BiH uronila u tugu nakon tragedije u Posušju

BiH uronila u tugu nakon tragedije u Posušju

Posušje, obavijeno tugom uz more isplakanih suza, u nedjelju se oprostilo od Mirele Rezo i Stjepana Jukića, dvoje mladih ljudi koji su zajedno sa još šest prijatelja stradali u vikendici kod Posušja u novogodišnjoj noći.

Na mjesnom groblju Matića križ, u 12 sati je na vječni počinak ispraćena Mirela Rezo, a dva sata kasnije posljednje zbogom mnoštvo uplakanih lica reklo je i njenom prijatelju Stjepanu Jukiću.

Sa neutješnim porodicama, prijateljima i sugrađanima plakalo je i nebo, jer tragediju koja se dogodila u novogodišnjoj noći regija ne pamti.

Tragična smrt četiri mladića i četiri djevojke zavila je u crno ovaj hercegovački kraj, BiH, ali i širu regiju.

Obje mise zadušnica predvodio je Željko Majić, generalni vikar Mostarske biskupije, koji je rekao da je Bosna i Hercegovina ovim događajem uronila u tugu.

"U novoj godini došao je glas smrti, ne jedne, već osam mladića i djevojaka. Posebno pitanje je zašto. Kada bismo znali zašto je Isus u 33. godini podnio muku križa, zašto se čuo krik u Betlehemu... Kada bismo znali odgovore na to, znali bismo i za ovo. Volio bih da u ovom trenutku u nama živi vjera uskrsnuća", kazao je Majić.

Rekao je da se Bogu svidjelo da pozove mlade duše, da ubere najljepše cvjetove Hercegovine i premjesti ih u svoj nebeski cvijetnjak.

"Odgovore zašto, nikada nećemo dobiti", kazao je sveštenik.

Stjepan Jukić (2001) studirao je na Fakultetu prirodoslovnomatematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Mirela Rezo (2001) bila je brucošica na Prirodoslovnomatematičkom fakultetu u Splitu, gdje je studirala biologiju.

Sahrana Ivana MiličevićaStipe RomićaŽane PavkovićMije Soldo, Stipe Pavkovića i Marije Pavković održaće se u utorak u mjestu Rakitno, pored Posušja.

Nesreća u kojoj je ugašeno osam mladih života dogodila se u novogodišnjoj noći u mjestu Tribistovu, kod Posušja.

U petak ujutro četiri ženske i četiri muške mlade osobe, koje su jedva imale 20 godina, pronađene su mrtve u vikendici u kojoj su prethodnu noć slavile Novu godinu.

Uprkos obdukciji, Borislav Čuljak, postupajući tužilac ZHK, kazao je da Tužilaštvo nastavlja s istražnim radnjama kako bi se ustanovio tačan uzrok smrti koja je zadesila ovu mladost.

"Rezultate obdukcije i uviđajnih radnji sa mjesta nesreće ćemo poslati u Sarajevo na vještačenje i tek nakon toga ćemo znati tačan uzrok smrti", pojasnio je Čuljak.

Odlukom Savjeta ministara zbog tragične smrti je na području cijele BiH 2. januar proglašen danom žalosti, a Vlada Zapadnohercegovačkog kantona proglasila je trodnevnu žalost 2, 3. i 4. januara, dok je Vlada FBiH dan žalosti proglasila za danas.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća porodicama tragično stradalih mladih osoba u Posušju.

"Sa tugom i žalošću primila sam vijest o gubitku mladih života pred kojima je tek bila budućnost.

U ovim, za vas, najtežim trenucima, u ime građana Republike Srpske i svoje ime, upućujem vam izraze najdubljeg saučešća i podrške", navodi se u telegramu saučešća predsjednice RS.

Razrednica se oprostila dirljivim statusom

Zorana Bešlić, koja je bila razrednica petoro od osmoro mladih koji su preminuli u nezapamćenoj tragediji kod Posušja na dočeku nove godine, oprostila se od njih dirljivim statusom na Facebooku.

Bešlićeva je bila razrednica Mireli Rozo, Žani Pavković, Mariji Pavković, Miji Soldo i Stipi Pavkoviću.

"Što napisati drhtavih ruku, kako srce skupiti u dlanove kad puca u milijun komadića? Kako izreći riječi utjehe kad ti je grlo stegnuto, a ježiš se od same pomisli na to što se dogodilo?

Osam mladih života otišlo je u nepovrat. Bila sam razrednica pet od njih. Tko bi rekao, kad smo radili Jesenjina, da ću upravo vama reći:

'Doviđenja, dragi doviđenja.'"

Amerika usvojila zakon kojim se zabranjuje TikTok, Kini dat rok od devet mjeseci da ga proda

Američki Senat je u potpunosti odobrio kontroverzni nacrt zakona, kojim se zabranjuje TikTok u SAD, međutim prvo je dat rok Kini da ga proda za devet ...

Banjaluka obilježava Dan grada

Banjaluka proslavlja Dan grada, u znak sjećanja na 22. april 1945. godine, kada je grad oslobođen od okupatora u Drugom svjetskom ratu. Program počinje ...

Banjalučke profesorice hemije donijele nova znanja iz Češke i Slovačke

Hemija je nauka koja i te kako može biti privlačna i zanimljiva kako za predavače, tako i za učenike, posebno kada se više vremena posveti praktičnom ...

Za Dan grada panoramskim busom besplatno na Banj brdo

Na Dan grada Banjaluke, 22. aprila saobraćaće Banj bus na relaciji od Tvornice obuće "Bema" do stanice u blizini spomenika na Banj brdu. Polasci od TO ...

Banjaluka: U nedjelju obustava saobraćaja u više ulica zbog biciklističke trke

Policijska uprava Banjaluka saopštila je da će u nedjelju, 21. aprila povodom održavanja Međunarodne biciklističke trke "Beograd–Banjaluka" na snazi ...

Glumci igraju za Sergeja Stupara

Predstava "Moje bivše, moji bivši", u koprodukciji Akademskog pozorišta SKC Niš i Studio teatra 078 iz Banjaluke, biće izvedena na sceni banjalučkog Doma ...

U Banjaluci "niče" šest novih kružnih tokova, u jednom i tulipani

Banjaluka će u narednih šest mjeseci dobiti novih šest kružnih tokova, a danas je započela izgradnja jednog od njih i to na raskrsnici Zapadnog tranzita i ...

Od danas direktan let Beograd-Mostar

Er Srbija od danas uspostavlja direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara, a kako je ranije najavljeno iz ove kompanije, srpski nacionalni avio-prevoznik ...

Skijaš poginuo u pokušaju da preskoči auto-put

Dvadesetjednogodišnji skijaš poginuo je dok je pokušavao da izvede “skijaški trik sa visokim rizikom” pokušavajući da preskoči auto-put u američkoj ...

O komunalnoj naknadi u Banjaluci i pristiglim opomenama

Tokom prošle sedmice mnogi Banjalučani su od Gradske uprave dobili opomene pred tužbu zbog neplaćanja komunalne naknade, ali ove opomene ne sadrže ...