Prevoznici čekaju Stanivukovića: Nema prodaje mjesečnih karata

Prevoznici čekaju Stanivukovića: Nema prodaje mjesečnih karata

Iako je sutra trebala da počne prodaja mjesečnih karata, to još neće moći biti ostvarivo jer nije održan sastanak prevoznika s gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem, na kojem se trebalo razgovarati o podršci javnom prevozu.

Naime, udruženje prevoznika je tražilo da se 23. avgusta održi hitan sastanak na kojem bi se govorilo o konkretnim mjerama podrške u cilju opstanka i očuvanja gradskog i prigradskog saobraćaja, ali do njega još nije došlo.

Dejan Mijić, direktor "Autoprevoza", kazao je za "Nezavisne novine" da su iz Gradske uprave dobili odgovor da će im javiti kada će biti održan sastanak.

"Sutra je trebala da počne prodaja mjesečnih karata, ali definitivno nećemo moći početi s prodajom. Mi smo ostvarili ogromne gubitke i ne možemo dalje da srljamo u propast preduzeća", rekao je Mijić. 

Ističe da je evidentan drastičan pad broja putnika te da se postavlja pitanje zašto da voze džaba i time stvaraju sebi i gradu još veće troškove. 

Kako kaže, nada se da će sastanak biti održan što prije, jer je, prema njegovim riječima, postojao nagovještaj da bi se rebalansom budžeta mogla obezbijediti sredstva za pomoć, odnosno za saniranje gubitaka koje su imali.

Momir Vujasin, direktor "Aldemo tursa", kaže da još čekaju na sastanak s gradonačelnikom.

"Nadamo se da će uskoro doći do sastanka i dogovora o podršci gradskom prevozu", rekao je Vujasin za "Nezavisne novine". 

Gradonačelnik Draško Stanivuković je rekao da je protiv jedne vrste ucjene koja je sada na dnevnom redu od strane prevoznika. 

"A to je, ako mi ne damo podršku ili ne konkretizujemo sastanak prije nekog datuma koji su oni zacrtali, da oni neće da vrše javni prevoz. Javni prevoz je ugovorena obaveza, a ugovor je potpisan prije mog dolaska", kazao je Stanivuković.

Kako kaže, javni prevoz se mora odvijati, te je pozvao prevoznike da počnu s redovnom prodajom mjesečnih karata. Ističe da će dinamiku i vrijeme sastanka odrediti grad i gradonačelnik. 

"Mi ćemo ih pozvati, jer ako smo dali riječ da ćemo im izaći u susret, onda treba pustiti da grad neke stvari uradi. Rebalans nije neka mala igra, a rebalans i budžet nisu nešto što se radi za nekoliko dana ili sedmica, jer moramo da sagledamo koliko sredstava imamo i da odredimo prioritete", kazao je Stanivuković.

Stanivuković je rekao da je grad do sada dao 300.000 KM direktne podrške javnom prevozu, a 150.000 KM kroz postojanje povoljnijeg javnog prevoza.

Mijić: Prevoznici grcaju u dugovima

Dejan Mijić, direktor "Autoprevoza", kaže da sva preduzeća kupuju vrlo skupa vozila na kredite, a da su prošle godine, zahvaljujući olakšicama, moratorijumima i grejs periodu otplate, zaustavili otplatu kredita. 

"Međutim, to je sada sve došlo na naplatu i svi su u ogromnim problemima, a sada naši prihodi jedva pokrivaju gorivo i dio plata", rekao je Mijić. 

Prema Mijićevim riječima, nakon što su prevoznici uradili polugodišnji izvještaj, ustanovljeno je da se radi o ogromnim gubicima, te da su isti veći nego prošle godine.

"Sada je došlo i do drastičnog rasta cijena goriva, rezervnih dijelova itd., a troškovi su porasli u odnosu na period prije korone od 10 do 20 odsto", kazao je Mijić. 

Kralj Čarls se obratio naciji: Evo šta je rekao o njegovoj i Kejtinoj bolesti

Čarlsovo audio obraćanje emitovano je u skupštini u katedrali u Vorčesteru u njegovom odsustvu, zbog monarhovog kontinuiranog liječenja raka. On je ...

Domovi zdravlja u Srpskoj: Krpelji već grizu

Dolaskom toplijih dana građani Srpske izlaze u prirodu, posjećuju parkove i time se izlažu riziku od ujeda krpelja, pa su tako iz domova zdravlja širom ...

Preminula Slađana Milošević

Avangardna umjetnica i pjevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana ...

Biznismen dijelio novac, više mrtvih u stampedu za tri evra

Najmanje četiri žene poginule su u Nigeriji u stampedu dok se masa gurala da uzme novac koji je poklanjao lokalni biznismen, saopštila je policija. U ...

Zima se vratila na planinu, mart najljepši za skijanje

Na Јahorini pada snijeg i očekuje se da će do kraja dana sloj novog pokrivača iznositi od 10 do 15 centimetara, a nove padavine omogućile su poboljšane ...

Preminuo Abdulah Sidran scenarista filmova "Sjećaš li se Dolly Bell?” i “Otac na službenom putu”

Abdulah Sidran, bh. pjesnik i filmski scenarista filmova kao što su “Sjećaš li se Dolly Bell?” i “Otac na službenom putu” preminuo je večeras u ...

U Srpskoj sutra Dan žalosti

U Republici Srpskoj sutra će biti Dan žalosti, objavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. "Želimo da na taj način odamo počast nevinim ...

Danas Svjetski dan voda

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. marta kako bi se skrenula pažnja na važnost očuvanja vode za piće. Obilježavanje ovog dana određeno ...

Borbu s karcinomom dojke u Srpskoj vode žene sve mlađe dobi

Borbu s karcinomom dojke iz dana u dan u Republici Srpskoj vodi sve više pacijentkinja, a nažalost, opaka bolest sve češće biva dijagnostikovana i kod ...

Radojičić nakon tri godine medijske ćutnje o političkom angažmanu: Idem dalje svojim putem (VIDEO)

Igor Radojičić, bivši gradonačelnik Banjaluke, u prvom intervju nakon tri godine medijske tišine, poručio je da se vjerovatno vraća u politiku iako mu ...