budžetu grada, a ne sa stavke koja je bila namijenjena pomoći privrednicima da prevaziđu probleme u kojima su se našli.

Odbornik pokreta "Banjaluka zove" Mirna Savić Banjac rekla je novinarima da prevoznicima treba pomoći, ali ne na štetu malih privrednika.

"Grad Banjaluka nije trebalo da uzme novac koji je bio namijenjen za pomoć privredi i preusmjeriti ga za subvencije prevoznicima", rekla je ona i dodala da se privrednici, a pogotovo zanatlije i mali preduzetnici, nalaze u lošem stanju.

U Banjaluci od 2014. godine građane prevozi sedam preduzeća i to "Autoprevoz", "Bočac turs", "Central kompani", "Pavlović turs", "Rale turs", "Žak turs" i "Aldemo turs", na pet grupa linija i taj ugovor je na snazi do kraja decembra. 

Pomjerite sat, u nedjelju prelazimo na zimsko računanje vremena

Zimsko računanje vremena počinje u nedjelju 25. oktobra 2020. godine. Tada ćemo, u noći sa subote na nedjelju, kazaljke u 3 sata pomjeriti 60 minuta ...

Koja država u regionu posjeduje najviše zlata?

BEOGRAD - Srbija je vodeća u regionu kada su u pitanju rezerve zlata i trenutno ima 32 tone tog plemenitog metala. Poslije Srbije u regionu najviše ...

Šta će snimati nove kamere u Banjaluci

Nove kamere koje su postavljene po Republici Srpskoj automatski bilježe neregistrovana vozila, ali nemaju mogućnost da snimaju korištenje mobilnih telefona ...

Batku predložen pritvor

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je Kantonalnom sudu određivanje jednomjesečnog pritvora TV voditelju Almiru Čehajiću Batku zbog sumnje ...

Naučnici pronašli novi organ u grlu

Istraživači holandskog instituta za rak otkrili su novi set pljuvačnih žlijezda dužine skoro dva centimetra. Novootkrivene žlijezde su nazvali ...

Papa Franjo: zaštititi homoseksualce zakonima o istopolnim brakovima

Homoseksualci bi trebali da budu zaštićeni zakonima o istopolnim građanskim brakovima, izjavio je poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo. Izjava pape ...

Srpski klub opstaje i bez Nešića

Nenad Nešić, poslanik DNS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, napustio je Klub Srba u tom domu i ubuduće će djelovati kao samostalni poslanik ...

SNSD obustavlja javne promotivne aktivnosti i skupove u Banjaluci

Kandidat za gradonačelnika Banjaluke Igor Radojičić saopštio je danas da SNSD obustavlja sve javne promotivne aktivnosti i skupove SNSD-a zbog pogoršane ...

Crtani junaci preuzimaju edukativnu i vaspitnu ulogu

Djeca obožavaju gledanje crtića. Ujutro čim otvore oči, prvo što im pada na pamet je gledanje dogodovština omiljenih animiranih likova. Razlog takvog ...

Priča o mladom naučniku iz Banjaluke - niže uspjehe u Cirihu

Priča o mladom naučniku iz Banjaluke - niže uspjehe u Cirihu Milan Kuzmanović iz Banjaluke uspio je u nečemu što je malo kome sa ovih prostora pošlo ...