FZO RS: Novi lijekovi na recept dostupni od 15. januara

FZO RS: Novi lijekovi na recept dostupni od 15. januara

Osiguranicima Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske će od 15. januara biti dostupni novi lijekovi na recept, poput onih koji se koriste za liječenje hronične opstruktivne bolesti pluća, dijabetesa, te kardiovaskularnih oboljenja.

Iz Fonda su pojasnili da finansiranjem novih lijekova nastoje da poboljšaju efikasnost liječenja savremenijim terapijama, smanje broj hospitalizacija i unaprijede kvalitet života oboljelih.

Na Listu A za hroničnu opstruktivnu bolest pluća uvršten je trokomponentni lijek beklometazon, formoterol, glikopironijum bromid, stlačeni inhalat, kao i lijek za dijabetes tipa dva "semaglutid", koje će propisivati nadležni ljekari u skladu sa medicinskim indikacijama.

Na Listi A će biti dostupne i kapi za djecu "holekalciferol" u većem doznom obliku u odnosu na dosadašnji, čime će se pojednostaviti primjena ovog lijeka.

Svi ovi lijekovi su savremeniji i omogućiće komforniju primjenu za osiguranike, a istovremeno doprinose i racionalizaciji troškova, navode iz Fonda.

Kada je u pitanju Lista B, iz FZO su naveli da će od 15. januara biti dostupan novi lijek generičkog naziva sakubitril, valsartan film tablet u tri doze za pacijente sa hroničnom srčanom insuficijencijom.

Lijek je uvršten na preporuku Udruženja kardiologa Republike Srpske koji smatraju da će se njegovim uvođenjem smanjiti broj hospitalizacija i poboljšati kvalitet života oboljelih.

Na Listi B biće dostupna i nova doza lijeka trimetazidin za anginu pektoris, koji se, takođe, propisuje na preporuku kardiologa.

Iz FZO su istakli da se uvođenjem nove doze smanjuje broj terapija ovog lijeka na jednu dnevno, što je još jedna prednost za oboljele.

U saopštenju je pojašnjeno da su ove novine dokaz da Fond osluškuje potrebe struke i osiguranika radi poboljšanja efikasnosti liječenja i u skladu sa mogućnostima uvrštava nove terapije na Listu lijekova koji se izdaju na recept.

Pored finansiranja novih lijekova, od 15. januara će neki lijekovi sa Liste B, za koje svi osiguranici bez izuzetka plaćaju participaciju od 50 odsto, biti prebačeni na Listu A, gdje je particapija 10 odsto, dok osiguranici oslobođeni ove obaveze ne plaćaju ništa za lijekova sa ove liste.

Ova novina će obradovati oboljele od hronične opstruktivne bolesti pluća, jer se pet generičkih lijekova za ovo oboljenje prebacuje sa Liste B na Listu A, što će biti značajno finansijsko rasterećenje za osiguranike, istakli su iz FZO.

Kako su pojasnili, budući da je riječ o lijekovima koji se koriste u terapiji hronične opstruktivne bolesti pluća, koja je u stalnom porastu, njihovim prebacivanjem na Listu A, gdje je manje lično učešće osiguranika u troškovima lijekova, nastoji se smanjiti progresija ove bolesti, kao i sve njene komplikacije.

Iz FZO su naveli da od sredine januara osiguranici mogu da očekuju brojne novine kada su u pitanju liste lijekova koji se izdaju na recept.

"To je naš kontinuitet, jer smo i u 2020. godini, kao i u proteklim godinama, konstantno uvodili nove terapije među kojima su i neke najsavremenije u svijetu dostupne terapije za najteža oboljenja", dodali su iz FZO.

Fond nastoji, kako je istaknuto, da prava iz zdravstvenog osiguranja u kontinuitetu nadograćuje, uprkos svim finansijskim izazovima, a posebno je u interesu da osiguranici budu zadovoljnii načinom ostvarivanja tih prava.

"Misija Fonda su kvalitetnije i efikasnije zdravstvene usluge, sa što manje administrativnih barijera, te ćemo u narednom periodu nastaviti raditi na otklanjanju svih eventualnih prepreka koje usporavaju ostvarivanje zdravstvene zaštite u punom obimu", poručili su iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

 

(nezavisne.com)

Preminuo Sanja Ilić

Preminuo je kompozitor i muzičar, frontmen grupe "Balkanika" Aleksandar Sanja Ilić. Muzičar Aleksandar Sanja Ilić preminuo je od posljedica kovida 19 ...

Besplatno dnevno i noćno skijanje na Jahorini za žene povodom 8. marta

Olimpijski centar "Jahorina", povodom Međunarodnog dana žena - 8. marta, sutra svim damama poklanja besplatno dnevno i noćno skijanje. Iz Olimpijskog ...

Preminuo glumac Boris Komnenić

Glumac Boris Komnenić preminuo je poslije teške bolesti u 64. godini. Prvak drame u Narodnom pozorišu u Beogradu rođen je 29. marta 1957. godine u ...

Sastanak Viškovića i Stanivukovića: Za projekte u Banjaluci više od 50 miliona KM

Projekti za 2021. godinu za Banjaluku planirani su u iznosu od preko 50 miliona KM, rekao je danas Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, nakon sastanka sa ...

U nastavku akcije kod Bijeljine pronađena 22 sanduka municije

U nastavku pretresa u vikendici u Janji kod Bijeljine policija je pronašla 22 sanduka sakrivene municije, saznaje Srna. Ova sinoć pronađena ...

Besplatna predstava "Izgubljeni u Bruklinu" za Dan žena

Povodom Međunarodnog dana žena Narodno pozorište Republike Srpske svim damama poklanja predstavu "Izgubljeni u Bruklinu". Besplatne ulaznice mogu se ...

Lordan Zafranović u Banjaluci najavio snimanje filma o "Jasenovcu"

Proslavljeni reditelj Lordan Zafranović pred ljudima iz filmske branše i medijima danas je u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor predstavio projekat ...

Beroš: Ruska vakcina dolazi u Hrvatsku i bez odobrenja EU

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš najavio je danas mogući interventni uvoz ruske vakcine protiv korona virusa prije nego što ona dobije odobrenje ...

Udes u Trnu: Ima povrijeđenih, obustavljen saobraćaj prema Banjaluci

Saobraćajna nezgoda dogodila se jutros na brzoj cesti u Trnu u pravcu Banjaluke, rečeno je "Nezavisnim" iz PU Banjaluka. U nezgodi ima povrijeđenih, a ...

Vučić doputovao u Sarajevo

Avion u kojim se nalazi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić  je sletio na Sarajevski aerodrom. Srbija će danas donirati BiH kontingent vakcina ...