Šta najviše strada na automobilu tokom ljetnih vrućina

Šta najviše strada na automobilu tokom ljetnih vrućina

Prema statistikama auto-klubova znatno više intervencija ima ljeti na visokim temperaturama nego zimi na niskim, a spisak je poduži...

U Kanadi je krajem juna zabilježen temperaturni rekord od 46 stepeni, čineći ovo ljeto najtoplijim u posljednje 84 godine.

I kod nas je ovog ljeta često na snazi tzv. crveni alarm zbog temperatura koje se približavaju 40. podioku, a ljudima se savjetuje kako da se zaštite od visokih vrućina i jakog sunca, prenosi B92.

A šta je sa automobilom?

Dok je većina svjesna da se za njega treba pobrinuti zimi zbog niskih temperatura, on zapravo teže podnosi visoke temperature.

Pokazuje to i statistika auto-klubova, pa tako britanski RAC bilježi od 20 do 30 odsto više intervencija za vrijeme toplotnih talasa.

Šta najviše strada?

Najviše, ne biste vjerovali, stradaju akumulatori. Oni su posebno izloženi riziku ljeti jer nemaju hlađenje, a uz visoke spoljne temperature dodatno se griju punjenjem i pražnjenjem – tada elektrolit u akumulatoru može ispariti što će ostaviti elektrode izloženim i ubrzati proces stvaranja naslaga.

Pritom se ljeti u automobilu koristi puno električnih potrošača, poput "klime", zbog čega alternator može biti opterećen do tog nivoa da prestane da puni akumulator.

Prve na udaru sa užarenim asfaltom su naravno gume, koje su samim time i najizloženije ljeti. Naročito prilikom dužih putovanja, kao što je odlazak na godišnji odmor.

Ako je guma stara, visoke temperature ozbiljno prijete njenom raspadanju, naročito ako je nepropisno napumpana.

Većina eksplozija guma događa se upravo u ljetnim mjesecima, a nepropisan pritisak uzrokuje preterano trošenje, ali i dodatno zagrijavanje guma.

Rashladna tečnost motora ključna je za njegovo hlađenje, a motor bez "vode" može, baš poput čovjeka, doslovno umrijeti na visokim temperaturama.

Pritom nisu uzrok duga putovanja – motor će se najprije pregrijati dok auto stoji u gužvi i radi u "leru" uz visoku temperaturu vazduha, nego tokom vožnje.

Još je gore ako rashladni sistem gubi tečnost jer ona negdje curi.

Zimi je motorno ulje ključno za što bolje podmazivanje prilikom hladnog starta, ali visoke temperature su te koje kvalitativno uništavaju i degradiraju ulje bilo da je riječ o pregrijavanju motora ili bržoj vožnji auto-putem kada se ulje više grije.

Na visokim temperaturama opterećeni su i svi drugi sklopovi, poput kočnica, kvačila i elektronike, a čak je i gorivo ređe i brže isparava , pa može porasti i potrošnja.

Štetno UV zračenje ne utiče samo na ljude

Direktno i jako UV zračenje djeluje na lakirane površine jednako kao i na vašu kožu – isušuje lak i zagrijeva ga što može uzrokovati njegovo pucanje.

Uz to izbjeljuje boje, a isto se događa u unutrašnjosti automobila gdje temperatura dodatno raste zbog efekta staklene bašte.

UV zraci uništavaju boje, naročito na tamnim kao i osjetljivim materijalima poput kože, te mogu uzrokovati sušenje i pucanje plastike u vozilu.

Zato je korisno imati presvlake na sjedištima, a najbolje je automobil ljeti parkirati u hladu, ukoliko je to moguće.

Najkorisnija i najjednostavnija stvar koju možete kupiti je štitnik za sunce kojim ćete zakloniti vetrobransko staklo od direktonog zračenja sunca.

Takođe, savjetuje se da, tamo gdje možete, ostavite i malo odškrinute prozore – to može u dobroj mjeri da smanji zagrijevanje kabine vozila.

Ukratko

  • Tamni automobili zagrijavaju se više od svijetlih, a razlika u temperaturi može biti i više od 20 stepeni.
  • Zaštita za vjetrobran je jeftina, a može biti od velike pomoći.
  • Prljavštine na laku mogu se zapeći, a motorno ulje degradirati na visokim temperaturama.
  • Crni lak na direktnom suncu ljeti se može zagrejati i na više od 70 stepeni Celzijusa, a temperatura u enterijeru premašiti 50. podiok.
  • Snažno sunce izbjeljuje tamne boje i u unutrašnjosti automobila, naročito tkanine i kožu, pa je poželjno na sjedišta staviti presvlake kako biste ih zaštitili.
  • Jako UV zračenje, visoka temperatura i so u vazduhu (ako ste u blizini mora) koja se ponaša poput finog abrazivnog sredstva, na jakom vjetru uništavaju lak automobila.
  • Malo odškrinuti prozori mogu znatno smanjiti temperaturu u unutrašnjosti dok je za izbjegavanje pregrijajavanja guma bitno da su napumpane na propisan pritisak.

 

(nezavisne.com)

Napravite domaću tečnost za odleđivanje i izbjegnite struganje stakala auta

Stakla prekrivena mrazom i ledom baš nikad ne zalijevajte vrućom vodom jer mogu popucati, posebno ako već imaju manja oštećenja. Bolji izbor je mlaka voda ...

Podrazumijevana zaštita za Messenger i Instagram poruke će kasniti

​Meta ne planira da implementira podrazumijevanu "end-to-end" enkripciju (E2EE) za Messenger i Instagram sve do 2023. godine. Kompanija je prošle godine ...

Da li vrata na automobilu otvaramo na pogrešan način?

Većina vozača pri izlasku iz automobila otvara vrata rukom bliže kvaki, a to nije uvijek najbolja tehnika. Naime, iako se čini da je najlakše samo ...

Leteći automobili kineskog startapa do 2024. godine, zna se i cijena

Kineski proizvodač električnih vozila Ikspeng planira masovnu proizvodnju letećih automobila do 2024. godine čija cijena neće biti veća od 157.000 ...

Leteći taksi u Milanu 2026. godine

Milano će, zajedno s Kortinom, biti domaćin Zimskih olimpijskih igara 2026. godine i za tu priliku bi već trebalo da budu spremna vozila letećeg taksija ...

Poštare u Moskvi zamijeniće roboti

Flota robota opremljenih vještačkom inteligencijom, u vlasništvu ruskog internet giganta Јandeksa, izašla je na ulice Moskve da isporučuje poštu širom ...

Razer predstavio masku za lice Zephyr

Na događaju RazerCon 2021, Razer je predstavio nove proizvode, a među njima je bila masku za lice Zephyr, koja će se uskoro naći u prodaji. Maska ...

Britanija kaznila Facebook sa 70 miliona dolara

Britanski regulator za zaštitu konkurencije kaznio je danas Facebook sa 50,5 miliona funti (69,4 miliona dolara) zbog kršenja naredbe izrečene tokom ...

Xiaomi najavio masovnu proizvodnju e-vozila

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi planira da pokrene masovnu proizvodnju sopstvenih električnih vozila u prvoj polovini 2024. godine, izjavio je ...

Ovim automobilom je zarađena prva kazna za prekoračenje brzine

Zamislite da je sad januar 1896., a vi ste jedan od sretnika koji imaju motorno vozilo, ali smijete ga voziti najviše 3 km/h. Naime, tada je na snazi bilo ...