Zanimljivosti koje možda niste znali o Nikoli Tesli

Zanimljivosti koje možda niste znali o Nikoli Tesli

Nikola Tesla poznat je po brojnim izumima bez kojih moderni svijet ne bi bio ovakav kakav jeste. Zapitajte se da li znate baš sve o njemu? Za početak, rođen je 10. jula 1856. godine.

Tesla je ikona naučnog svijeta koja dolazi iz naših krajeva te je samim tim donedavno najviše obožavalaca imao na području bivše Jugoslavije.

Donosimo vam deset činjenica o jednom od najvećih mozgova ikada.

 

1. Čovjek od groma

Zahvaljujući popularizaciji ekološki osvještenih tehnologija i adventu nove ere električne energije, ovaj vizionar ponovno je dosegao mjesto koje je zaslužio.

Uostalom, šta reći o čovjeku koji se rodio za vrijeme oluje i izmislio naizmjeničnu struju?

Nikola Tesla se rodio otprilike u ponoć između 9. i 10. jula 1856. Prema priči koju prepričava njegova porodica, babica je posegnula rukama u vazduh te u panici rekla "Ovo dijete biće dijete tame", na šta je Teslina majka odgovorila: "Ne, biće on dijete svjetlosti".

 

 

2. Muzej Nikole Tesle u SAD-u finansiran je zahvaljujući stripu

Teslin toranj, odnosno "Wardenclyffe" restauriran je zahvaljujući intervenciji najvećih obožavalaca njegovog života i djela. U maju ove godine zgradu je otkupio Centar za nauku Tesla za oko 1,3 miliona dolara. Sredstva je donirala popularna stranica za javno finansiranje "IndieGoGo". Organizator i glavni pokretač kampanje je Metju Inman, ilustrator poznat po onlajn stripu "Oatmeal".

 

 

3. Bio je zagriženi ekolog

Nikola Tesla je, sudeći prema riječima savremenika 'bio jako zabrinut zbog činjenice da ljudi prebrzo troše resurse naše planete, što ga je nagnalo da se bavi obnovljivim izvorima energije'.

Tesla je stoga odlučio da proučava načine izvlačenja prirodne energije iz zemlje i vazduha. U svojoj laboratoriji stvorio je vještačku munju i zabilježio razliku potencijala između Zemlje i predmeta visoko u vazduh.

 

 

4. Tesla je koncipirao tehnologiju smartfona još davne 1901.

Tesla je imao zaista izvrsne ideje, ali rijetko kad ih je uspio provesti u praksu.

U trci za razvijanje transatlantičkog radija piše autor i profesor Bernard Karlson, Tesla je poslovnom partneru J.P. Morganu predstavio nove načine instantne komunikacije - slanje stanja na berzi i kratke telegramske poruke.

On bi svaku poruku putem cijevi primio u laboratoriju, gdje bi ih potom kodirao i pridružio izabranoj frekvenciji.

Tu bi frekvenciju odašiljao prema uređaju koji stane u ruku. Drugim riječima, Tesla je indirektno osmislio smartfon i bežični internet. Impresivno, zar ne?

 

 

5. Uspio da isprepada Marka Tvena

Postoji poznata legenda o tome da je Tesla u laboratoriji u Menhetnu imao funkcionalni stroj za zemljotrese koji je mogao da protrese njegovu zgradu te je, navodno, tokom jednog eksperimenta skoro srušio cijeli kvart.

Teslin uređaj navodno nije bio stroj za potrese, već oscilator frekvencija. Klip smješten ispod platforme u labosu stvarao je ogromnu buku i potres tokom eksperimentisanja.

Naselje, navodno, nije uspio da sruši, ali ono što mu je pošlo za rukom je da 'uplaši Marka Tvena'. Tven je, naime, bio naširoko poznat po probavnim poteškoćama. Jednog dana Tesla, koji je Tvena upoznao u klubu za gospodu, odlučio autora pozvati u svoj labos.

Tvenu je rekao da stane na platformu i okrenuo prekidač. Nakon 90 sekundi, Tven je skočio s platforme i brzo otrčao u obližnji WC.

 

 

6. Poludio bi svaki put kad bi vidio bisere

Biseri su, čini se, bili Teslin kriptonit. Svaki put kad bi ih vidio, oni bi u njemu stvorili toliko gađenje da nije mogao razgovarati sa ženom koja bi ih nosila.

Kad god bi njegova sekretarica došla na posao s biserima oko vrata, poslao bi je kući. Niko ne zna zbog čega je imao takvu averziju prema tom nakitu, ali poznato je da je imao vrlo specifični ukus za stil i estetiku.

Tesla je, tvrdi profesor i autor knjige 'Tesla: Naučnik električnog doba' Bernardu Karlson, imao vrlo čudan ukus. Toliko da je tokom svake večere nosio bijele rukavice te se smatrao 'vrlo fino obučenim muškarcem'. Svaka njegova fotografija je, očekivano, bila snimljena kako bi uhvatila njegovu 'dobru stranu'.

 

 

 

7. Tesla se panično bojao mikroba, a imao je fotografsko pamćenje

Tesla je bio poznat po fotografskom pamćenju. Znao je da upamti slike u knjigama i koristiti ih kao temelje za svoje izume.

Takođe je navodno mogao vizualizovati u tri dimenzije čime je suzbijao noćne more koje su ga proganjale od malih nogu.

Zbog ovoga je postao praktično mitološka figura u popularnoj kulturi. Takođe je, tvrdi Karlson, gajio veliki strah od bakterija.

Razlog ovome bila je kolera od koje je kao mališan skoro nastradao.

 

 

8. Napravio je toranj koji izvlači struju iz vazduha

Njegov izum je 56 metara visok toranj na Long Ajlendu, a plan mu je bio da izvlači struju iz vazduha i da je šalje primaocu kroz zemlju.

Na žalost svih nas, projekat nije doveden do kraja. 1917. godine toranj je bio srušen, krivci su bili investitori koji su nakon havarije htjeli da pokradu što više Teslinih izuma.

 

 

9. Neki Teslini izumi postali su državne tajne

Nakon što je 1943. umro, Kabinet za vlasništvo stranaca uzeo je sve njegove stvari.

Većina njih završila je u rukama Tesline porodice od kojih je velik broj prebačen u Teslin muzej u Beogradu.

Neki dokumenti, doduše, još stoje skriveni i zatrpani u arhivama američke vlade.

 

 

10. Htio da osvijetli cijelu planetu

Ekscentrični naučnik bio je uvjeren da može osvijetliti Zemljinu atmosferu, rastjeravši tamu i stvorivši novu eru vječne svjetlosti.

Tesla je razvio teoriju da gornja atmosfera sadrži gasove koji mogu da provode električnu energiju visoke frekvencije koja bi, da je sve pošlo kako treba, stvorila 'noćno svjetlo za cijelu planetu'.

 

 

 

(Tportal.hr)

Koliko je Apple daleko od savitljivog telefona?

Kada se pomene tema savitljivog-sklopivog telefona, sva je prilika da nam prvo na um padne Samsung. Međutim, tokom posljednjih godina i Apple je postao ...

Michelin traži način da izradi gumu od drveta

Proizvođač pneumatika Michelin traži način da, umjesto sastojaka koji se dobijaju iz nafte, u izradi guma koristi strugotinu od drveta. Industrija ...

Microsoft priprema konkurenta iPadu

Već kroz mjesec-dva očekujemo novi i jeftiniju verziju Microsoftovog tableta koja bi na tržištu trebala konkurisati iPadu. Ako je vjerovati brojnim ...

VW će ipak napraviti novu „Bubu“?

Na internetu se u posljednjih nekoliko mjeseci pojavio veliki broj izvještaja o novoj generaciji modela Volkswagen Beetle. Međutim, neki od tih izvještaja ...

Počela prozvodnja autonomnih minibuseva

U Kini je počela masovna proizvodnja autonomnih autobusa, odnosno vozila bez vozača kojima upravlja vještačka inteligencija. Do sada je proizvedeno ...

Šveđani planiraju alternativu Nobelovoj nagradi za književnost

Grupa švedskih pisaca i kulturnih radnika organizovala je dodeljivanje alternativne Nobelove nagrade za književnost ove godine, pošto orginalna nagrada ...

Navijači Japana uprkos bolnom porazu ostali na stadionu i opet pokupili smeće

Navijači Japana i pored šokantnog poraza njihove reprezentacije od Belgije ostali su na tribinama stadiona Rostov Arena gdje su opet pokupili smeće koje je ...

Američka kompanija radi na telefonu sa devet kamera

Pametni telefoni sa dvije kamere već su postali standard na tržištu, a dvostruku kameru imaju i neki modeli "niže klase". Prvi pametni telefon sa tri ...

U Sijetlu zabranjene slamčice i plastični pribor za jelo

Grad Sijetl postao je prvi američki grad u kome su zabranjene slamčice za piće i plastični pribor za jelo. Prema novim propisima, kompanije ne smiju da ...

Izmjerena najviša noćna temperatura ikada na svijetu

U omanskom gradu Kurijatu nedavno je zabilježena najviša noćna temperatura u istoriji kada je izmereno 42,6 stepeni Celzijusa, prenosi CNN. Taj podatak ...