Plata doktora u Srpskoj oko 1.390, a medicnske sestre 798 KM

Plata doktora u Srpskoj oko 1.390, a medicnske sestre 798 KM

 

Strukovni sindikat doktora medicine obmanuo je javnost i članstvo najavom štrajka, jer generalni štrajk može da organizuje jedino većinski reprezentativni sindikat, rečeno je Srni u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

U Ministarstvu ne dovode u pitanje da je Strukovni sindikat doktora medicine reprezentativan, ali ističu da nema status većinskog reprezentativnog sindikata.

“Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kao što smo više puta naglašavali, otvoreno je za konstruktivne razgovore sa svim partnerima čiji je cilj unapređenje rada zdravstenog sistema Srpske”, poručili su u Ministarstvu.

U Ministarstvu podsjećaju ovaj sindikat da prema važećim zakonskim propisima Ministarstvo i Vlada Republike Srpske ni na koji način nisu nadležni za utvrđivanje minimalnog procesa rada za vrijeme štrajka.

U resornom ministarstvu ističu da je Strukovni sindikat doktora medicine naveo netačne podatke, odnosno poređenja primanja zdravstvenih radnika u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/.

“Potpuno su netačne tvrdnje da je osnovna plata doktora medicine u Republici Srpskoj 976 KM, a plata specijaliste 1.381 KM. Strukovni sindikat svjesno obmanjuje javnost i članstvo iznoseći podatak da je osnovna plata medicinske sestre u Srpskoj 436 KM, pritom navodeći da je u FBiH više nego duplo veća”, naglašavaju u Ministarstvu.

Prema relevantim podacima sa kojima raspolaže Ministarstvo, doktor medicine, u zavisnosti u kojoj javnoj zdravstvenoj ustanovi je zaposlen u prosjeku ima osnovnu platu od oko 1.260 KM, a ukupna primanja oko 1.390 KM.

“Specijalisti u prosjeku imaju osnovnu platu od oko 1.680 KM, a ukupna primanja od oko 1.998 KM, dok supspecijalisti imaju osnovnu platu od oko 1.820 KM, a ukupna primanja u prosjeku od oko 2.120 KM”, navode u Ministasrtvu.

Kada je riječ o medicinskim sestrama i tehničarima, u zavisnosti od zdravstvene ustanove prosječna osnovna plata iznosi oko 705 KM, a ukupna prosječna mjesečna primanja oko 798 KM.

U resornom ministarstvu napominju da su iznosi plata zdravstvenih radnika regulisani Zakonom o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva i da je najmanji definisani koeficijent za medicinske tehničare pet, za doktore medicine od devet do 10, za specijaliste od 12 do 13, a za supspecijaliste od 13 do 14.

“Strukovni sindikat doktora medicine obmanuo je javnost i iznoseći netačne podatke o navodnom odlasku u inostranstvo 53 specijalista za mjesec i po dana. Na osnovu podataka iz svih zdravstvenih ustanova u Srpskoj, Ministarstvo je javno saopštilo da je broj onih koji su raskinuli radni odnos u zdravstvenim ustanovama za cijelu 2017. godinu 61 doktor medicine i 175 medicinskih tehničara”, ističu u Ministarstvu.

U ovom ministarstvu smatraju krajnje nekorektnim da se zdravstveni radnici, koji odgovorno i požrtvovano rade svoj posao, zloupotrebljavaju na ovakav način i da im se obećavaju nerealne stvari poput povećanja plata od 25 odsto.

Ministarstvo poručuje da se nikada nije protivilo poboljšanju materijalnog položaja radnika u zdravstvu, ali da neće obećavati nešto što nije realno ili dugoročno održivo u zdravstvenom sistemu.

“Ukoliko Strukovni sindikat doktora medicine napusti praksu iznošenja neistinitih podataka u svrhu politizacije položaja radnika u zdravstvu spremni smo da razgovaramo i zajednički radimo s ciljem unapređenja zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj”, zaključili su u Ministarstvu zdravlja.

Glavni odbor Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske jednoglasno je donio odluku o formiranju Štrajkačkog odbora, a za predsjednika je izabran hirurg Bolnice u Zvorniku Goran Bjeković.

Na sjednici Glavnog odbora konstatovano je da Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo do danas nisu dostavili odgovor na zahtjev i naknadne urgencije ovog sindikata za povećanje plata zbog čega je donesena odluka da se nastavi sa pripremama za stupanje u zakoniti štrajk u grani djelatnosti bolnica i grani djelatnosti medicinske i stomatološke prakse.

 

(Srna, NN)

Amerika usvojila zakon kojim se zabranjuje TikTok, Kini dat rok od devet mjeseci da ga proda

Američki Senat je u potpunosti odobrio kontroverzni nacrt zakona, kojim se zabranjuje TikTok u SAD, međutim prvo je dat rok Kini da ga proda za devet ...

Banjaluka obilježava Dan grada

Banjaluka proslavlja Dan grada, u znak sjećanja na 22. april 1945. godine, kada je grad oslobođen od okupatora u Drugom svjetskom ratu. Program počinje ...

Banjalučke profesorice hemije donijele nova znanja iz Češke i Slovačke

Hemija je nauka koja i te kako može biti privlačna i zanimljiva kako za predavače, tako i za učenike, posebno kada se više vremena posveti praktičnom ...

Za Dan grada panoramskim busom besplatno na Banj brdo

Na Dan grada Banjaluke, 22. aprila saobraćaće Banj bus na relaciji od Tvornice obuće "Bema" do stanice u blizini spomenika na Banj brdu. Polasci od TO ...

Banjaluka: U nedjelju obustava saobraćaja u više ulica zbog biciklističke trke

Policijska uprava Banjaluka saopštila je da će u nedjelju, 21. aprila povodom održavanja Međunarodne biciklističke trke "Beograd–Banjaluka" na snazi ...

Glumci igraju za Sergeja Stupara

Predstava "Moje bivše, moji bivši", u koprodukciji Akademskog pozorišta SKC Niš i Studio teatra 078 iz Banjaluke, biće izvedena na sceni banjalučkog Doma ...

U Banjaluci "niče" šest novih kružnih tokova, u jednom i tulipani

Banjaluka će u narednih šest mjeseci dobiti novih šest kružnih tokova, a danas je započela izgradnja jednog od njih i to na raskrsnici Zapadnog tranzita i ...

Od danas direktan let Beograd-Mostar

Er Srbija od danas uspostavlja direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara, a kako je ranije najavljeno iz ove kompanije, srpski nacionalni avio-prevoznik ...

Skijaš poginuo u pokušaju da preskoči auto-put

Dvadesetjednogodišnji skijaš poginuo je dok je pokušavao da izvede “skijaški trik sa visokim rizikom” pokušavajući da preskoči auto-put u američkoj ...

O komunalnoj naknadi u Banjaluci i pristiglim opomenama

Tokom prošle sedmice mnogi Banjalučani su od Gradske uprave dobili opomene pred tužbu zbog neplaćanja komunalne naknade, ali ove opomene ne sadrže ...