Đoković srušio Ćorića i obezbijedio kraj godine na prvom mjestu

Đoković srušio Ćorića i obezbijedio kraj godine na prvom mjestu

Najbolji teniser planete Novak Đoković plasirao se u treće kolo turnira u Beču pobjedom nad hrvatskim igračem Bornom Ćorićem 7:6 (11), 6:3.

Đoković je pobjedom nad Bornom obezbijedio da šesti put završi godinu kao prvi teniser svijeta, prestigao je Rodžera Federera, Rafaela Nadala i Džimija Konorsa i izjednačio se sa Pitom Samprasom.
 
Đoković, kao ni u prvom kolu protiv Filipa Krajinovića nije briljirao, ali je, po ko zna koji put, "snagom glave" pobijedio svog rivala.

Jer, kako drugačije objasniti da je prvi set dobio, nakon što je u dva gema njegov rival imao brejk lopte i igrao je bolje, a Novak je na kraju u taj-brejku spasao četiri set lopte i poveo.

Treba napomenuti da je više od sat i po vremena bilo bez brejk šansi na servisu rivala i do njih je došao tek na startu drugog seta.

Taj dio igre je donio i drugu priču u kojoj kao da je Novak igrao daleko rasterećenije, a kada se to desi, onda su i udarci sigurniji i precizniji.

Daleko od toga da se Ćorić predavao, naprotiv, stalno je bodrio sebe, ali je u trećem gemu poklekao na svoj servis, Novak je to iskoristio i do kraja samo pretio protivniku još ubjedljivijim porazom.

Prvi set je počeo lošim bekhendima Novaka i neuobičajeno velikim brojem grešaka ovim udarcem tokom uvodnih šest gemova.

Nijedan od igrača nije bio siguran, a bekhende je više igrao iz nužde nego iz potrebe.

Đoković je izostanak tajminga i preciznosti sa bekhend strane uspijevao da nadomjesti dobrim forhendima i solidnim servisom, mada se Ćorić na mahove branio i od tih udaraca kao da je u njega ušao Rafael Nadal.

Do sredine prvog seta nijedan od igrača nije dominantno dobijao svoje servis gemove i uglavnom se stizalo do 40:30 bez brejk lopti prije nego bi jedan od dvojice tenisera uzeo gem.

Tako je bilo sve do sedmog, kada je Ćorić odigrao prejak bekhend preko linije, pa preslab forhend u mrežu, dok Novak gem nije dobio as udarcem za 4:3 i prvi gem "sa nulom".

Ispratio ga je Ćorić i bez izgubljenog poena je izjednačio na 4:4, a onda je počeo da pravi prve veće probleme Đokoviću.

Novak je poslije lepog drajv-voleja za 30:15 izgubio dobijen poen na mreži, kada je poslao mekanu lopticu na mreži, mada je mogao "da bira" gdje će da prođe Ćorića.

Gađao je po sredini, Borna je to uhvatio smečom, a onda kada je u sljedećem poenu Novakova loptica završila u mreži.

Srbin je bio pasivan i iza linije, a Ćorić je djelovao sigurnije u svoje udarce. Prestao je da griješi i iz bekhenda, pa je bila opravdana bojazan da će Đoković pretrpjeti brejk.

Ipak, tada je proradio prvi servis koji je donio srpskom igraču tri kratka i dobra poena za 5:4. Ćorić je nastavio da drži konce igre u polju u svojim rukama i lako je došao do 5:5, a onda je na startu 11. gema izgubio jedan od najljepših poena u meču.

Sve je uradio kako treba, čak i skratio lopticu poslavši je pod mrežu Đokovića, koji je nekako uspio da odigra lob i nadigra volejem na mreži Ćorića za 15:0.

Revanširao se Borna skraćenom majsorijom za 30:15, a onda kao da je Novak u dva vezana poena potpuno ostao bez energije.

Tako je izbacio olako dva udarca za novu brejk loptu Ćorića koji ni nju nije iskoristio i prvi set je naposljetku ušao u 13. gem.

U taj-brejk Đokovića i Ćorića bi stao čitav jedan set nekih drugih igrača. Toliko preokreta, dobrih i loših udaraca i padova u igri.

Teško je opisati šta se sve tamo dešavalo, ali se na kraju sve svodi na nedostatak "hrabrosti" Ćorića u poenima kojima je mogao da reši taj dio igre u svoju korist.

A nije da nije imao šansi, čak četiri. Nije ih koristio, u dva navrata mu se stegla ruka, nije ubacio ono što je tokom seta, pa i taj-brejka pogađao i Đoković je svoju treću priliku iskoristio i poveo u setu koji je maltene bio izgubljen.

Već na startu drugog seta je bilo jasno da je ishod prethodnog ostavio posljedice i na jednom i na drugom igraču.

Samo što su kod Novaka one bile pozitivne, a kod Ćorića obrnute. Otud već u trećem gemu on popušta i pogađa mrežu, pa onda duplom greškom na prvoj brejk lopti u meču poklanja brejk Đokoviću za 2:1.

Sljedeći servis gem donio mu je nove probleme, dok se Đoković energetski uzdigao i počeo da igra angažovanije i agresivnije.

Krenuo je više da izlazi naprijed, nije više bio pasivan i daleko iza osnovne linije u prvom setu i to je davalo rezulatate.

Falilo mu je malo strpljenja i sreće kada je propustio tri brejk lopte u gemu za 4:1.

Ipak, u devetom gemu drugog seta Đoković pravi novi brejk i dolazi izuzetno važne pobjede.

 

(nezavisne.com)

Glavobolja za Pepa, Haland propušta meč

​Napadač Mančester Sitija, Erling Haland propustiće zbog povrede duel protiv Brajtona u Premijer ligi. Siti će u četvrtak od 21.00 čas gostovati ...

Najbolji skijaš u istoriji u 36. godini najavio povratak

Najbolji skijaš u istoriji Marcel Hirscher  se odlučio na povratak u Svjetski kup u 36. godini.  Hirscher, koji je rekordnih osam puta osvojio ...

Spaljena kaciga Nikija Laude će biti prodana na aukciji

Kaciga koju je austrijski vozač Formule 1 Niki Lauda nosio u trenutku kada je doživio tešku nesreću 1976. godine, biće prodana na aukciji. Riječ je o ...

Dobra vijest za selektore: Na Euro mogu povesti 26 igrača

Evropska fudbalska unija (UEFA) odobriće selektorima da u reprezentacije za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj pozovu 26 umjesto 23 igrača, prenosi danas Skaj ...

Novak Đoković – najbolji sportista na svijetu po peti put

Novak Đoković je najbolji sportista na svijetu. U ceremoniji Laureus akademije koja je večeras održana u Madridu po jubilarni 25. put srpski teniser ...

Maks Ferstapen slavio na Velikoj nagradi Kine

Vozač Red Bula Maks Ferstapen pobjednik je Velike nagrade Kine, pete trke u ovogodišnjoj sezoni Formule 1. Trostruki uzastopni svjetski šampion došao je ...

Novi svjetski rekord Duplantisa

Armand Mondo Duplantis oborio je svoj rekord u skoku sa motkom na Dijamanstkoj ligi u Sjamenu. Skokom od 6,24 nadmašio je svoje prethodno dostignuće od ...

Neočekivana odluka: Povukla se jedna od najboljih teniserki

Španska teniserka Garbinje Muguruza objavila je kraj profesionalne karijere na konferenciji za medije koja je održana danas. Posljednji meč odigrala u ...

Borac u Sarajevu igra novi derbi: Pobjeda otvara vrata raja

Fudbaleri Borca večeras gostuju na “Koševu“ gdje će imati priliku da naprave vjerovatno odlučujući korak ka osvajanju šampionske ...

Džudisti Banjaluke sjajni na Prvenstvu Republike Srpske

Džudo klub Banjaluka organizovao je proteklog vikenda Prvenstvo Republike Srpske za juniore i starije pionire. U sportskoj dvorani "Centar" učestovalo je ...