Utvrđivanje očinstva moguće i u trudnoći: Neko se raduje, neko tuguje

Utvrđivanje očinstva moguće i u trudnoći: Neko se raduje, neko tuguje

Sve više muškaraca u BiH traži provjeru očinstva, a od ukupnog broja podnesenih zahtjeva, skoro u 30 odsto slučajeva utvrdi se da podnosilac zahtjeva nije biološki otac djeteta, pokazala su DNK testiranja.

Zoran Obradović, šef DNK laboratorije Zavoda za sudsku medicinu RS, kazao je da  u prosjeku godišnje stigne od 60 do 70  zahtjeva za utvrđivanje očinstva, a svaki treći ili četvrti testirani muškarac nije otac djeteta.

"Trećina slučajeva su zahtjevi po nalogu suda, uglavnom žena koje dokazuju očinstvo, a dvije trećine po privatnom zahtjevu koji pokreću muškarci", kaže Obradović.

On dodaje da privatne zahtjeve uglavnom podnose očevi koji sumnjaju ili imaju neku informaciju da dijete nije njihovo.

"Od 20 do 30 odsto su negativna očinstva, odnosno podnosilac zahtjeva nije otac djeteta. To je procenat koji se uklapa u evropske, ali i svjetske prosjeke. Dakle, svaki treći ili četvrti testirani muškarac nije otac djeteta", naveo je Obradović.

Prema njegovim riječima, za podnošenje ovog zahtjeva ne treba saglasnost majke ako je muški roditelj upisan u matičnu knjigu rođenih kao otac djeteta.

"Zakon o porodičnim odnosima propisuje da otac koji sumnja da dijete nije njegovo može podnijeti sudu zahtjev za utvrđivanje očinstva do navršene prve godine djeteta, ali ima mogućnost to učiniti i kasnije u slučaju dobijanja informacija koje ukazuju da ima osnovanu sumnju", ističe Obradović.

Kako priča Obradović, prilikom saopštavanja rezultata nailaze na različite reakcije kod očeva.

"Dešavalo se da budu presrećni zbog rezultata, a dešava se da budu i razočarani, nezadovoljni. Znalo se desiti da prilikom saopštavanja rezultata bude i svađe, ali nije bilo nikakvih ekstremnih slučajeva", rekao je Obradović za "Nezavisne".

Dodaje da je utvrđivanje očinstva moguće i dok je beba još u majčinom stomaku, tačnije pred kraj prvog tromjesečja trudnoće.

Obradović je rekao da u Zavod ne stižu samo zahtjevi za utvrđivanje očinstva iz RS i BiH, već i iz susjednih država Srbije i Hrvatske.

U Institutu za genetičke resurse i biotehnologiju u Sarajevu godišnje bude podneseno do 80 zahtjeva za testiranje očinstva.

"Svaki četvrti do peti rezultat bude negativan", kazala je Jasmina Hindija-Čakar, šef laboratorije za forenzičku genetiku u Institutu, te ističe da zahtjevi mogu biti privatnog karaktera ili po nalogu suda.

Od osoba koje žele izvršiti testiranje, objašnjava Hindija-Čakarova, prikuplja se uzorak bukalne sluznice, ali i krv, dlaka, opušak ili žvaka, tačnije sve ono što sadrži DNK.

"Kad govorimo o rezultatima, reakcije su dvojake - neko želi, a neko ne želi da bude otac. Znalo se desiti da se obraduju ukoliko rezultati pokažu da nisu očevi", ističe Hindija-Čakarova.

Ivan Šijaković, sociolog, kazao je da postupak utvrđivanja očinstva posebno na odrasliju djecu djeluje neprijatno.

"Za djecu koja su u osnovnoj ili srednjoj školi to je brutalan postupak, jer je nemoguće to uraditi u tajnosti", kazao  je Šijaković.

Prema njegovim riječima, pokretanje postupka za utvrđivanje očinstva u većini slučajeva kada su djeca odraslija nepovoljno utiče na njihovu psihu, jer se dijete već naviknulo i formiralo svoj stav o ocu.

"Svaka provjera i sumnja djeluju frustrirajuće na dijete", dodao je Šijaković.

 

 

 

(Dajana Miljić, NN)

Amerika usvojila zakon kojim se zabranjuje TikTok, Kini dat rok od devet mjeseci da ga proda

Američki Senat je u potpunosti odobrio kontroverzni nacrt zakona, kojim se zabranjuje TikTok u SAD, međutim prvo je dat rok Kini da ga proda za devet ...

Banjaluka obilježava Dan grada

Banjaluka proslavlja Dan grada, u znak sjećanja na 22. april 1945. godine, kada je grad oslobođen od okupatora u Drugom svjetskom ratu. Program počinje ...

Banjalučke profesorice hemije donijele nova znanja iz Češke i Slovačke

Hemija je nauka koja i te kako može biti privlačna i zanimljiva kako za predavače, tako i za učenike, posebno kada se više vremena posveti praktičnom ...

Za Dan grada panoramskim busom besplatno na Banj brdo

Na Dan grada Banjaluke, 22. aprila saobraćaće Banj bus na relaciji od Tvornice obuće "Bema" do stanice u blizini spomenika na Banj brdu. Polasci od TO ...

Banjaluka: U nedjelju obustava saobraćaja u više ulica zbog biciklističke trke

Policijska uprava Banjaluka saopštila je da će u nedjelju, 21. aprila povodom održavanja Međunarodne biciklističke trke "Beograd–Banjaluka" na snazi ...

Glumci igraju za Sergeja Stupara

Predstava "Moje bivše, moji bivši", u koprodukciji Akademskog pozorišta SKC Niš i Studio teatra 078 iz Banjaluke, biće izvedena na sceni banjalučkog Doma ...

U Banjaluci "niče" šest novih kružnih tokova, u jednom i tulipani

Banjaluka će u narednih šest mjeseci dobiti novih šest kružnih tokova, a danas je započela izgradnja jednog od njih i to na raskrsnici Zapadnog tranzita i ...

Od danas direktan let Beograd-Mostar

Er Srbija od danas uspostavlja direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara, a kako je ranije najavljeno iz ove kompanije, srpski nacionalni avio-prevoznik ...

Skijaš poginuo u pokušaju da preskoči auto-put

Dvadesetjednogodišnji skijaš poginuo je dok je pokušavao da izvede “skijaški trik sa visokim rizikom” pokušavajući da preskoči auto-put u američkoj ...

O komunalnoj naknadi u Banjaluci i pristiglim opomenama

Tokom prošle sedmice mnogi Banjalučani su od Gradske uprave dobili opomene pred tužbu zbog neplaćanja komunalne naknade, ali ove opomene ne sadrže ...