Nektarios Stelakis: Djeci pričajte priče i budite iskreni prema njima

Nektarios Stelakis: Djeci pričajte priče i budite iskreni prema njima

 

Iako se savremene tehnologije doživljavaju kao nešto dobro, one nisu dobre za djecu jer dijete treba da razvije svoju ličnost što može samo izlazeći napolje, igrom sa drugom djecom, vršnjacima, roditeljima i okruženjem, smatra Nektarios Stelakis, predsjednik OMEP-a (Svjetska organizacija za predškolsko obrazovanje) Evrope.

"Za dijete je najvažnije da sjedi u krilu roditelja, da ga roditelj zagrli, a poslije da izađe napolje da se igra, dakle ono emocionalno i socijalno, dok je sve ostalo sekundarno", rekao je Stelakis.

On kaže da je značaj u kulturi porodice, gdje ističe primjer svoje porodice u kojoj se mnogo vremena provodi napolju, te se djeci ne naređuje da izađu napolje i igraju se, nego to urade oni svi zajedno.

Danas prema djeci treba biti otvoren i iskren, kaže Stelakis, ali uz veliku dozu opreza, jer je današnji svijet previše okrutan. Dešavaju se strašne stvari koje djeci ne možemo da objasnimo, ne treba ih praviše izlagati, te ih na taj način zaštititi. On takođe naglašava da je djeci od velikog značaja pričati priče.

"Važna je saradnja između roditelja i vaspitača u vaspitno-obrazovnom procesu, a nikako dominacija jednih nad drugima. Saradnja znači da smo na zajedničkom putu u različitim ulogama da doprinesemo dobro za našu djecu. Vaspitači i učitelji jasno znaju šta treba da rade i njihova uloga je jasna, te u to roditelj ne treba da se miješa, nego treba zajedno da sarađuju", kaže Stelakis.

Dodaje da su vaspitačima i učiteljima ministarstvo i obrazovna politika propisali šta treba da rade.

Istakao je da dijete mora da se socijalizuje, da u društvu postoje određena pravila i ono ih mora prihvatati i odrastati s njima.

"Za dijete nije dobro da odrasta kao car, da caruje i određuje roditeljima šta da rade, ali s druge strane ne treba ni da odrasta kao u armiji", rekao je Stelakis.

On kaže da je u Grčkoj veoma popularan pristup u odgoju djeci koji se zasniva na istraživanju, a ne podučavanju gotovih znanja.

Naglasio je da je jako bitno da se razmisli o ulozi roditelja jer svi smatramo da je to najvažniji dio našeg života, ali da znamo biti ljuti kada dijete želi da mu se čita knjiga ili se s njim izađe napolje. Roditeljstvo ne treba da se doživljava kao "mali lopov koji stalno uzima vrijeme", već mu se treba posvetiti. Dodao je da su roditelji ranije mnogo teže odgajali djecu, jer nisu imali uslove koje imaju današnji roditelji.

Stelakis kaže da je u Banjaluci kako bi razmijenio ideje sa strukom i razgovarao o predškolstvu, da se sretne sa djecom, razgovara sa kolegama na Univerzitetu, kao i vaspitačima u predškolskim ustanovama, te da mu je veoma važno da razumije kontekst u kome se predškolsko vaspitanje i obrazovanje razvijaju u našoj zemlji.

"Izuzetno je važno da imamo snažan dijalog sa svim akterima koji su zainteresovani za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u vašem društvu sa porodicama, predškolskim vaspitačima, predstavnicima akademske zajednice i političarima. Ono što bi trebalo da bude dio tog dijaloga jeste da se izradi svojevrstan plan, koji bi odredio šta bi to trebalo da se uradi u narednom vremenu", rekao je Stelakis.

Kada je u pitanju predškolstvo, za njega je važno da se izdvoje dvije stvari, da se poštuje različita pozadina, odnosno poleđina djece onih koji učestvuju u predškolskom vaspitanju i obrazovanju, a druga je da se prioritet da djeci koja dolaze iz deprimirajućih sredina i marginalizovanoj djeci, te onoj djeci koja imaju manje mogućnosti.

"Moramo da vodimo računa o potrebama porodice, koju moramo doživljavati kao partnera za poboljšavanje kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja, a druga stvar je razmišljanje o radnoj snazi, odnosno vaspitačima", rekao je Stelakis.

Dodaje da vaspitači moraju biti izuzetno dobro obaviješteni, obrazovani, moraju dobro razumjeti predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Istakao je da je Nacionalni korikulum RS kao knjiga jako dobar, te da kao takav mora biti primijenjen u praksi, odnosno da ga vaspitači moraju dobro razumjeti da bi te smjernice primijenili s djecom.

Biografija

 Profesor dr Nektarios Stelakis zaposlen je na Univerzitetu u Patrasu (Grčka), Odjelu za obrazovne nauke i obrazovanje u ranom djetinjstvu. Predaje pismenost i prakse podučavanja u obrazovanju u ranom djetinjstvu. Završio je osnovni studij na Pedagoškoj akademiji u Solunu (1987) i na Odjelu za obrazovanje u ranom djetinjstvu na Univerzitetu u Patrasu (1997). Stekao je zvanje MA u razvoju govora na Univerzitetu u Eseksu, Engleska (1999). Doktorat je radio na Univerzitetu u Patrasu. Radio je kao učitelj u osnovnoj školi, a u periodu od 2005. do 2009. godine bio je predsjednik Nacionalnog komiteta Svjetske organizacije za predškolsko obrazovanje OMEP-a Grčke. Učestvovao je u brojnim skupovima širom svijeta i Evrope, koji su usmjereni ka predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

 

Izvor: nezavisne.com

Glumci igraju za Sergeja Stupara

Predstava "Moje bivše, moji bivši", u koprodukciji Akademskog pozorišta SKC Niš i Studio teatra 078 iz Banjaluke, biće izvedena na sceni banjalučkog Doma ...

U Banjaluci "niče" šest novih kružnih tokova, u jednom i tulipani

Banjaluka će u narednih šest mjeseci dobiti novih šest kružnih tokova, a danas je započela izgradnja jednog od njih i to na raskrsnici Zapadnog tranzita i ...

Od danas direktan let Beograd-Mostar

Er Srbija od danas uspostavlja direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara, a kako je ranije najavljeno iz ove kompanije, srpski nacionalni avio-prevoznik ...

Skijaš poginuo u pokušaju da preskoči auto-put

Dvadesetjednogodišnji skijaš poginuo je dok je pokušavao da izvede “skijaški trik sa visokim rizikom” pokušavajući da preskoči auto-put u američkoj ...

O komunalnoj naknadi u Banjaluci i pristiglim opomenama

Tokom prošle sedmice mnogi Banjalučani su od Gradske uprave dobili opomene pred tužbu zbog neplaćanja komunalne naknade, ali ove opomene ne sadrže ...

Kako možete ostvariti pravo na besplatnu pravnu pomoć u Srpskoj?

S obzirom na to da bi svi ljudi trebali biti jednaki pred zakonom, imati osiguranu pravnu zaštitu, pristup sudu, ali i drugim pravnim tijelima, tako imaju ...

Teslićanki Milijani, oboljeloj od karcinoma, potrebna pomoć humanih ljudi

Milijani Bugarinović Gavrić (39) iz Teslića, majci dvije djevojčice, dijagnostifikovan je karcinom jetre, a s obzirom na to da nije u mogućnosti da ...

Gradsko groblje Banjaluka o filmu "Gdje je Sara?": Beba sahranjena na Pobrđu

Gradsko groblje Banjaluka obratilo se javnosti povodom dokumentarnog filma "Gdje je Sara", a u saopštenju navode da je beba sahranjena na lokaciji ...

Osobe s autizmom trebaju zagrljaj društva

Svjetski dan svjesnosti o autizmu svake godine se obilježava 2. aprila, s ciljem povećanja svijesti o ovom poremećaju, čije su karakteristike abnormalnost ...

Stari stanovi u Srpskoj dostižu cijenu novih

Stanovi u staroj gradnji na dobroj lokaciji u Srpskoj dostižu i višu cijenu od novogradnje na periferiji, ističu sagovornici "Nezavisnih novina" iz ove ...