Šta kriju dokumenti o ubistvu Kenedija: Strahovi SSSR-a i planovi likvidacije Kastra

Šta kriju dokumenti o ubistvu Kenedija: Strahovi SSSR-a i planovi likvidacije Kastra

Planovi CIA o ubistvu Fidela Kastra, strahovi SSSR-a od raketnog napada SAD i veze koje je s Rusima imao Li Harvi Osvald, koji je optužen za ubistvo američkog predsjednika Džona Ficdžeralda Kenedija - neki su od najinteresantnijih detalja koji su izronili objavljivanjem hiljada dosad povjerljivih dokumenata.

To piše britanski "Telegraf", dan nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp dozvolio objavljivanje 2.800 dokumenata o ubistvu Kenedija, ali istovremeno i blokirao više stotina dokumenata vezanih za ubistvo, uvaživši apele iz CIA i FBI da ti dokumenti treba da ostanu tajni.

Iako su istoričari upozorili da objelodanjena dokumenta vjerovatno ne sadrže "bombastična" otkrića i da će teško ućutkati rasprostranjeme teorije zavjere o atentatu izvedenom 1963, neka od tih dokumenata privukla su pažnju jer se, između ostalog, tiču Osvaldove povezanosti s Rusima.

Jedan od najinteresantnijih podataka jeste da se Osvald sastao sa Valerijem Vladimirovičem Kostikovim, agentom KGB koji je bio odgovoran za ubistva, dva mjeseca uoči atentata na Kenedija, a FBI vjeruje da je sastanak bio vezan za dodjeljivanje vize ili pasoša Osvaldu.

Ipak, u jednom od dokumenta se opisuje sovjetska reakcija na ubistvo Kenedija, pri čemu su navodno sovjetski zvaničnici rekli da Li Harvi Osvald nema nikakve veze sa Sovjetskim Savezom i opisali su ga kao "neurotičnog manijaka koji nije lojalan ni svojoj zemlji ni ičemu drugom" negirajući da je Osvald ikad pripadao bilo kojoj organizaciji u Sovjetskom Savezu i da mu je ikada dodijeljeno sovjetsko državljanstvo.

Sovjetski Savez je, otkrivaju dokumenta, vjerovao da je riječ o puču ultradesnice u SAD, te da to nije djelo jednog čovjeka već pažljivo planirane kampanje u kojoj je učestvovalo više ljudi.

Iz jednog dokumenta se vidi i da je Sovjetski Savez poslije Kenedijeve smrti strepio da bi, u odsustvu liderstva, "neki neodgovorni general u SAD mogao da lansira raketu na SSSR".

Među najzanimljivijim tek objelodanjenim dokumentima su i ona koja bacaju svjetlo na razne aktivnosti Kenedijeve administracije kao što su njeni tajni pokušaji da uništi vladu Fidela Kastra na Kubi, navodi londonski dnevnik.

Naime, u "rezimeu činjenica koje je sakupio izvršni direktor Komisije CIA u vezi sa mogućom umiješanošću u planove u ubistvima stranih lidera" iz 1975, navodi se da je CIA razmatrala saradnju sa "mafijaškim resursima" kao način ubistva kubanskog lidera.

Komisija je, stoji u dokumentima, tada utvrdila da su agenti CIA bili umiješani u planove u toj zemlji sa pojedinim građanima i drugima u nastojanju da ubiju premijera Kastra.

Otkriveno je i da je na sastanku septembra 1962. grupa Kenedijevih visokih pomoćnika, među kojima je bio i njegov brat Robert kao javni tužilac, razgovarala o nizu opcija protiv Kastrove komunističke vlade, a CIA je bila zadužena da razmotri mogućnost sabotaže dijelova aviona koji će biti isporučeni iz Kanade na Kubu.

Među dokumentima je i jedan na više od 400 strana koji opisuje ljude praćene kao potencijalne prijetnje po Kenedija i njegovog nasljednika, Lindona B. Džonsona.

Iz objelodanjene dokumentacije se saznaje i da je policija u Dalasu znala za prijetnje smrću Li Harviju Osvaldu, koga je na kraju i ubio vlasnik dalaskog noćnog kluba Džek Rubi.

Neka dokumenta su do posljednjeg trenutka zadržavana u tajnosti, a neki navodi nagovještavaju da je nekoliko stotina sada objavljenih dokumenata prvobitno trebalo da prikrije istragu o Osvaldovoj posjeti Meksiko Sitiju, navodi "Telegraf".

U svakom slučaju, federalni agenti su mahnito vrebali svaku, i najbezazleniju dojavu, glasine i tragove širom svijeta u danima nakon ubistva Kenedija 22. novembra 1963, zaključuje se iz dosad tajnih dokumenata.

 

 

(Tanjug)

Veliki novčani horoskop za april: Ko će imati finansijski rast

Neki će potrošiti previše novca na luksuzne stvari, putovanja i zabavu, dok drugi moraju da obrate pažnju koga zapošljavaju. Pogledajte šta veliki ...

Saudijka prvi put na izboru za Mis Univerzuma

Saudijska Arabija će prvi put učestvovati na takmičenju "Mis univerzuma", što će biti istorijski događaj za tu islamsku zemlju. Rumi Alkatani, koja je ...

U američkoj igri na sreću izvučena nagrada od 1,13 milijardi dolara

U američkoj igri na sreću "Mega millions" dobitni tiket, u vrijednosti od 1,13 milijardi dolara, prodat je u Nju Džerziju. Procijenjeni dobitak je osmi ...

Koliko vrsta ćevapa ima?

Ćevapi su "štapići" od mljevenog mesa i tradicionalno su jelo u Bosni i Hercegovini. Sve generacije ih vole, a nadaleko su poznate razne "vrste" ćevapa ...

Saznajte koje vas drvo predstavlja u keltskom horoskopu

U svijetu drevnih keltskih tradicija, priroda je igrala ključnu ulogu u svakodnevnom životu i duhovnim vjerovanjima naroda. Jedan od najzanimljivijih ...

Otkriven tajni simbol na snimku Kejt Midlton

Video Kejt Midlton u kom je objavila svoju dijagnozu ovih dana je glavna tema u svijetu. Brojne kontroverze vezuju se za video počev od toga da je ...

Glogovac je trebalo da glumi u ovom filmu: "Kad je stao, svi su počeli da plaču"

Poslije šest godina snimanja i rada na projektu, film "48 sati i jedan minut" konačno je doživio svoju premijeru. Radnja filma inspirisana je tragičnim ...

U Hong Kongu zabilježena najviša temperatura u martu u 140 godina od 31,5 stepen

U Hong Kongu je danas zabilježana najviša temperatura u martu u posljednjih 140 godina od 31,5 stepeni Celzijusovih, saopštila je gradska ...

Mladoženjina poruka na cipelama

Tiktokerka @grecia.v.carr objavila je snimak sa svog vjenčanja koji je postao totalni hit i pregledan je više od 11.7 miliona puta. "Ovako se moj muž ...

Fotografije Makrona kako boksuje izazvale buru – sprema li se za duel sa Putinom?

Francuski predsjednik Emanuel Makron je izazvao buru na društvenim mrežama fotografijama kako vježba na vreći za udaranje. Korisnici se pitaju,  da li ...