Međunarodni dan slobode sedme sile u BiH dočekan u teškoj situaciji

Međunarodni dan slobode sedme sile u BiH dočekan u teškoj situaciji

Novonastala situacija prouzrokovana virusom korona uticala je i na rad medija i novinara širom RS te su oni Međunarodni dan slobode sedme sile dočekali u jednoj od najtežih situacija nakon rata u BiH.

Korona je ugrozila rad i poslovanje medija, kako u RS tako i u BiH, za šta im je potrebna pomoć od države za prevazilaženje teške novonastale situaciji.

Medijskim radnicima ovaj dan čestitalo je i Udruženje novinara RS te pozvalo vlasti da pri kreiranju ekonomskih mjera ne zaborave one bez kojih njihov rad ne bi bio vidljiv. Naveli su da novinari svoj dan ove godine dočekuju svakodnevno izloženi zdravstvenom riziku i potencijalnoj infekciji, u nastojanju da prikupe informacije neophodne javnosti. Ovo udruženje naglasilo je i da je poslije izbijanja epidemije virusa korona u RS i uvođenja restriktivnih mjera značajan broj djelatnosti obustavio rad.

"Situacija je teža u štampanim medijima, koji su izgubili značajan dio prostora za prodaju izdanja koja su nastavili da proizvode", kažu u ovom udruženju.

Savjet za štampu i online medije u BiH podsjetio je javnost na iznimno važnu ulogu medija, što se posebno pokazalo u vrijeme globalne krize izazvane pandemijom u kojoj se trenutno nalazimo.

"Tačna, provjerena i blagovremena informacija u ovim teškim okolnostima, kada se stotine hiljada ljudi širom svijeta bore za život, od velike je važnosti i doslovno može spasiti ljudski život", navode u ovom savjetu i ističu da novinari dodatno danas izlažu riziku svoj život i živote članova svojih porodica svakodnevno izvještavajući o borbi sa kovidom-19. Dodaju da su se, pored toga, medijske kuće našle u velikoj ekonomskoj krizi pod pritiskom troškova, pada tiraža i drastičnog smanjenja priliva zarade od oglašivača.

Upravni odbor Udruženja "BH novinari" pozvao je sve novinare, urednike i druge medijske radnike na zajedničko suprotstavljanje otvorenim, ciljanim i učestalim kršenjima novinarskih prava i medijskih sloboda u BiH.

"Od maja prošle godine do ovogodišnjeg praznika slobodnog novinarstva, 'BH novinari' su zabilježili 49 fizičkih napada, prijetnji smrću i političkih pritisaka", navode iz Udruženja "BH novinari" i dodaju da su u anketi "BH novinara" i Fondacije "Friedrich Ebert" građani ove godine iskazali najviši stepen povjerenja u medije.

U zajedničkoj izjavi međunarodnih institucija i ambasada u BiH povodom Svjetskog dana slobode medija, navodi se da tačno i nepristrasno izvještavanje nikada nisu bili važniji nego tokom aktuelne epidemije virusa korona.

"Dozvolite nam da vam zahvalimo na važnom poslu koji obavljate tokom trenutne krize, držeći javnost informisanom bez obzira na ozbiljne rizike po zdravlje kojima ste izloženi", ističe se u izjavi.

Predstavnici Saveza sindikata RS i granskih sindikata su svim medijskim kućama, novinarima, urednicima i medijskim radnicima čestitali 3. maj uz ocjenu da novinari i zaposleni u elektronskim i štampanim medijima obavljaju izuzetno težak i zahtjevan posao tokom vanrednog stanja izazvanog virusom korona te da novinari u tom smislu svakodnevno dovode u pitanje svoje i zdravlje svojih porodica da bi pravovremeno informisali građane o trenutnoj situaciji.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, ukazao je na značaj medija i novinara i naglasio da profesionalno novinarstvo i profesionalni mediji uvijek imaju i imaće podršku svih institucija i društva u cjelini u savladavanju izazova sa kojima se suočavaju.

Željka Cvijanović, predsjednica RS, ističe da je uloga novinara i medija u jačanju demokratskog društva izuzetno važna, posebno u uslovima vanrednih okolnosti kada javnosti treba omogućiti tačne, sveobuhvatne i pravovremene informacije, jer samo tako mogu biti u službi istine, kao centralne vrijednosti novinarstva.

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, čestitao je ovaj dan svim novinarima, redakcijama, urednicima i Udruženju novinara RS i poželio im mnogo uspjeha na profesionalnom i ličnom planu, te da u narednim godinama i dalje doprinose unapređenju medijske kulture u RS.

Čestitke medijima uputio je i Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, izrazivši zahvalnost na požrtvovanosti i energiji koju svakodnevno ulažu da pravovremeno izvještavaju javnost o svim događajima. Pored njih, čestitke su uputili i Nebojša Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, te brojni drugi zvaničnici u RS i BiH, političke partije te institucije i javne ustanove.

UNESCO je povodom ovog dana pokrenuo sopstvenu kampanju tokom koje je poručio da su više nego ikad potrebne činjenice i da je više nego ikad potrebna sloboda medija. Oni kažu da doktori, medicinske sestre, ali i činjenice spasavaju živote te da su više nego ikada potrebne činjenice i sloboda medija.

Generalna skupština UN-a proglasila je 1993. godine 3. maj za Međunarodni dan slobode medija, ukazujući tako na značaj nezavisnosti medija i podsjećajući vlade da je njihova dužnost da podrže slobodu izražavanja, a "Reporteri bez granica" u svom izvještaju navode da BiH Svjetski dan slobode medija dočekuje na 58. mjestu, prema svjetskom indeksu slobode medija, što predstavlja napredak od pet mjesta u odnosu na prošlu godinu.

Novinarima pomoć od 1.000 KM

Socijalistička partija uputila je juče inicijativu Republičkom štabu za vanredne situacije za dodjelu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1.000 KM profesionalnim novinarima, snimateljima i foto-reporterima koji su radili i rade za vrijeme trajanja pandemije.

Davor Strika, portparol Socijalističke partije, rekao je da je dužnost svih nas da na poseban način zahvalimo svim odgovornim medijskim radnicima na njihovom objektivnom izvještavanju u vanrednim okolnostima izazvanim virusom korona, kada se dodatno izlažu riziku obavještavajući javnost i građane RS i BiH.

 

 

(nezavisne.com)

Kralj Čarls se obratio naciji: Evo šta je rekao o njegovoj i Kejtinoj bolesti

Čarlsovo audio obraćanje emitovano je u skupštini u katedrali u Vorčesteru u njegovom odsustvu, zbog monarhovog kontinuiranog liječenja raka. On je ...

Domovi zdravlja u Srpskoj: Krpelji već grizu

Dolaskom toplijih dana građani Srpske izlaze u prirodu, posjećuju parkove i time se izlažu riziku od ujeda krpelja, pa su tako iz domova zdravlja širom ...

Preminula Slađana Milošević

Avangardna umjetnica i pjevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana ...

Biznismen dijelio novac, više mrtvih u stampedu za tri evra

Najmanje četiri žene poginule su u Nigeriji u stampedu dok se masa gurala da uzme novac koji je poklanjao lokalni biznismen, saopštila je policija. U ...

Zima se vratila na planinu, mart najljepši za skijanje

Na Јahorini pada snijeg i očekuje se da će do kraja dana sloj novog pokrivača iznositi od 10 do 15 centimetara, a nove padavine omogućile su poboljšane ...

Preminuo Abdulah Sidran scenarista filmova "Sjećaš li se Dolly Bell?” i “Otac na službenom putu”

Abdulah Sidran, bh. pjesnik i filmski scenarista filmova kao što su “Sjećaš li se Dolly Bell?” i “Otac na službenom putu” preminuo je večeras u ...

U Srpskoj sutra Dan žalosti

U Republici Srpskoj sutra će biti Dan žalosti, objavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. "Želimo da na taj način odamo počast nevinim ...

Danas Svjetski dan voda

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. marta kako bi se skrenula pažnja na važnost očuvanja vode za piće. Obilježavanje ovog dana određeno ...

Borbu s karcinomom dojke u Srpskoj vode žene sve mlađe dobi

Borbu s karcinomom dojke iz dana u dan u Republici Srpskoj vodi sve više pacijentkinja, a nažalost, opaka bolest sve češće biva dijagnostikovana i kod ...

Radojičić nakon tri godine medijske ćutnje o političkom angažmanu: Idem dalje svojim putem (VIDEO)

Igor Radojičić, bivši gradonačelnik Banjaluke, u prvom intervju nakon tri godine medijske tišine, poručio je da se vjerovatno vraća u politiku iako mu ...