Slijepi Miladin Dragojević i Svetlana Vojvodić vezani zajedno istrčali polumaraton

Slijepi Miladin Dragojević i Svetlana Vojvodić vezani zajedno istrčali polumaraton

Ljudski organizam u cijelosti funkcioniše na bazi dobro orkestriranog reda. Možda se ne čini tako, ali ispod površine kože smo svi jednaki, u svima nama kuca srce junaka koje samo treba da ispoljimo i svu svoju energiju usmjerimo na nešto fino, na rušenje barijera, na nove poduhvate i da iza sebe ostavimo neizbrisiv trag.

Upravo jedan takav poduhvat zajedničkim snagama izveli su Miladin Dragojević, član Atletskog kluba invalida Vrbas, i njegova prijateljica Svetlana Vojvodić, voditeljica na Nes radiju, koji su u petoj deceniji života istrčali do kraja "Dukat fit Banjaluka noćni polumaraton", koji je nedavno održan u gradu na Vrbasu.

Sve to možda i ne bi bilo toliko posebno da njih dvoje ovo nisu učinili međusobno svezanih ruku jer je Dragojević slijep, a Svetlana je, osim njegov partner u trčanju, bila i njegova vodilja.

Ovaj pedesetjednogodišnjak iz Čelinca kazao je da se na trčanje odlučio zbog samog sebe, ali i da pokaže da je sve moguće i da se sve barijere mogu srušiti kad to čovjek dovoljno želi. Dodao je da je nakon majskog polumaratona pokušavao naći entuzijaste koji bi trčali s njim.

"Prvo trčanje je bilo na polumaratonu u maju kad sam jedva izdržao jer sam se tek u aprilu počeo spremati za njega, ali za ovaj drugi sam se baš intenzivno spremao zajedno sa Svetlanom, kojoj sam zahvalan što je pristala na to", rekao je Dragojević.

Prema njegovim riječima, drugi polumaraton je lagano istrčao te naglasio da su ga na samom kraju obuzela neka posebna osjećanja koja je nemoguće riječima opisati.

"Kad sam istrčao, pitali su me kakav je osjećaj. Malo sam se našalio i osjećaj uporedio sa prvim izlaskom sa djevojkom i čekanjem prvog poljupca", rekao je Dragojević.

Kako kaže, trčanje ga ispunjava i lijepo se osjeća dok trči.

"Nije teško kad je čovjek spreman i psihički i fizički, ali bitno je i da pored sebe imate partnera koji je isto tako spreman, kako se ne biste u toku trke navlačili. Oboje smo bili dovoljno spremni da smo ga na kraju i istrčali", objasnio je Dragojević.

On kaže da kad se nađe ritam lako je trčati u paru, a ako ga zdravlje bude poslužilo vjerovatno će se i iduće godine prijaviti na maraton. Dodao je da ako bi našao nekoga ko bi mu finansijski pomogao, spremao bi se za maraton i ako bi ga istrčao - prijavio bi se i za Paraolimpijske igre u narednih nekoliko godina.

Kako kaže, nije u situaciji da sve to isfinansira sam, a kad bi imao nekog da mu pomogne mogao bi više da radi i da se sprema, a usput bi toga ko mu pomogne reklamirao tokom trka.

Svetlana Vojvodić, žena čiji je glas prepoznatljiv svima koji su bar jednom u životu slušali Nes radio, rekla je da je Miladina upoznala na banjalučkom polumaratonu, koji je održan u maju, jer su pored nje trčali Srđan Jakovljević i Miladin.

"Jakovljević je sa Miladinom, koji je potpuno slijep, istrčao polumaraton. Nakon toga Miladin me pitao da li bih trčala s njim sljedeći maraton, koji je održan 29. septembra, na šta sam rado pristala. Ovaj septembarski sam, za razliku od prvog, istrčala lako", ispričala je Vojvodićeva.

Kako kaže, kada je trka počela, malo je u početku strepila kako će to sve biti zbog toga što trči sa slijepom osobom, ali ju je on oduševio.

"U većini slučajeva on je bio taj koji je mene vukao i tek možda pri kraju sam ja malo više njega podsticala da trči", ispričala nam je Vojvodićeva.

Prema njenim riječima, mislila je da će joj dok su trčali smetati uže kojim su bili vezani, ali ga nisu osjetili ni u jednom trenutku jer su bili potpuno usklađeni.

U polumaratonu učestvovalo 1.200 trkača

"Dukat fit Banjaluka noćni polumaraton", koji je održan 29. septembra, okupio je više od 1.200 trkača iz zemalja regiona.

Centrom grada i šetališnim zonama osim takmičara iz zemalja regiona trčali su maratonci iz egzotičnih zemalja poput Čilea, Bolivije i Kolumbije.

Saudijka prvi put na izboru za Mis Univerzuma

Saudijska Arabija će prvi put učestvovati na takmičenju "Mis univerzuma", što će biti istorijski događaj za tu islamsku zemlju. Rumi Alkatani, koja je ...

U američkoj igri na sreću izvučena nagrada od 1,13 milijardi dolara

U američkoj igri na sreću "Mega millions" dobitni tiket, u vrijednosti od 1,13 milijardi dolara, prodat je u Nju Džerziju. Procijenjeni dobitak je osmi ...

Koliko vrsta ćevapa ima?

Ćevapi su "štapići" od mljevenog mesa i tradicionalno su jelo u Bosni i Hercegovini. Sve generacije ih vole, a nadaleko su poznate razne "vrste" ćevapa ...

Saznajte koje vas drvo predstavlja u keltskom horoskopu

U svijetu drevnih keltskih tradicija, priroda je igrala ključnu ulogu u svakodnevnom životu i duhovnim vjerovanjima naroda. Jedan od najzanimljivijih ...

Otkriven tajni simbol na snimku Kejt Midlton

Video Kejt Midlton u kom je objavila svoju dijagnozu ovih dana je glavna tema u svijetu. Brojne kontroverze vezuju se za video počev od toga da je ...

Glogovac je trebalo da glumi u ovom filmu: "Kad je stao, svi su počeli da plaču"

Poslije šest godina snimanja i rada na projektu, film "48 sati i jedan minut" konačno je doživio svoju premijeru. Radnja filma inspirisana je tragičnim ...

U Hong Kongu zabilježena najviša temperatura u martu u 140 godina od 31,5 stepen

U Hong Kongu je danas zabilježana najviša temperatura u martu u posljednjih 140 godina od 31,5 stepeni Celzijusovih, saopštila je gradska ...

Mladoženjina poruka na cipelama

Tiktokerka @grecia.v.carr objavila je snimak sa svog vjenčanja koji je postao totalni hit i pregledan je više od 11.7 miliona puta. "Ovako se moj muž ...

Fotografije Makrona kako boksuje izazvale buru – sprema li se za duel sa Putinom?

Francuski predsjednik Emanuel Makron je izazvao buru na društvenim mrežama fotografijama kako vježba na vreći za udaranje. Korisnici se pitaju,  da li ...

Kopač amater pronašao najveći grumen zlata u Engleskoj

Ričard Brok, koji se 35 godina amaterski bavi iskopavanjem zlata, pronašao je u brdima Šropšir najveći grumen zlata, težine 64, 8 grama, vrijedan 30.000 ...