Velika Adrija - naučnici pronašli izgubljeni kontinent ispod Balkana

Velika Adrija - naučnici pronašli izgubljeni kontinent ispod Balkana

Izgubljeni kontinent je veličine Grenlanda i odcijepio se od Sjeverne Afrike, a sakrio pod južnu Evropu prije oko 140 miliona godina.

Istraživači su otkrili skriveni kontinent na Zemlji, ali to nije Atlantida. Pronašli su ga dok su rekonstruisali evoluciju složene geologije mediteranskog basena, koja se uzdiže planinskim lancima i uranja u mora od Španije do Irana. Kontinent se zove Velika Adria.

„Zaboravite Atlantidu“, rekao je Duve Van Hinsbergen, autor studije i profesor globalne tektonike i paleogeografije na Univerzitetu Utrehtu.

Ne shvatajući to, ogroman broj turista godišnje provodi godišnji odmor na izgubljenom kontinentu Velika Adrija. Studija je objavljena ovog mejseca u časopisu "Gondwana Research".  Istraživanje evolucije planinskih vrhova može pokazati evoluciju kontinenata.

„Većina planinskih lanaca koje smo istraživali potiče sa jednog kontinenta koji se od Sjeverne Afrike odvojio pre više od 200 miliona godina“, rekao je Van Hinsbergen, i dodao da je jedini preostali dio ovog kontinenta pruga koja vodi od Torina preko Jadranskog mora do 'pete' čizme Italije.

To područje geolozi nazivaju Adria, pa istraživači za ovu studiju prethodno neotkriveni kontinent nazivaju Velika Adria.

U mediteranskom regionu geolozi imaju različito razumijevanje tektonike ploča. Tektonika ploča je teorija koja stoji iza formiranja okeana i kontinenata, a za ostale dijelove Zemlje ta teorija sugeriše da se ploče ne deformišu kada se kreću jedna pored druge u oblastima sa velikim linijama raskola. Tako su Turska i Mediteran, potpuno različiti.

„To je jednostavno geološki nered: sve je zakrivljeno, slomljeno i naslagano. U poređenju sa ovim, Himalaji predstavljaju prilično jednostavan sistem. Tamo možete da pratite nekoliko velikih linija  na udaljenosti većoj od 2.000 kilometara“, rekao je Hinsberger. U slučaju Velike Adrije, veći dio bio je pod vodom, prekriven plitkim morem, koralnim grebenima i sedimentima.

Sedimenti su formirali stijene koje su isklesane. Velika Adrija bila je priklještena pod plaštom Južne Evrope. Te odsječene stijene postale su planinski lanci na Alpima, Apeninima, Balkanu, Grčkoj i Turskoj.

Ostaci izgubljenog kontinenta mogu se vidjeti u planinama Bik u Turskoj.

„Subdukcija, uranjanje jedne ploče ispod druge, je osnovni način formiranja planinskih lanaca“, rekao je Van Hinsbergen.

Rekonstrukcija ovog evolucijskog okrića sa osvrtom na planinske vrhove na Mediteranu zahtijevala je saradnju, jer obuhvata više od 30 zemalja. A svaka od njih ima svoj način geoloških istraživanja, mape i ideje o tome kako su se stvari formirale, rekli su istraživači.

Koristeći softver za tektonsku obnovu ploča, istraživači su bukvalno ogulili leđa da bi se vratili u vrijeme kada su se kontinenti poprilično razlikovali od mape koju poznajemo danas.

Istraživači su otkrili da je Velika Adrija počela da postaje sopstveni kontinent prije oko 240 miliona godina tokom perioda trijasa.

„Iz ovog mapiranja nastala je slika Velike Adrije i nekoliko manjih kontinentalnih blokova koji sada čine, dijelove Rumunije, Sjeverne Turske ili Jermenije“, rekao je Van Hinsbergen, i dodao da se deformisani ostaci gornjih nekoliko kilometara izgubljenog kontinenta i dalje mogu vidjeti u planinskim lancima.

Ostatak dijela kontinentalne ploče, debljine oko 100 km, uronio je ispod južne Evrope u zemaljski plašt, gdje možemo i dalje ga pratimo seizmičkim talasima do dubine od 1500 kilometara.

Ovo nije prvi put da je pronađen izgubljeni kontinent.

U januaru 2017. istraživači su najavili otkriće izgubljenog kontinenta preostalog od superkontinenta Gondvana, koji se počeo raspadati prije 200 miliona godina. Ostatak koji je prekriven lavom sada je pod Mauricijusom, ostrvom u Indijskom okeanu.

Velika Adria nije prvi izgubljeni kontinent koji je pronađen. Ali ako istraživanja u proteklim godinama pokažu nešto, to vjerovatno neće biti posljednje otkriće.

 

 

(nationalgeographic.rs)

Veliki novčani horoskop za april: Ko će imati finansijski rast

Neki će potrošiti previše novca na luksuzne stvari, putovanja i zabavu, dok drugi moraju da obrate pažnju koga zapošljavaju. Pogledajte šta veliki ...

Saudijka prvi put na izboru za Mis Univerzuma

Saudijska Arabija će prvi put učestvovati na takmičenju "Mis univerzuma", što će biti istorijski događaj za tu islamsku zemlju. Rumi Alkatani, koja je ...

U američkoj igri na sreću izvučena nagrada od 1,13 milijardi dolara

U američkoj igri na sreću "Mega millions" dobitni tiket, u vrijednosti od 1,13 milijardi dolara, prodat je u Nju Džerziju. Procijenjeni dobitak je osmi ...

Koliko vrsta ćevapa ima?

Ćevapi su "štapići" od mljevenog mesa i tradicionalno su jelo u Bosni i Hercegovini. Sve generacije ih vole, a nadaleko su poznate razne "vrste" ćevapa ...

Saznajte koje vas drvo predstavlja u keltskom horoskopu

U svijetu drevnih keltskih tradicija, priroda je igrala ključnu ulogu u svakodnevnom životu i duhovnim vjerovanjima naroda. Jedan od najzanimljivijih ...

Otkriven tajni simbol na snimku Kejt Midlton

Video Kejt Midlton u kom je objavila svoju dijagnozu ovih dana je glavna tema u svijetu. Brojne kontroverze vezuju se za video počev od toga da je ...

Glogovac je trebalo da glumi u ovom filmu: "Kad je stao, svi su počeli da plaču"

Poslije šest godina snimanja i rada na projektu, film "48 sati i jedan minut" konačno je doživio svoju premijeru. Radnja filma inspirisana je tragičnim ...

U Hong Kongu zabilježena najviša temperatura u martu u 140 godina od 31,5 stepen

U Hong Kongu je danas zabilježana najviša temperatura u martu u posljednjih 140 godina od 31,5 stepeni Celzijusovih, saopštila je gradska ...

Mladoženjina poruka na cipelama

Tiktokerka @grecia.v.carr objavila je snimak sa svog vjenčanja koji je postao totalni hit i pregledan je više od 11.7 miliona puta. "Ovako se moj muž ...

Fotografije Makrona kako boksuje izazvale buru – sprema li se za duel sa Putinom?

Francuski predsjednik Emanuel Makron je izazvao buru na društvenim mrežama fotografijama kako vježba na vreći za udaranje. Korisnici se pitaju,  da li ...