Srpski članovi zamrznuli rad u Agenciji za razvoj visokog obrazovanja

Srpski članovi zamrznuli rad u Agenciji za razvoj visokog obrazovanja

Zamjenik direktora i članovi Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH iz srpskog naroda do daljeg su zamrznuli svoj status, odnosno ne učestvuju u radu te agencije, rekla je Srni direktor Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske Biljana Vojvodić.

Vojvodićeva je navela da je to urađeno nakon što je Vlada ranije usvojila niz zaključaka i dala rok od sedam dana Agenciji na nivou BiH da javne univerzitete iz Srpske upiše u registar u BiH u skladu sa uspješno okončanim procesom akreditacije u Srpskoj, te utvrdila niz koraka koje će preduzeti ukoliko se to ne dogodi.

"Status naših predstavnika u Agenciji na nivou BiH je takav da zamrzavaju svoj status, odnosno ne učestvuju u radu te institucije. Oni nisu podnijeli ostavke, već ne particiraju u njenom radu", rekla je Vojvodićeva.

Kada je riječ o podnesenoj krivičnoj prijavi protiv direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Envera Halilovića zbog zloupotrebe službenog položaja, Vojvodićeva je navela da se čeka potez Tužilaštva BiH.

"Čekamo da prime prijavu i da se preduzmu određene radnje, odnosno pokrene postupak. Ne očekujemo da može doći do odbacivanja te prijave i nadamo se da će institucije raditi svoj posao", rekla je Vojvodićeva.

Ona je dodala da se čekaju informacije i o inicijativi za utvrđivanje odgovornosti i o razrješenju Envera Halilovića, koja je upućena Savjetu ministara.

Ministar za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević rekao je ranije da će Srpska, ukoliko ne prestanu blokade u vezi sa upisom javnih univerziteta u registar BiH, u okviru novog zakona o visokom obrazovanju definisati rješenja u pravcu nepriznavanja nadležnosti agencije na nivou BiH, što će u praksi podrazumijevati autonomni sistem visokog obrazovanja, akreditacije i osiguranja kvaliteta.

Vlada je ranije ocijenila da blokada upisa javnih univerziteta u Srpskoj u registar predstavlja čistu političku opstrukciju i pokušaj njihove diskreditacije, zaključivši da će tražiti i povlačenje rektora iz Srpske iz rada Rektorske konferencije na nivou BiH.

Vlada je o ovim zaključcima obavijestila Savjet ministara u tehničkom mandatu, Delegaciju EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunara Vigemarka.

Mogući protesti studenata

Premijer Republike Srpske Radovan Višković smatra da bi, ukoliko ne budu akreditovani univerziteti u Srpskoj, studenti trebalo da organizuju proteste kako bi ovo pitanje što prije bilo riješeno.

"Vlada Srpske dala je određene rokove koji ističu ovih dana, podnijela tužbu protiv direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Envera Halilovića jer nije akreditovao naše univerzitete, a obratili smo se i Evropskoj komisiji i Savjetu ministara", rekao je Višković.

On je istakao da je ovo pitanje izuzetno značajno za Vladu Srpske i oba javna univerziteta - u Banjaluci i u Istočnom Sarajevu.

"Ovo je, nažalost, sve dirigovano i nije se slučajno desilo", dodao je Višković.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Nemanja Babić naglasio je da će studenti organizovati proteste ukoliko univerziteti ne budu akreditovani. 

"Razgovaraćemo sa liderima studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu o narednim koracima. Nažalost, svi projekti su nam zaustavljeni, ali vjerujemo da će ovaj problem veoma brzo biti riješen", rekao je Babić. 

Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske i univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu predali su u petak, 12. aprila, Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Envera Halilovića, kojeg terete, između ostalog, za nesavjestan rad u službi, za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja i falsifikovanje isprave.

U krivičnoj prijavi navedeno je da je Halilović 29. marta odbio da izvrši upis rješenja o akreditaciji univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu u registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH, čime je postupio protivno odredbama Statuta Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH i Okvirnog Zakona o visokom obrazovanju u BiH.

Krivična prijava je podnesena u skladu sa zaključkom Vlade Srpske donesenim 3. aprila koja je tada ocijenila da blokada upisa javnih univerziteta u Srpskoj u registar predstavlja čistu političku opstrukciju i pokušaj njihove diskreditacije.

Istraživanje, ko u regionu ima najskupjli hljeb, duvan, meso, alkohol

Cijene hrane i bezalkoholnih pića, u koje spadaju hljeb i žitarice, meso i mlijeko, sir i jaja, u Crnoj Gori su niže od prosjeka u zemljama Evropske unije ...

Koje su navike prosječnog srpskog turiste u Crnoj Gori

Mnogi građani Srbije letuju u Crnoj Gori - evo koliko u prosjeku imaju godina, koliko novca troše, šta posjećuju. Turista iz Srbije koji ljetuje u Crnoj ...

Evropa se kuva na vrućini: Francuzi zatvorili škole, očekuje se preko 40 stepeni

Toplotni udar koji je zahvatio veliki dio Evrope od danas će se još pogoršati. Temperature veće od 40 stepeni očekuju se u Francuskoj i Španiji, a ...

Par iz Velike Britanije krenuo biciklom na put oko svijeta

Par iz Velike Britanije, Ed Levi (33) i Emili Kauard (30), krenuli su iz Londona biciklima na put oko svijeta, a njihovo putovanje dugo je čak 20.000 ...

Makron zahvalio Dodiku

Predsjednik Francuske Emanuel Makron zahvalio je predsjedavajućem i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku za poruku solidarnosti koju je poslao ...

Prva operacija na banjalučkoj kardiohirurgiji planirana u januaru

Do kraja decembra ove godine planirano je da u potpunosti bude opremljena kardiohirurgija Univerzitetsko kliničkog centra RS, te da se prva operacija na novoj ...

Bilčaru 14 godina za ubistvo Milovanovića

Goran Bilčar (29) iz Laktaša osuđen je na 14 godina za ubistvo Bojana Milovanovića (29) iz Kozarske Dubice kojem je 18. oktobra prošle godine zabio ...

Romantična komedija obara rekorde na Netfliksu

Dženifer Aniston i Adam Sendler udružili su se u novoj komediji "Murder Mystery" na Netfliksu i već ruši sve rekorde gledanosti. "Murder Mystery" je ...

Vozovi kasnili u Japanu, kolaps najsavršenije željeznice na svijetu

Japanska željeznica saopštila je da za saobraćajni kolaps prošlog mjeseca na ostrvu Kjušu odgovoran puž koji je izazvao kratak spoj na željezničkim ...

Dajmler povlači 60.000 Mercedesa na prepravku u Njemačkoj

Njemačka agencija za automobile (KBA) je prisilila kompaniju Dajmler da povuče u servise na prepravku 60.000 dizel-automobila u Njemačkoj. Oni, naime ...