Korov napunio ambulante

Korov napunio ambulante

U domovima zdravlja širom RS povećan je broj pacijenata sa simptomima kihanja, kašljanja, pojačane sekrecije iz nosa te suzenja i svraba očiju, koji su uzrokovani alergijom na ambroziju.

U Domu zdravlja Banjaluka kažu da je avgust mjesec ambrozije, tako da je primijećen porast broja pacijenata alergičnih na ambroziju.

"Pacijenti se javljaju sa simptomima kihanja, kašljanja, suzenja i svraba očiju, vodenastog sekreta iz nosa, oticanja kapaka, otežanog disanja pa čak i gušenja", kažu u banjalučkom Domu zdravlja.

Dodaju da se može reći da na našem području ima mnogo ambrozije, posebno jer je Banjaluka poznata po zelenim površinama, što sa sobom nosi i korov, a ambrozija je korovska biljka koju je vrlo teško suzbiti.

Aleksandra Mijatović, specijalista porodične medicine bijeljinskog Doma zdravlja, kaže da u prosjeku imaju dnevno do 100 pacijenata u svim timovima porodične medicine ovog doma zdravlja.

"Broj pacijenata koji se javljaju sa tegobama vezanim za ambroziju je prosječan i odgovara nekom prošlogodišnjem broju, to je otprilike tri do pet pacijenata po ambulanti, odnosno timu porodične medicine u toku dana", kaže Mijatovićeva.

Mijatovićeva ističe da statistički podaci govore da će taj broj biti i povećan u drugoj polovini avgusta i prvoj polovini septembra kako se bude povećavala i koncentracija polena ambrozije u vazduhu.

S obzirom na to da imamo 55 timova porodične medicine, a oko 100.000 stanovnika, uklapamo se u podatke Evropske i Svjetske zdravstvene organizacije, gdje otprilike svako peto dijete ima neku alergiju, a svaki deseti čovjek neki vid alergijske reakcije u ovom periodu kada je aktuelna ambrozija.

Dijana Đerić, specijalista porodične medicine Doma zdravlja Prijedor, kaže da je javljanje pacijenta sa znakovima alergijskog rinitisa uobičajeno za ovo godišnje doba.

"Pacijenti se javljaju sa simptomima kao što su kihanje, kašljanje, suzenje i svrab očiju, crvenilo i osip kože te otežano disanje", kaže Đerićeva.

Ona ističe da se liječenje zasniva na upotrebi kapi za oči i nos, kao i antihistaminicima koji će smanjiti alergijsku reakciju, a kao jednu od najvažnijih preventivnih mjera navodi redovno održavanje travnatih površina, parkova i dvorišta te uništavanje ambrozije i korovskih biljaka.

Kako bismo se zaštitili od alergije na ambroziju, ljekari savjetuju da ujutru i prijepodne ne provjetravamo stambeni prostor niti da boravimo na otvorenom.

"U sezoni cvjetanja ambrozije treba držati zatvorene prozore stana i automobila tokom vožnje. Ako pada kiša, ona skida polen, pa se tada preporučuje izlazak napolje. Obavezno je kupanje uveče prije spavanja, jer se polen zadržava na kosi i površini tijela", savjetuje Mijatovićeva.

Obavezno uništavanje ambrozije

Gradska uprava Bijeljina pozvala je sve odgovorne da ispoštuju obavezu uništavanja najsnažnijeg alergena, korovske biljke ambrozije, za čije je uklanjanje sa javnih površina iz lokalnog budžeta lani izdvojeno 15.000 KM.

Najavljena je pojačana kontrola koju će vršiti nadležni poljoprivredni inspektor i Komunalna policija, kao i sankcionisanje nesavjesnih vlasnika i korisnika parcela.

Odlukama lokalne vlasti dužnost uništavanja ambrozije još od 2005. godine imaju vlasnici i korisnici poljoprivrednog i građevinskog zemljišta, kao i subjekti koji održavaju javne površine u gradu, a za neodgovorne su predviđene kazne od 150 KM do 2.000 KM.

 

(nezavisne.com)

Roditelji u problemu jer je kompanija u kojoj su čuvali matične ćelije zatvorena

Hiljade ljudi u Srbiji povjerilo je na čuvanje matične ćelije kompaniji koja je izgubila licencu. Ministarstvo zdravlja Švajcarske oduzelo je licencu za ...

Studentski smještaj u domovima najjeftiniji u Banjoj Luci, cijena raste s "luksuzom"

Studentski domovi širom Bosne i Hercegovine većinom su popunili smještajne kapacitete. Cijene se kreću rasponu od 20 KM (trokrevetna soba u Domu "Nikola ...

Motociklista povrijeđen u sudaru kod banjalučke Gimnazije

U saobraćajnoj nezgodi koja se kod banjalučke Gimnazije dogodila nešto prije 16 sati lakše povrijeđen je motociklista, saznaju "Nezavisne". U ...

Rusija: Neprihvatljivo diskutovati o odmazdi za napad

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je neprihvatljivo diskutovati o odmazdi za napade na saudijska naftna postrojenja i da je ...

Anketiranje domaćinstava u BiH počinje u utorak

Anketari će u naredna 22 dana, u okviru projekta ažuriranja statističkog Master okvira, koji se sprovodi u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku, u ...

Grob najvećeg osvajača u istoriji vijekovima niko ne može da nađe

Mongolija je veoma velika zemlja sa isto tako velikim legendama. Bez puteva, bez stalnih građevina. Samo prostrano nebo, čupava suva trava i vjetrovi koji ...

Na ludi kamen u Banjaluci stalo 56 stranaca

Kažu da ljubav ne bira godine, rasu, naciju niti državu, a dokaz za to je sve veći broj brakova koji se zaključuju u Banjaluci, a u kojima je jedan od ...

Popijeno kafe u vrijednosti 70 miliona KM

Građani u Bosni i Hercegovini u prvih osam mjeseci ove godine popili su kafe u vrijednosti 70 miliona KM. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje ...

Glumica osuđena na 14 dana zatvora

Američka glumica Felisiti Hafman osuđena je na dvije sedmice zatvora, jer je platila 15.000 dolara kako bi falsifikovala prijemni ispit svoje starije ćerke ...

Kralj kosmodiska prodao jednu od najpoznatijih regionalnih kompanija

Kralj kosmodiska i jedan od najbogatijih Slovenaca Sandi Češko prodao je svoj udio u firmi Studio moderna holdings (SM). On će se ubuduće, kako piše ...