Marinković: Glumci godišnje odigraju 200 predstava

Marinković: Glumci godišnje odigraju 200 predstava

Uloga Dječijeg pozorišta Republike Srpske, kao nacionalnog teatra, čiji glumci godišnje odigraju 200 predstava, od izuzetnog je značaja za obrazovanje i školovanje djece, te podsjećanje na istinske vrijednosti, ističe direktor ove institucije Ljiljana Labović Marinković.

"Mi obrazujemo, školujemo, učimo, opominjemo, ohrabrujemo, motivišemo, jer nastojimo da budemo podrška i saveznik roditeljima i nastavnicima - da djeci pojasnimo svijet i olakšamo im korake njihovog odrastanja", govori Labović Marinković u intervjuu za Srnu.

Labović Marinkoviće kaže da se ova pozorišna kuća sa velikim entuzijazmom trudi da njen poziv što glasnije stigne i do djece i do roditelja.

"Saradnja sa osnovnim školama i vrtićima već decenijama potvrđuje da su generacije živjele i žive sa našim predstavama, a pune sale, godišnje pretplate, rezervacije i pozivi upućeni ka sektoru organizacije potvrđuju da je češće karta manje nego karta više koja ostane u Pozorištu", ističe Labović Marinković.

Prema njenom mišljenju, snaga ovog pozorišta je njegov ansambl.

"Uz to, i otvorenost prema najkreativnijim evropskim rediteljima, kao što je Todor Valov, Biserka Kolevska, Jug Radivojević, te Jaroslav Antonjuk, Aleksej Ljeljajev i ostali, dokazala je da ansambl Dječijeg pozorišta može da odgovori svakom rediteljskom izazovu i da briljira igrom", ističe Labović Marinković.

Ona predstave "Odisej", "Tužni princ", "Olovni vojnik", "Mala Elfa", "Pinokio", "Kralj žabac", "Majstor i Margarita" navodi kao istinska remek djela pozorišne umjetnosti, kojima su aplaudirali i u Rusiji, NJemačkoj, Kini, Poljskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Turskoj i drugim zemljama.

Labović Marinković naglašava da su nesagledivo korisna i važna učešća pozorišta na domaćim i međunarodnim festivalima, te da su to najveći izazovi u radu, na koje je ova ustanova kulture itekako spremna.

"Kako bismo znali jesmo li najbolji, ili bar među najboljima, ako se ne takmičimo sa najboljim svjetskim teatrima? Svaki uspjeh pretpostavlja - kvalitet, a ansambl Dječijeg pozorišta je izvjesno jedan od najjačih u regionu", smatra Labović Marinković.

Prema njenim riječima, ovu godinu obilježila su dva gran prija osvojena na festivalima u Subotici i Bugojnu, koji su proslavili predstavu "Mačak u čizmama", kao i dvadesetodnevno gostovanje predstave "Folklorna magija" u Kini.

"Ove godine Međunarodni festival pozorišta za djecu rezultirao je visokim referencima i dometima, a nevjerovatan podatak je i da je predstava 'Tužni princ' ove godine obilježila dvije decenije, koliko je na repertoaru Dječijeg pozorišta. Sve ove činjenice ukazuju da ova institucija vrtoglavom, uzlaznom linijom opravdava status nacionalnog pozorišta", govori Labović Marinković.

Ona dodaje da činjenica da u Pozorištu ima 25 "živih" predstava u najboljem sugeriše da je najteže sklopiti sedmični repertoar, jer je svaka predstava vrijedna novih i novih igranja.

"Pri tome, predstave `Doživljaji Mačka Toše` i `Medvjedić Timotej`, čije premijere su bile krajem novembra, odnosno početkom decembra, tek očekuju svoj život i susret sa najmlađima", navodi Labović Marinković.

Ona napominje da Muzej lutaka Dječijeg pozorišta predstavlja pravi biser na kulturnoj sceni, jer bez daha ostavlja onog koji ih prvi put vidi, ali i jednako motiviše radoznale dječije oči da u njega ponovo zavire.

>"Ponosni smo na Muzej lutaka, jer on čuva zajednička sjećanja na djetinjstva i radost umjetnosti, zahvaljujući kojoj postajemo bolji ljudi. Umjetnost je najuzvišeniji vid osjećanja, jer nas oplemenjuje i čini i svijet oko nas i naš život bogatijim, ispunjenijim i vrijednijim", kaže za Labović Marinković.

Ona navodi da je svijest o odgovornosti pred generacijama djece koje su dolazile i koje će tek dolaziti u Dječije pozorište suština nacionalnog teatra, kao stvarnog i istinskog resursa na koji Republika Srpska može sa razlogom biti ponosna.

 

Izvor: nezavisne.com

UKC RS ulaže u kadar: Školovali se vani, liječe u Srpskoj

Osim u vrhunsku opremu, Univerzitetski klinički centar RS u Banjaluci ulaže i u edukaciju svojih ljekara u renomiranim centrima u inostranstvu, pruža ...

NASA: Lista falsifikovana, ali dječak može da se javi

Lista na kojoj je navedeno da je projekt Dejana L. iz Broda prihvaćen za lansiranje nanosatelita je fabrikovana, potvrdila je "Nezavisnim" Ane Svit, izvršna ...

Studenti iz Njemačke vozili se dajakom u Banjaluci

U vožnji dajakom, prepoznatljivom vrstom čamca karakterističnog za grad na Vrbasu, ne uživaju samo građani, već i brojni turisti, među kojima su juče ...

Arhitekta kažnjen sa 78.000 evra zbog mosta neprilagođenog turistima

Zvaničnici Venecije kaznili su španskog arhitektu Santjaga Kalatravu sa 78.000 evra, jer je dizajnirao most preko Grand kanala koji ne može da izdrži ...

Pet trikova kako da učinite vaš dom luksuznijim

Vaš dom je mjesto na koje se povlačite na kraju svakog dana. To je vaš dvorac, vaša tvrđava, mjesto na kojem provodite najviše vremena i u kojem gradite ...

Muž joj kupuje poklone i ne svađa se, ona traži razvod

Žena iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zatražila je razvod braka jer je "muž ekstremno mnogo voli", pomaže joj u kućnim poslovima bez pitanja te je uz sve ...

Kamen na Marsu nazvan po Roling Stonsima

Iako Mik Džeger i Kit Ričards u čuvenoj pjesmi "I can get no satisfation" pjevaju o nemogućnosti da osjete zadovoljstvo, sada se konačno osejćaju ...

Pola zdravlja je u šetnji

Kada ste pod stresom ništa ne može da vas opusti kao duga šetnja, bilo u prirodi ili u gradu. Pa i ne mora da bude duga. Ovaj vid aktivnosti toliko prija ...

Kako zaštititi djecu na Instagramu?

Društvene mreže namijenjene su osobama starijima od 13 godina. Ali, svjedoci smo da i djeca otvaraju svoje profile i učestvuju u tom virtualnom svijetu ...

Građani BiH se osvježili s više od tri miliona kg sladoleda

Samo od početka ove godine do danas građani u BiH polizali su više od tri miliona kilograma sladoleda, što je više nego u istom periodu prošle godine ...