Marinković: Glumci godišnje odigraju 200 predstava

Marinković: Glumci godišnje odigraju 200 predstava

Uloga Dječijeg pozorišta Republike Srpske, kao nacionalnog teatra, čiji glumci godišnje odigraju 200 predstava, od izuzetnog je značaja za obrazovanje i školovanje djece, te podsjećanje na istinske vrijednosti, ističe direktor ove institucije Ljiljana Labović Marinković.

"Mi obrazujemo, školujemo, učimo, opominjemo, ohrabrujemo, motivišemo, jer nastojimo da budemo podrška i saveznik roditeljima i nastavnicima - da djeci pojasnimo svijet i olakšamo im korake njihovog odrastanja", govori Labović Marinković u intervjuu za Srnu.

Labović Marinkoviće kaže da se ova pozorišna kuća sa velikim entuzijazmom trudi da njen poziv što glasnije stigne i do djece i do roditelja.

"Saradnja sa osnovnim školama i vrtićima već decenijama potvrđuje da su generacije živjele i žive sa našim predstavama, a pune sale, godišnje pretplate, rezervacije i pozivi upućeni ka sektoru organizacije potvrđuju da je češće karta manje nego karta više koja ostane u Pozorištu", ističe Labović Marinković.

Prema njenom mišljenju, snaga ovog pozorišta je njegov ansambl.

"Uz to, i otvorenost prema najkreativnijim evropskim rediteljima, kao što je Todor Valov, Biserka Kolevska, Jug Radivojević, te Jaroslav Antonjuk, Aleksej Ljeljajev i ostali, dokazala je da ansambl Dječijeg pozorišta može da odgovori svakom rediteljskom izazovu i da briljira igrom", ističe Labović Marinković.

Ona predstave "Odisej", "Tužni princ", "Olovni vojnik", "Mala Elfa", "Pinokio", "Kralj žabac", "Majstor i Margarita" navodi kao istinska remek djela pozorišne umjetnosti, kojima su aplaudirali i u Rusiji, NJemačkoj, Kini, Poljskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Turskoj i drugim zemljama.

Labović Marinković naglašava da su nesagledivo korisna i važna učešća pozorišta na domaćim i međunarodnim festivalima, te da su to najveći izazovi u radu, na koje je ova ustanova kulture itekako spremna.

"Kako bismo znali jesmo li najbolji, ili bar među najboljima, ako se ne takmičimo sa najboljim svjetskim teatrima? Svaki uspjeh pretpostavlja - kvalitet, a ansambl Dječijeg pozorišta je izvjesno jedan od najjačih u regionu", smatra Labović Marinković.

Prema njenim riječima, ovu godinu obilježila su dva gran prija osvojena na festivalima u Subotici i Bugojnu, koji su proslavili predstavu "Mačak u čizmama", kao i dvadesetodnevno gostovanje predstave "Folklorna magija" u Kini.

"Ove godine Međunarodni festival pozorišta za djecu rezultirao je visokim referencima i dometima, a nevjerovatan podatak je i da je predstava 'Tužni princ' ove godine obilježila dvije decenije, koliko je na repertoaru Dječijeg pozorišta. Sve ove činjenice ukazuju da ova institucija vrtoglavom, uzlaznom linijom opravdava status nacionalnog pozorišta", govori Labović Marinković.

Ona dodaje da činjenica da u Pozorištu ima 25 "živih" predstava u najboljem sugeriše da je najteže sklopiti sedmični repertoar, jer je svaka predstava vrijedna novih i novih igranja.

"Pri tome, predstave `Doživljaji Mačka Toše` i `Medvjedić Timotej`, čije premijere su bile krajem novembra, odnosno početkom decembra, tek očekuju svoj život i susret sa najmlađima", navodi Labović Marinković.

Ona napominje da Muzej lutaka Dječijeg pozorišta predstavlja pravi biser na kulturnoj sceni, jer bez daha ostavlja onog koji ih prvi put vidi, ali i jednako motiviše radoznale dječije oči da u njega ponovo zavire.

>"Ponosni smo na Muzej lutaka, jer on čuva zajednička sjećanja na djetinjstva i radost umjetnosti, zahvaljujući kojoj postajemo bolji ljudi. Umjetnost je najuzvišeniji vid osjećanja, jer nas oplemenjuje i čini i svijet oko nas i naš život bogatijim, ispunjenijim i vrijednijim", kaže za Labović Marinković.

Ona navodi da je svijest o odgovornosti pred generacijama djece koje su dolazile i koje će tek dolaziti u Dječije pozorište suština nacionalnog teatra, kao stvarnog i istinskog resursa na koji Republika Srpska može sa razlogom biti ponosna.

 

Izvor: nezavisne.com

Zemlju će sutra pogoditi jaka solarna oluja

Zemlju će sutra da pogodi gusta i snažna solarna oluja, rekla je meteorolog Tamiti Snou. To, kako je navela, pokazuju modeli NASA i NOAA - Nacionalne ...

Više od dvije milijarde ljudi širom svijeta živi bez vode

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. marta s ciljem podizanja svijesti javnosti i usmjeravanja globalne pažnje na značaj i važnost vode, te ...

SAD obustavljaju prodaju F-35 Turskoj?

SAD bi uskoro mogle da zamrznu prodaju borbenog aviona "Lokid Martin F-35" Turskoj, zbog njene nabavke raketnog sistema odbrane S-400 od ...

Uhapšen bivši predsjednik Brazila

Bivši predsjednik Brazila Mišel Temer uhapšen je u okviru opsežne antikorupcijske istrage, prenosi RT Temer je uhapšen u okviru policijske ...

Počeo treći "Kontakt"

BEOGRAD - Izložbom MixTape, autorke Vesne Pavlović u Marsh Open Spaceu, u srijedu naveče otvoren je treći Kontakt, regionalna manifestacija posvećena ...

Vlada RS podržala zabranu korištenja solarijuma za mlađe od 18

Vlada Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o zaštiti od jonizirajućeg zračenja, kojim je predviđena zabrana korištenja solarijuma za lica mlađa od ...

Trebinjac neobičnim metodama naučio strane jezike

​Mladi Trebinjac Miodrag Vidačić, iako u djetinjstvu nije posebno volio strane jezike, ipak je naučio engleski preko video-igrica, a njemački preko ...

Poražavajuće stanje oralne higijene u RS:​ Karijes ima 90% šestogodišnjaka

Čak 30 odsto dvogodišnjaka u RS boluje od karijesa mliječnih zuba, dok je kod 90 odsto šestogodišnjaka ustanovljen karijes, podaci su Zavoda za ...

Radovan Karadžić osuđen na doživotnu robiju

Radovan Karadžić, prvi predsjednik Republike Srpske, osuđen je na doživotnu robiju. Drugostepena presuda izrečena je nakon što su razmotrene žalbe ...

Hirurg operisao mozak sa udaljenosti od 3.000 kilometara

Kineski hirurg Ling Žipej izveo je operaciju na mozgu pacijenta udaljenog 3.000 kilometara, uz pomoć 5G tehnologije. Žipej je iz klinike na ostrvu ...