Nigdje bez zimske opreme: Snježni nanosi u planinskim predjelima

Nigdje bez zimske opreme: Snježni nanosi u planinskim predjelima

Saobraćaj se u većem dijelu BiH odvija usporeno po mokrom ili zasniježenom kolovozu.

Na putnim pravcima Olovo-Kladanj, Tuzla-Bijeljina, Trnovo-Dobro Polje, kao i na području Romanije, obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere, saopšteno je iz BiH AMK-a.

Kako se ističe u izvještaju sa terena jak vjetar mjestimično stvara snježne nanose na putnim pravcima Strmica-Bosansko Grahovo-Resanovci i Ripač-Vrtoče-Bosanski Petrovac.

„Zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu, posebno na dionicama u višim planinskim predjelima kao i na mostovima i prilazima tunelima. Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i intervenišu na svim mjestima gdje je to neophodno. Vozače molimo za opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno za sve kategorije vozila“,  upozoravaju u BiH AMK-a

Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 7,5 tona nosivosti na graničnom prelazu Izačić.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH na graničnim prelazima: Velika Kladuša, Bosanski Brod i Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima za sada nema dužih zadržavanja.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4

Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.Čelinac-Kotor Varoš, zbog sanacionih radova od 07 do 18 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-5

Tranzit kroz Sarajevo, zbog pomjeranja terena obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse.Trg Maršala Tita u Bihaću - zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.

M-6.1

Prolaz kroz Mostar-zbog izgradnje glavnih kanalizacijskih kolektora, saobraća se usporeno uz ograničenje brzine.

M-16

Jajce- Crna Rijeka (lokalitet Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.

Karanovac-Crna Rijeka (u mjestu Bočac) zbog radova na izgradnji obilaznice saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Karanovac-Crna Rijeka, zbog radova na na miniranju kod HE Bočac 2 saobraćaj se obustavlja od 11 do 11:30 sati i od 13:30 do 14 sati.

M-16.2

Jablanica-Prozor, zbog sanacionih radova saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. Tokom dana moguće su povremene obustave do 1 sat.

M-17

Stup-Rajlovac, zbog izvođenja radova na izgradnji mosta obustavljen je saobraćaj na dionici od kružnog toka Briješće do raskrsnice ulica Rajlovac i Safeta Zajke. Alternativni pravac je preko kružnog toka Briješće na zaobilaznicu (dio autoputa A-1), te na petlju Butila i dalje u smijeru Zenice (Jošanica) ili Mostara (Vlakovo). Putnička vozila mogu koristiti i privremeno izgrađenu obilaznicu (makadam) u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

Zenica, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji mosta, saobraćaj je na petlji Blatuša potpuno obustavljen. Saobraćaj putničkih vozila odvija se preko petlje Radakovo, a teretnih vozila preko 7,5 tona nosivosti regionalnim putem R-445 i na petlju Lašva.

Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja  svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati).

M-18

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje-mogu saobraćati autobusi M3 klase (vozila sa više od 22 sjedišta i čija je najveća dozvoljena masa veća od 5 t) i vozila čija ukupna masa ne prelazi 16 tona, uz napomenu da na velikom klizištu koje se nalazi na stacionaži 7+700 u dužini od 20 m, ukupna širina puta iznosi 3 m, te da je isto obilježeno adekvatnom vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

REGIONALNI PUTEVI

R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) - zbog radova  na izgradnji  saobraćajnice i mosta  preko rijeke Ukrine, na snazi su povremene potpune obustave saobraćaja u trajanju do 45 minuta.

KANTON SARAJEVO

- Zbog izvođenja neophodnih sanacionih radova obustavljen je saobraćaj u ulici Mehe Porobića (od raskrsnice sa ulicom Oteška do raskrsnice sa ulicom Bare kod Stupa), a vozila saobraćaju alternativnim pravcem.

-Zbog izvođenja neophodnih radova usporeno se saobraća u ulici  Skenderija.

MOSTAR

Zbog sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj za vozila preko 7 tona na sjevernom ulazu u Mostar (na dijelu od Zalika do Narodnog pozorišta).  Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je južni ulaz u Mostar.

Hidrometeorološki zavod poslao upozorenje stanovnicima BiH

Narandžasto upozorenje na jak vjetar izdato je za naredna dva dana za većinu područja u BiH. Očekuju se udari vjetra od 40 do 70 kilometara na čas ...

Snijeg obijelio širom Srpske

Iako je zvanično nastalo proljeće, mnoge građane Republike Srpske jutros je dočekao pravi zimski dan. Naime, u jutarnjim satima kišu je zamijenio ...

Kakvo nas vrijeme očekuje u četvrtak

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra se očekuje uglavnom sunčano vrijeme uz porast temperature vazduha tokom dana, dok se prolazna kiša očekuje ...

Prvi dan proljeća

Јutros u 04.06 časova na sjevernoj hemisferi počelo je proljeće, dok je u isto vrijeme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počela jesen. Na ...

Sutra kiša i snijeg

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ sutra će u prvom dijelu dana biti toplo i oblačno, dok će od sredine dana naoblačenje sa sjeverozapada donijeti ...

Kako se naviknuti na pomjeranje sata?

I ove godine, kao i prethodnih, posljednje nedjelje u martu pomjeraćemo kazaljke na satu jedan čas unaprijed, s dva na tri časa. No, iako su svi ...

Februar najtopliji u modernoj istoriji

Protekli mjesec bio je najtopliji februar u modernoj istoriji, saopštila je danas evropska Služba za klimatske promjene "Kopernik". To je deveti mjesec ...

Stiže "prljava kiša", šta nas sve očekuje u martu?

Početak marta obilježiće natprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine, ali uz kišne intervale i oblačnost u većem dijelu Bosne i Hercegovine ...

Kakvo nas vrijeme očekuje sutra

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti promjenljivo oblačno i toplije vrijeme sa maksimalnom temperaturom vazduha do 19 stepeni ...

Stižu ogromne količine saharskog pijeska

Na samom kraju ovogodišnjeg februara, koji će  klimatološki ostati zabilježen kao jedan od najtoplijih, ako ne i najtoplija u istoriji  mjerenja ...