Profesori njemačkog, matematike i fizike kao igla u plastu sijena

Profesori njemačkog, matematike i fizike kao igla u plastu sijena

Iako se za nedostatak profesora matematike, fizike i sličnih predmeta u RS već zna, pojedine obrazovne ustanove imaju problem i s pronalaskom profesora njemačkog jezika.

Kako kažu direktori škola, profesora najčešćeg drugog obaveznog jezika u školama nedostaje jer su otišli u zapadne zemlje.

Spasoje Vasiljević, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Doboj, kaže da ovoj školi trenutno ne nedostaje mnogo profesora, možda, kako kaže, za nekoliko časova, ali zasad to nije ništa alarmantno.

"Imali smo deficit na području Doboja kada su u pitanju profesori matematike, međutim to je sada popunjeno. Kada je u pitanju njemački jezik, u posljednje vrijeme je otišlo nekoliko profesora, ali nam to zasad ne ugrožava nastavni proces", rekao je Vasiljević za "Nezavisne".

Dodao je da je u suštini problem u kvalitetnom nastavnom kadru, jer imaju nedostatak inženjera elektrotehnike jake struje.

"Tu nismo uspjeli da se pokrijemo i trenutno nam obuku iz toga drže redovni profesori kroz honorarni rad jer na već dva konkursa nismo uspjeli dobiti kadar za to", rekao je Vasiljević.

Duško Ðurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Semberija, kaže da su u ovoj regiji imali problem s pronalaskom profesora matematike, fizike, informatike, a imali su u jednom periodu manjak profesora njemačkog jezika.

"Najviše se u našoj regiji traži profesor matematike. Kada su u pitanju njemački jezik i fizika, stalno je potražnja za tim profesorima i oni ne čekaju na zavodu za zapošljavanje", kazao je Đurić.

Smatra da je razlog za manjak profesora informatike taj što informatičari mogu naći stabilniji posao sa svojom strukom.

"Takođe,  profesora matematike i fizike nema mnogo jer sve manji broj učenika  se  odlučuje da studira ova dva predmeta", zaključio je Đurić.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije, kazao je da u banjalučkoj regiji profesora ne nedostaje, već da ih ima i viška.

Situacija po pitanju deficita nekih nastavnika nije mnogo drugačija ni u osnovnim školama.

"Uglavnom nam nedostaju nastavnici njemačkog jezika i matematike. Škola u nedostatku kadra može angažovati studente završnih godina iz tih predmeta", kaže Predrag Račanović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u bijeljinskoj regiji.

Kako kaže, razlog nedostatka ovog kadra je taj što se studenti ne pronalaze u matematici ili njemačkom jeziku.

Dodao je da problem nedostatka takvog nastavnog kadra traje već godinama.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, kazao je da je poznato da postoji manjak određenih grupacija profesora, a uvijek su deficitarni profesori matematike, fizike i prirodnih nauka.

"Ova zanimanja treba njegovati i tražiti određene benefite za studente tih grupa predmeta, kako bi ti studenti imali neke pogodnosti prilikom studiranja i upisa jer je to zanimanje teško", kazao je Gnjatić.

Kako kaže, obrazovan kadar treba da zadržimo na našim prostorima, jer ko će nam učiti mlađe generacije ako nam naši obrazovani profesori, nastavnici i učitelji odu u druge zemlje.

"Poznato mi je da je nedostatak i profesora njemačkog jezika kao drugog stranog jezika u obrazovanju i vjerujem da će oni koji su za to nadležni prepoznati potrebe i usklađivati upisnu politiku i tražiti rješenja za ovaj problem", istakao je Gnjatić.

 

(nezavisne.com)

Smanjena prodaja automobila u Evropi

Evropska auto industrija bilježi pad prodaje sedmi mjesec zaredom. U nekoliko zemalja članica Evropske unije privreda je usporila, što je za proizvođače ...

Rajf za kosu, praktičan izraz svakodnevnog stila

Uprkos dugogodišnjoj pauzi na modnoj sceni, rajf se opet nalazi u prvom planu podsjećajući publiku da je riječ o vanvremenskom komadu koji se lako ...

Atina od Berlina traži 300 milijardi evra odštete za nacističku okupaciju

Grčki parlament će u srijedu odlučiti da li Grčka treba da traži ratnu odštetu od Njemačke u vrijednosti od 300 milijardi evra, što je iznos koji se u ...

Mitovi i legende o djetelini sa četiri lista

Djetelina s četiri lista je poznata kao najveći simbol sreće. Takođe simbolizuje četiri godišnja doba i četiri strane neba. Kada čovjek vidi takav ...

Nema pomora pčela u BiH

Iako se pčelari iz Hrvatske i Srbije žale kako u svojim košnicama primjećuju pomor pčela, a kao mogući razlog tamošnji stručnjaci navode visoke ...

Čović: Raspodijelili smo ministarstva u Savjetu ministara

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, rekao je da su na današnjem sastanku predstavnika SNSD-a, SDA i HDZ-a, raspodijelili resore, te da je HDZ dobio ...

"Čudo" u Notr Damu: Oštećen samo oltar, orgulje sačuvane

Prema riječima Lorana Pradea, direktora kulturnog nasleđa Notr Dama, samo oltar iz 1989. godine oštećen je kada se u sinoćnjem požaru urušio krov ove ...

Ford predstavio novi ključ za najpopularnije modele

Vjerovali ili ne, usprkos crossover maniji, to su još uvijek Fiesta i Focus. Budući vlasnici ovih modela će ubuduće biti bezbrižniji kad su u pitanju ...

Umjetnička djela iz Notr Dama se prebacuju u Luvr

Umjetnička djela evakuisana iz katedrale Notr Dam tokom požara biće prebačena u muzej Luvr, izjavio je danas novinarima francuski ministar kulture Frank ...

Nijemci sve bogatiji, plate rastu, nezaposlenost pada

Stanovnici Njemačke su posljednjih godina postali bogatiji, ali je raspodjela bogatstva i dalje neravnomjerno raspoređena pa najbogatijih deset odsto ...