Zanimljivosti koje možda niste znali o Nikoli Tesli

Zanimljivosti koje možda niste znali o Nikoli Tesli

Nikola Tesla poznat je po brojnim izumima bez kojih moderni svijet ne bi bio ovakav kakav jeste. Zapitajte se da li znate baš sve o njemu? Za početak, rođen je 10. jula 1856. godine.

Tesla je ikona naučnog svijeta koja dolazi iz naših krajeva te je samim tim donedavno najviše obožavalaca imao na području bivše Jugoslavije.

Donosimo vam deset činjenica o jednom od najvećih mozgova ikada.

 

1. Čovjek od groma

Zahvaljujući popularizaciji ekološki osvještenih tehnologija i adventu nove ere električne energije, ovaj vizionar ponovno je dosegao mjesto koje je zaslužio.

Uostalom, šta reći o čovjeku koji se rodio za vrijeme oluje i izmislio naizmjeničnu struju?

Nikola Tesla se rodio otprilike u ponoć između 9. i 10. jula 1856. Prema priči koju prepričava njegova porodica, babica je posegnula rukama u vazduh te u panici rekla "Ovo dijete biće dijete tame", na šta je Teslina majka odgovorila: "Ne, biće on dijete svjetlosti".

 

 

2. Muzej Nikole Tesle u SAD-u finansiran je zahvaljujući stripu

Teslin toranj, odnosno "Wardenclyffe" restauriran je zahvaljujući intervenciji najvećih obožavalaca njegovog života i djela. U maju ove godine zgradu je otkupio Centar za nauku Tesla za oko 1,3 miliona dolara. Sredstva je donirala popularna stranica za javno finansiranje "IndieGoGo". Organizator i glavni pokretač kampanje je Metju Inman, ilustrator poznat po onlajn stripu "Oatmeal".

 

 

3. Bio je zagriženi ekolog

Nikola Tesla je, sudeći prema riječima savremenika 'bio jako zabrinut zbog činjenice da ljudi prebrzo troše resurse naše planete, što ga je nagnalo da se bavi obnovljivim izvorima energije'.

Tesla je stoga odlučio da proučava načine izvlačenja prirodne energije iz zemlje i vazduha. U svojoj laboratoriji stvorio je vještačku munju i zabilježio razliku potencijala između Zemlje i predmeta visoko u vazduh.

 

 

4. Tesla je koncipirao tehnologiju smartfona još davne 1901.

Tesla je imao zaista izvrsne ideje, ali rijetko kad ih je uspio provesti u praksu.

U trci za razvijanje transatlantičkog radija piše autor i profesor Bernard Karlson, Tesla je poslovnom partneru J.P. Morganu predstavio nove načine instantne komunikacije - slanje stanja na berzi i kratke telegramske poruke.

On bi svaku poruku putem cijevi primio u laboratoriju, gdje bi ih potom kodirao i pridružio izabranoj frekvenciji.

Tu bi frekvenciju odašiljao prema uređaju koji stane u ruku. Drugim riječima, Tesla je indirektno osmislio smartfon i bežični internet. Impresivno, zar ne?

 

 

5. Uspio da isprepada Marka Tvena

Postoji poznata legenda o tome da je Tesla u laboratoriji u Menhetnu imao funkcionalni stroj za zemljotrese koji je mogao da protrese njegovu zgradu te je, navodno, tokom jednog eksperimenta skoro srušio cijeli kvart.

Teslin uređaj navodno nije bio stroj za potrese, već oscilator frekvencija. Klip smješten ispod platforme u labosu stvarao je ogromnu buku i potres tokom eksperimentisanja.

Naselje, navodno, nije uspio da sruši, ali ono što mu je pošlo za rukom je da 'uplaši Marka Tvena'. Tven je, naime, bio naširoko poznat po probavnim poteškoćama. Jednog dana Tesla, koji je Tvena upoznao u klubu za gospodu, odlučio autora pozvati u svoj labos.

Tvenu je rekao da stane na platformu i okrenuo prekidač. Nakon 90 sekundi, Tven je skočio s platforme i brzo otrčao u obližnji WC.

 

 

6. Poludio bi svaki put kad bi vidio bisere

Biseri su, čini se, bili Teslin kriptonit. Svaki put kad bi ih vidio, oni bi u njemu stvorili toliko gađenje da nije mogao razgovarati sa ženom koja bi ih nosila.

Kad god bi njegova sekretarica došla na posao s biserima oko vrata, poslao bi je kući. Niko ne zna zbog čega je imao takvu averziju prema tom nakitu, ali poznato je da je imao vrlo specifični ukus za stil i estetiku.

Tesla je, tvrdi profesor i autor knjige 'Tesla: Naučnik električnog doba' Bernardu Karlson, imao vrlo čudan ukus. Toliko da je tokom svake večere nosio bijele rukavice te se smatrao 'vrlo fino obučenim muškarcem'. Svaka njegova fotografija je, očekivano, bila snimljena kako bi uhvatila njegovu 'dobru stranu'.

 

 

 

7. Tesla se panično bojao mikroba, a imao je fotografsko pamćenje

Tesla je bio poznat po fotografskom pamćenju. Znao je da upamti slike u knjigama i koristiti ih kao temelje za svoje izume.

Takođe je navodno mogao vizualizovati u tri dimenzije čime je suzbijao noćne more koje su ga proganjale od malih nogu.

Zbog ovoga je postao praktično mitološka figura u popularnoj kulturi. Takođe je, tvrdi Karlson, gajio veliki strah od bakterija.

Razlog ovome bila je kolera od koje je kao mališan skoro nastradao.

 

 

8. Napravio je toranj koji izvlači struju iz vazduha

Njegov izum je 56 metara visok toranj na Long Ajlendu, a plan mu je bio da izvlači struju iz vazduha i da je šalje primaocu kroz zemlju.

Na žalost svih nas, projekat nije doveden do kraja. 1917. godine toranj je bio srušen, krivci su bili investitori koji su nakon havarije htjeli da pokradu što više Teslinih izuma.

 

 

9. Neki Teslini izumi postali su državne tajne

Nakon što je 1943. umro, Kabinet za vlasništvo stranaca uzeo je sve njegove stvari.

Većina njih završila je u rukama Tesline porodice od kojih je velik broj prebačen u Teslin muzej u Beogradu.

Neki dokumenti, doduše, još stoje skriveni i zatrpani u arhivama američke vlade.

 

 

10. Htio da osvijetli cijelu planetu

Ekscentrični naučnik bio je uvjeren da može osvijetliti Zemljinu atmosferu, rastjeravši tamu i stvorivši novu eru vječne svjetlosti.

Tesla je razvio teoriju da gornja atmosfera sadrži gasove koji mogu da provode električnu energiju visoke frekvencije koja bi, da je sve pošlo kako treba, stvorila 'noćno svjetlo za cijelu planetu'.

 

 

 

(Tportal.hr)

Dvogodišnjak puši dvije kutije dnevno, postaje agresivan ako ne dobije cigaretu​

Dvogodišnjak iz Indonezije Rapi Anadna Pamungkas ovisnik je o cigaretama, a kako tamošnji mediji pišu ispuši dvije kutije cigareta ...

Vrijeme je za crnog agenta 007?

Čuveni agent 007 još jednom će biti Danijel Krejg, a u narednom filmu, prema najavama, mogao bi da ga nasljedi glumac Idris Elba, saznaje britanski ...

Pet poteza zahvaljujući kojim više nećete mrziti svoj posao​​

Ako ste pomislile da ste među rijetkim ženama koje ne vole svoj posao - varate se. Naime, istraživanja su pokazala da je više od polovine žena širom ...

Prvi Ferrari F50 ide na aukciju

Ukoliko želite da posjedujete istinski djelić automobilske istorije, imate priliku da ga kupite na aukciji u obliku prvog ikada proizvedenog modela Ferrari ...

Svi razlozi zbog kojih možete izgledati sumnjivo na granici

Pravila koja se nameću avionskim putnicima svake godine su sve stroža i brojnija, ali moraju se poštovati zbog bezbjednosti. I sigurnosne provjere i ...

Ko je proizveo prvi automobil u Jugoslaviji?

Sa izuzetkom Zastava TERVO (Zastava Terenska Vozila) i FAP-a, Srbija više nema domaću industriju. Obje kompanije se ovih dana najviše koncentrišu na ...

Burberry spalio robu vrijednu preko 28 miliona funti

Prema raznim izvještajima, britanski brend Burberry spalio je svoju odjeću i beauty proizvode vrijedne preko dvadeset osam miliona britanskih funti tokom ...

Farmeru 773.000 evra za bronzanu glavu konja iz doba rima

Sud u Njemačkoj donio je odluku da vlasti moraju da isplate farmeru 773.000 evra na ime vrijednosti glave bronzanog konja iz rimskog perioda, koja je ...

Japanska tehnologija razbuđuje uspavane radnike

Japanski kancelarijski radnici uskoro više neće moći da se previše opuste na poslu pošto novi tehnološki sistem može da detektuje "spavače" i usmjeri ...

Facebook želi više korisnika, šalje satelit u svemir?

Facebook ima novi internet projekat "Atina", kojim želi da osigura pristup za one koji ga nemaju, a prvi satelit bi trebalo da poleti sljedeće ...