Marinković: Glumci godišnje odigraju 200 predstava

Marinković: Glumci godišnje odigraju 200 predstava

Uloga Dječijeg pozorišta Republike Srpske, kao nacionalnog teatra, čiji glumci godišnje odigraju 200 predstava, od izuzetnog je značaja za obrazovanje i školovanje djece, te podsjećanje na istinske vrijednosti, ističe direktor ove institucije Ljiljana Labović Marinković.

"Mi obrazujemo, školujemo, učimo, opominjemo, ohrabrujemo, motivišemo, jer nastojimo da budemo podrška i saveznik roditeljima i nastavnicima - da djeci pojasnimo svijet i olakšamo im korake njihovog odrastanja", govori Labović Marinković u intervjuu za Srnu.

Labović Marinkoviće kaže da se ova pozorišna kuća sa velikim entuzijazmom trudi da njen poziv što glasnije stigne i do djece i do roditelja.

"Saradnja sa osnovnim školama i vrtićima već decenijama potvrđuje da su generacije živjele i žive sa našim predstavama, a pune sale, godišnje pretplate, rezervacije i pozivi upućeni ka sektoru organizacije potvrđuju da je češće karta manje nego karta više koja ostane u Pozorištu", ističe Labović Marinković.

Prema njenom mišljenju, snaga ovog pozorišta je njegov ansambl.

"Uz to, i otvorenost prema najkreativnijim evropskim rediteljima, kao što je Todor Valov, Biserka Kolevska, Jug Radivojević, te Jaroslav Antonjuk, Aleksej Ljeljajev i ostali, dokazala je da ansambl Dječijeg pozorišta može da odgovori svakom rediteljskom izazovu i da briljira igrom", ističe Labović Marinković.

Ona predstave "Odisej", "Tužni princ", "Olovni vojnik", "Mala Elfa", "Pinokio", "Kralj žabac", "Majstor i Margarita" navodi kao istinska remek djela pozorišne umjetnosti, kojima su aplaudirali i u Rusiji, NJemačkoj, Kini, Poljskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Turskoj i drugim zemljama.

Labović Marinković naglašava da su nesagledivo korisna i važna učešća pozorišta na domaćim i međunarodnim festivalima, te da su to najveći izazovi u radu, na koje je ova ustanova kulture itekako spremna.

"Kako bismo znali jesmo li najbolji, ili bar među najboljima, ako se ne takmičimo sa najboljim svjetskim teatrima? Svaki uspjeh pretpostavlja - kvalitet, a ansambl Dječijeg pozorišta je izvjesno jedan od najjačih u regionu", smatra Labović Marinković.

Prema njenim riječima, ovu godinu obilježila su dva gran prija osvojena na festivalima u Subotici i Bugojnu, koji su proslavili predstavu "Mačak u čizmama", kao i dvadesetodnevno gostovanje predstave "Folklorna magija" u Kini.

"Ove godine Međunarodni festival pozorišta za djecu rezultirao je visokim referencima i dometima, a nevjerovatan podatak je i da je predstava 'Tužni princ' ove godine obilježila dvije decenije, koliko je na repertoaru Dječijeg pozorišta. Sve ove činjenice ukazuju da ova institucija vrtoglavom, uzlaznom linijom opravdava status nacionalnog pozorišta", govori Labović Marinković.

Ona dodaje da činjenica da u Pozorištu ima 25 "živih" predstava u najboljem sugeriše da je najteže sklopiti sedmični repertoar, jer je svaka predstava vrijedna novih i novih igranja.

"Pri tome, predstave `Doživljaji Mačka Toše` i `Medvjedić Timotej`, čije premijere su bile krajem novembra, odnosno početkom decembra, tek očekuju svoj život i susret sa najmlađima", navodi Labović Marinković.

Ona napominje da Muzej lutaka Dječijeg pozorišta predstavlja pravi biser na kulturnoj sceni, jer bez daha ostavlja onog koji ih prvi put vidi, ali i jednako motiviše radoznale dječije oči da u njega ponovo zavire.

>"Ponosni smo na Muzej lutaka, jer on čuva zajednička sjećanja na djetinjstva i radost umjetnosti, zahvaljujući kojoj postajemo bolji ljudi. Umjetnost je najuzvišeniji vid osjećanja, jer nas oplemenjuje i čini i svijet oko nas i naš život bogatijim, ispunjenijim i vrijednijim", kaže za Labović Marinković.

Ona navodi da je svijest o odgovornosti pred generacijama djece koje su dolazile i koje će tek dolaziti u Dječije pozorište suština nacionalnog teatra, kao stvarnog i istinskog resursa na koji Republika Srpska može sa razlogom biti ponosna.

 

Izvor: nezavisne.com

Novi avioprevoznik stiže u Tuzlu

Turski čarter i leisure prevoznik Tailwind će letjeti na sezonskoj čarter liniji Antalija – Tuzla. Linija će se pokrenuti 22. juna i letjeće jednom ...

Prijave za banjalučki Festival uličnih zabavljača otvorene do 12. aprila

Treću godinu zaredom u okviru "Banjalučkog proljeća" biće organizovan Festival uličnih zabavljača "TrotoArt". S tim u vezi, iz tima "TrotoArt" ...

Oglas za automehaničara u Banjaluci: Uz platu nude trosoban stan u centru grada!

Agencija za posredovanje u zapošljavanju iz Banjaluke objavila je oglas u kojem jedna firma zapošljava radnika automehaničarske struke uz vrlo povoljne ...

Kružni tok kod "Ekvatora" dobija još jednu izlaznu traku

Uočeno je da je u cilju povećanja protoka automobila neophodno uraditi korekcije na kružnom toku kod "Ekvatora", a radovi su planirani od sutra do 9. marta ...

Sutra taktičko-pokazna vježba u Kuljanima, Barlovcima i Dragočaju

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske realizovaće sutra taktičko-pokaznu vježbu u banjalučkim naseljima Kuljani, Barlovci i ...

Pala kiša: Sedam saobraćajnih nezgoda za dva sata u Banjaluci

Čak sedam saobraćajnih nezgoda evidentirano je jutros od sedam do devet časova na području grada Banjaluka, potvrdili su ovo iz Policijske uprave ...

Više od 150 izlagača na sajmu turizma u Banjaluci

Četvrti po redu Međunarodni sajam turizma u Banjaluci biće održan od 1. do 3. marta, gdje će svoju bogatu ponudu izložiti više od 150 direktnih ...

Ryanair najavio poskupljenje aviokarata

Cijene Ryanairovih karata će ovoga ljeta porasti do deset odsto zbog kašnjenja isporuka Boeingovih novih aviona što će dovesti do ograničenih kapaciteta ...

Srpsku očekuje novi rast cijena polovnjaka

Zbog nedostatka novih automobila na tržištu, ali i zbog povećane potražnje za polovnim četvorotočkašima, a manje ponude, porasla je njihova cijena, ali ...

Tinejdžer u pismu otkrio motiv napada u njemačkoj školi, dvoje učenika kritično

Tinejdžer (17) koji je danas u školi u Njemačkoj izbo četvoro učenika, pa sebe navodno je planirao taj zločin, saopštila je policija. Dvoje učenika ...