Šta za pobjedu treba Bajdenu, a šta Trampu

Šta za pobjedu treba Bajdenu, a šta Trampu

Američki predsjednik Donald Tramp i njegov protivkandidat Džo Bajden vode neviđeno tijesnu izbornu trku za Bijelu kuću, satima nakon zatvaranja birališta u SAD-u.

Bajden trenutno ima 238 osiguranih elektorskih glasova prema agenciji AP, a Tramp 213. Još je sedam saveznih država, od kojih je u njih šest rezultat i dalje neizvjestan.

Prema New York Timesu to su: Nevada, Viskonsin, Mičigen, Pensilvanija, Sjeverna Karolina i Džordžija.

Tramp trenutno vodi u svim ovim državama osim Nevade i Viskonsina, s različitim postocima dosad prebrojanih glasova.

Tramp je do jutra vodio u svim ovim državama, ali u međuvremenu je došlo do dramatičnog preokreta u Viskonsinu, gdje je Bajden preuzeo vođstvo.

Trenutno je razlika vrlo mala - 49.4% za Bajdena prema 49.1% za Trampa, s 95% prebrojanih glasova. Ali i u Mičiganu se Trampova prednost upravo smanjila pred Bajdenom, pa je posljednji rezultat 49.3% za Trampa prema 49.1% za Bajdena, s 94% prebrojanih glasova.

Tramp je, vidno nezadovoljan takvim preokretom, jutros proglasio sebe pobjednikom preuranjeno, tvrdeći da je njegovo topljenje prednosti, zahvaljujući dopisnim glasovima koji se naknadno broje, "prevara američke javnosti i sramota za našu zemlju".

Međutim, brojanje glasova koji su pristigli, ali nisu prebrojani na dan izbora potpuno je legalno u svih 50 saveznih država SAD-a. A u 18 američkih saveznih država po zakonu se broje i dopisni glasački listići koji su pristigli poštom nakon dana izbora.

Mičegen, Viskonsin i Pensilvanija su inače donijele Trampu neočekivanu pobjedu nad Hilari Klinton 2016., kad ih je Tramp osvojio s ukupno manje od 70.000 glasova. Sada se čini da će ove tri države s američkog Srednjeg Zapada ponovo presuditi izbore.

Evo kako Tramp može pobijediti, a kako Bajden.

Tramp je u nešto težoj poziciji trenutno, s 213 elektorskih glasova prema 238 Bajdenovih. Ipak, sinoćnja pobjeda u Floridi i Teksasu svakako je dala vjetar u leđa Trampu. Bez ijedne od tih država, pogotovo bez Teksasa kao republikanske utvrde koja nosi čak 38 glasova, Trampov bi poraz bio izvjestan.

Ali i dalje mu treba pozamašnih 57 glasova. Ako dobije Džordžija (16 glasova) i Sjevernu Karolinu (15 glasova), koje već imaju 94% prebrojanih glasova i u kojima ima tijesno vodstvo, to bi ga dovelo do 244 glasa. Tu ulaze spomenute države Srednjeg Zapada kao ključ za Trampovu pobjedu.

Dobije li Tramp Pensilvaniju (20 glasova), to ga dovodi nadomak pobjede, sa 264 glasa. Dobije li osim toga i Viskonsin (10 glasova), imaće 274 glasa i pobjednik je.

Ako umjesto Viskonsina, u kojem Bajden trenutno vodi s tijesnih 0.7% prednosti i čak 95% prebrojanih glasova,

Tramp dobije Mičegen (16 glasova), u kojem vodi s čak 90% prebrojanih glasova (ali s prednošću od samo 0.3%), imat će 280 glasova i biće pobjednik.

Dakle, Pensilvanija se nameće kao zaista presudna država koju Tramp mora osvojiti. No sa 64% trenutno prebrojanih glasova, mogli bismo čekati danima da saznamo pobjednika - ako druge države u međuvremenu ne donesu pobjedu jednom ili drugom.

Naravno, moguće je, ali nešto manje vjerovatno, da Tramp dobije Mičigen i Viskonsin, ali ne i Pensilvaniju. To bi ga dovelo na tačno 270 glasova i donijelo mu pobjedu - a američkoj i svjetskoj javnosti znatno bi skratilo napeto iščekivanje rezultata, budući da je u ove dvije države ostalo još mnogo manje glasova za prebrojati nego u Pensilvaniji.

Zanimljivo je, međutim, da Washington Post predviđa da bi Tramp mogao "preokrenuti" čak i Arizonu, iako su AP i Fox News još sinoć proglasili projekciju Bajdena kao pobjednika u toj državi. Kad bi Tramp nekako dobio Arizonu, bilo bi mu daleko lakše, s 224 glasa.

Onda bi mogao odnijeti pobjedu i ako pobijedi samo još u Džordžiji, Sjevernoj Karolini (dvije zemlje u kojima vodi) i

1) Pensilvaniji - imao bi 275 glasova

2) Mičegenu - imao bi 271 glas ili eventualno

3) Viskonsinu i Nevadi - imao bi takođe 271 glas.

Naime, iako Bajden vodi u Nevadi, prednost mu se s brojanjem smanjuje, pa trenutno iznosi samo 0.6%. A s obzirom na to da je Nevada tek na 67% prebrojanih glasova, i tu se mogu očekivati svakakvi preokreti.

Bajdenu je do potrebnih 270 glasova put, barem u teoriji, lakši. On bi trebao dobiti Viskonsin (10 glasova) i Nevadu (6 glasova), u kojima trenutno vodi, što bi ga uz Arizonu (11 glasova), za koju su AP i Fox News ionako već projicirali da ide njemu, dovelo na 255 glasova.

Tada bi trebao dobiti još:

1) ili Mičigen i Pensilvaniju (287 glasova)

2) ili Mičigen i Sjevernu Karolinu (282 glasa)

3) ili Mičigen i Džordžiji (283 glasa)

Ono što Bajdenu svakako ide na ruku je to što dopisni glasovi, koji se i dalje prebrojavaju u nekim od ovih država "poprištima bitke", uglavnom idu na ruku njemu jer su demokratski glasači skloniji glasati poštom od republikanskih glasača.

U svakom slučaju, trebaćemo pričekati još najmanje nekoliko sati da bismo saznali pobjednika.

A u goroj varijanti, i nekoliko dana.

Za Dan grada panoramskim busom besplatno na Banj brdo

Na Dan grada Banjaluke, 22. aprila saobraćaće Banj bus na relaciji od Tvornice obuće "Bema" do stanice u blizini spomenika na Banj brdu. Polasci od TO ...

Banjaluka: U nedjelju obustava saobraćaja u više ulica zbog biciklističke trke

Policijska uprava Banjaluka saopštila je da će u nedjelju, 21. aprila povodom održavanja Međunarodne biciklističke trke "Beograd–Banjaluka" na snazi ...

Glumci igraju za Sergeja Stupara

Predstava "Moje bivše, moji bivši", u koprodukciji Akademskog pozorišta SKC Niš i Studio teatra 078 iz Banjaluke, biće izvedena na sceni banjalučkog Doma ...

U Banjaluci "niče" šest novih kružnih tokova, u jednom i tulipani

Banjaluka će u narednih šest mjeseci dobiti novih šest kružnih tokova, a danas je započela izgradnja jednog od njih i to na raskrsnici Zapadnog tranzita i ...

Od danas direktan let Beograd-Mostar

Er Srbija od danas uspostavlja direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara, a kako je ranije najavljeno iz ove kompanije, srpski nacionalni avio-prevoznik ...

Skijaš poginuo u pokušaju da preskoči auto-put

Dvadesetjednogodišnji skijaš poginuo je dok je pokušavao da izvede “skijaški trik sa visokim rizikom” pokušavajući da preskoči auto-put u američkoj ...

O komunalnoj naknadi u Banjaluci i pristiglim opomenama

Tokom prošle sedmice mnogi Banjalučani su od Gradske uprave dobili opomene pred tužbu zbog neplaćanja komunalne naknade, ali ove opomene ne sadrže ...

Kako možete ostvariti pravo na besplatnu pravnu pomoć u Srpskoj?

S obzirom na to da bi svi ljudi trebali biti jednaki pred zakonom, imati osiguranu pravnu zaštitu, pristup sudu, ali i drugim pravnim tijelima, tako imaju ...

Teslićanki Milijani, oboljeloj od karcinoma, potrebna pomoć humanih ljudi

Milijani Bugarinović Gavrić (39) iz Teslića, majci dvije djevojčice, dijagnostifikovan je karcinom jetre, a s obzirom na to da nije u mogućnosti da ...

Gradsko groblje Banjaluka o filmu "Gdje je Sara?": Beba sahranjena na Pobrđu

Gradsko groblje Banjaluka obratilo se javnosti povodom dokumentarnog filma "Gdje je Sara", a u saopštenju navode da je beba sahranjena na lokaciji ...